Istrië voor zonaanbidders en rustliefhebbers

Istrië voor zonaanbidders en rustliefhebbers

In Istrië, Kroatië liggen de mooiste en schoonste kusten van de wereld. Het zou zonde zijn alleen maar aan het strand te liggen, maar zeer verleidelijk is het zeker. Zeeliefhebbers die van rust en ‘back to basic’ houden, kunnen in Istrië zelfs overnachten in een vuurtoren.
De prachtige vuurtoren in Istrie

Schiereiland Istrië

Als schiereiland wordt Istrie grotendeels omgeven door zee en de kust van Istrië is een plaatje. Het diepe blauw van de zee eindigt bij witte rotsen of kiezelstranden om vervolgens over te gaan in groene pijnboombossen. Nergens wordt het uitzicht verpest door grootschalige hoogbouw. De kwaliteit van het water wordt vanaf mei het hele seizoen streng gemonitord en is aantoonbaar zeer schoon. Een bevestiging hiervan komt ook van de internationale ‘Blue Flag’ organisatie, dit dit jaar maar liefst 44 vlaggen toekende. Stranden waar de blauwe vlag mag worden gehesen worden zijn schoon en beschikken over de vereiste faciliteiten. De vlag staat ook voor een actieve rol in de bescherming van het natuurlijk milieu van zee en strand door het organiseren van voorlichtingsactiviteiten. In Istrië hebben tien stranden zelfs een zilveren plaquette ontvangen omdat zij tien achtereenvolgende jaren de Blue Flag eco-label hebben gehad.

 

Overnachten in een vuurtoren

Genoeg overnachtingsmogelijkheden aan de kust maar de ultieme manier van kustbeleving voor rustzoekers is natuurlijk een overnachting in een vuurtoren! In Istrië bevinden zich negen vuurtorens en vier daarvan bieden overnachtingsmogelijkheden. De Istrische vuurtorens worden gekenmerkt door versterkte stenen gebouwen met een opvallende vuurtoren en met kleine raamopeningen in de torens. De hoogste vuurtorens in Istrië zijn Porer (31m) en Savudrija (29 m). Vooral de op 2.5 kilometer uit de kust op een soort veredelde rots gelegen Porer garandeert een ‘héél ver weg van de wereld gevoel’ en de mooiste zonsondergangen van de Adriatische Zee zijn inbegrepen. Wees er snel bij want er zijn maar twee appartementen. Kapitein Giotta verzorgt de transfer naar het eiland die ongeveer 30 minuten duurt. Ook is hij beschikbaar voor voedselvoorraden en uitstapjes naar het vaste land. Een aanrader is Kaap Kamenjak. Vorig jaar door Lonely PLanet nog aangeprezen als een van de tien mooiste afgelegen stranden van het Middellandse Zeegebied. Zie voor meer informatie voor het huren van een appartement in deze en andere vuurtorens op: www.lighthouses-croatia.com/

Meer informatie over Istrië in het algemeen is te vinden op www.ontdekistrie.nl.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Istrië

 

Reviews lezen over Istrië

Meer informatie over Istrië vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Istrië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Istrië

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.