Servië aantrekkelijke vakantiebestemming actieve reiziger

Servië aantrekkelijke vakantiebestemming voor actieve reiziger

Servië wil zich profileren als aantrekkelijke vakantiebestemming voor de actieve vakantieganger. Naast een rijke cultuurhistorie, heeft het land een nog ongerepte natuur en pittoreske plattelandsdorpjes die zich uitstekend lenen voor actieve vakanties. Ook de gastvrijheid van de lokale bevolking maakt een actieve vakantie in Servië tot een bijzondere ervaring. Daarom wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe wandel- en fietsroutes en actieve reisprogramma’s.

Wandelen van noord naar zuid Servie

Servië wordt doorkruisd door twee wandelroutes die onderdeel vormen van het Europese netwerk van lange afstand wandelroutes. De wandelpaden E4 en E7 lopen van noord naar zuid door Servië en voeren langs de mooiste natuurgebieden van het land waaronder de nationale parken Fruska Gora, Djerdap, Tara en Kopaonik. De routes vallen deels samen met enkele belangrijke culturele routes in het land waaronder de “Route van de Romeinse heersers” en de “Transromanica”, een route die enkele belangrijke middeleeuwse kloosters van Servië met elkaar verbindt. De wandelroutes worden in Servië ontwikkeld en onderhouden door de Servische bergsport vereniging, waar men tevens terecht kan voor praktische informatie. Recent is een nieuwe brochure verschenen over wandelen in Servië onder de naam “Rambling through Serbia at a slow pace”.

Wandelen in de voetsporen van de Sultan

De Sultan’s Trail is een nieuwe lange afstand wandelroute van Wenen naar Istanbul. De historische Sultan’s Trail begint in Wenen, waar Süleyman Kanuni, sultan van het Ottomaanse rijk, in 1529 tijdens zijn veroveringstochten naar het westen werd tegengehouden, en eindigt bij het graf van de sultan in Istanbul. De route loopt voor een belangrijk deel door Servië, dat lange tijd onderdeel vormde van het Ottomaanse Rijk, en valt deels samen met bestaande lange afstand routes. In het voorjaar van 2012 zal het noordelijke deel van de route van Backi Breg, aan de grens met Kroatië en Hongarije, tot aan Belgrado gemarkeerd worden. Het project is een initiatief van St. Sultans Trail – a European Cultural Route.

wandelen in de bergen in Servie

Mountainbiken in het Radan-gebergte

In het Radan-gebergte in het zuiden van Servië zijn 7 nieuwe thematische routes ontwikkeld, welke zowel per mountainbike als te voet afgelegd kunnen worden. De routes zijn volledig gemarkeerd en er zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar. De routes voeren langs pittoreske plattelandsdorpjes, oude kerkjes en door ongerepte natuurgebieden. Enkele hoogtepunten in het gebied zijn het natuurwonder Davolja Varos (duivelsstad) en de belangrijke Romeinse nederzetting Iustiniana Prima, gesticht door de Romeinse keizer Justinianus I.

Fietsen langs de Donau en in de hoofdstad Belgrado

Fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen langs de Servische Donau. De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van het Servische deel van de Donau fietsroute. De route doorkruist Servië over een afstand van 665 km en gaat onder andere langs de steden Novi Sad en Belgrado en door de beroemde IJzeren Poort (nationaal park Djerdap). De route is onderdeel van de lange afstands fietsroute Euro Velo Route 6.


Het traject is volledig bewegwijzerd en er zijn gedetailleerde kaarten en gidsen met praktische informatie en accommodaties beschikbaar.
Een ander initiatief voor fietsers is het project “I Bike Belgrade”, opgestart door de Nederlander Ralph van der Zijden. Onder leiding van een gids verkent men zowel het oude als het nieuwe Belgrado tijdens een 4 uur durende fietstocht door de stad.

Reisaanbod touroperators

Inmiddels bieden verschillende Nederlandse touroperators wandel- en fietsvakanties in Servië aan. Voor fietsvakanties langs de Donau kan men onder andere terecht bij Global Cyclist en Dobry Den Reizen. Wandelvakanties kan men boeken bij Natuurlijk Reizen, Jenn Travels en Dobry Den Reizen.

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Servie

 

Reviews lezen over Servië

Meer informatie over Servië vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Servië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Servië

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.