Verkeersbureau Zweden: Zwedenbrug is jarig – vier het feest mee

Verkeersbureau Zweden: Zwedenbrug is jarig – vier het feest mee

De Sontbrug (Öresundsbron) is jarig. Op 2 juli is het tien jaar geleden dat de 16 kilometer lange vaste-oeververbinding tussen Denemarken (Kopenhagen) en Zweden (Malmö) openging voor al het weg- en treinverkeer. Als bezoeker aan de Öresundsregio ben je welkom het feest mee te vieren.

Al op zaterdag 12 juni is het startschot voor de jubileumviering, met een halve marathon over de Öresundsbron. De afstand wordt afgelegd van het internationale vliegveld van Kopenhagen tot in Malmö’s westelijke wijk Ribersborg. De organisatie verwacht dertigduizend professionele en amateuratleten aan de start.

Uitpuffen kan ook buiten dit evenement bij eindpunt Ribersborg zelf. Een appeltjesgroen recreatiegebied en zonneweide leiden naar een wit zandstrand. 150 meter lange steigers in zee worden van oudsher als springplank voor een frisse duik gebruikt. Voor wie lichaam en geest geheel in balans wil brengen: aan het eind van de meest oostelijke pier staat het authentieke Kallbadhus fier in zee. Trakteer jezelf daar op een sauna en een natuurlijk koudwaterbad.


Koers naar Zweden

Zondag 13 juni zal een tweede race plaatsvinden van west naar oost. Deze keer zijn het de bemanningen van zeilschepen die vanuit de haven van Malmö langs de Öresundsbron naar Kopenhagen varen. Bepaal je liever je eigen koers, dan kan dat natuurlijk ook.

Ontdek de studentenstad Lund pal ten oosten van Malmö, of kies voor de kustroute richting het indrukwekkende kasteel van Landskrona, de ‘Keukenhof’ van Skåne in Sofiero Gård bij Helsingborg en het natuurgebied Kullaberg, waar het water van de Öresund overgaat in het Kattegat. Reis nog een klein stukje door voor het ruim zes kilometer lange zandstrand van Ängelholm. In heel Skåne vind je bovendien praktisch gelegen jachthavens, zeventig golfbanen en meerdere natuurparken.

Kunst in Zweden

1 juli wordt aangehouden als officiële ‘geboortedag’ van de Öresundsbron. Het feest is aan de voet van de brug in Zweden, op Lernacken bij Malmö, maar het exacte programma is een verrassing.

Jezelf inspireren kan natuurlijk ook met kunst in Skåne. In twee of drie dagen tijd selecteer je hoogtepunten, die je afwisselt met een overnachting in uitstekende hotels, pensions, campings, boerderijen en landhuizen, of in een rustieke bed & breakfast. Er zijn prima combinatiepakketten van kunst en overnachting. Zorg dat je de nieuwe trekpleister, het Moderna Museet (Museum voor Moderne Kunst) in Malmö bezoekt, of het Dunkers Kulturhus in Helsingborg.

Opera in Malmö

Hef hoofdpodium van de Malmö Opera sluit het lenteseizoen eind mei en begin juni waardig af met Der Rosenkavalier van Richard Strauss. Na de zomer krijgen eerst de musicals Singing in the rain en Jekkyl & Hyde de ruimte, om in november de première van weer een echte opera te beleven: Puccini’s Madama Butterfly.

Architectuur

Zowel Kopenhagen als Malmö zijn toonbeelden van hoe oude steden zich uit het begin van het industriële tijdperk hebben omgevormd naar hedendaagse multiculturele trekpleisters met moderne architectuur. Daarvoor is in september speciale aandacht.

Malmö springt eruit met de Turning Torso. Zwedens hoogste kantoor- en appartementencomplex van ruim 190 meter, een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calavatra, staat in de opvallende nieuwbouwwijk Västra Hamn. Ook de uitbouw van de Stadsbibliotek uit 1997, een ontwerp van de Deen Henning Larsen, blijft hoge ogen gooien. Geniet van oud en nieuw op eigen tempo en vergeet niet een van de traditionele restaurants in Malmö te bezoeken voor een smakelijk designdiner.


Muziek festival in Öresund

Music and Art Around 2010 heet het muziek- en kunstfestival op beide oevers van de Öresund van 16 tot 31 oktober. Ook buiten dit festival om ontdek je de oevers van de Öresund wel erg gemakkelijk met het speciale Öresund-rundtbiljet – in gewoon Nederlands: kaartje voor een rondje Öresund. Dit combinatieticket geldt immers op treinen, bussen en veerboten aan zowel Deense als Zweedse zijde en je kunt onderweg zo vaak een tussenstop maken als je wilt. Het biljet geeft zelfs kortingen op overnachtingen.

Impuls voor economie en toerisme in Zweden

Wie de ingebruikname van de Öresundsbron tegen de tijd afzet, zal verrast zijn door de enorme impuls die de brug de gehele regio heeft gegeven. Het internationale vliegveld Kastrup bij Kopenhagen is plots interessanter geworden dan ooit als aanvlieghaven voor reizigers naar Zweden.

Dankzij de pendeltrein over de Öresundsbron (Öresundståget) sta je in nog geen 35 minuten in het hart van Zwedens derde stad Malmö (260.000 inwoners). De trein gaat zelfs geheel rond de Sont, van Ängelholm en Helsingborg in Zweden via de centra van Malmö en Kopenhagen naar Helsingör in Denemarken.

Tien jaar geleden forensden 1500 mensen iedere dag over de Öresundsbron tussen woning en werk, vorig jaar waren dat er 20.000 per dag. De bruguitbaters tellen in totaal 72.000 passerende mensen per dag, tegen 14.000 in het eerste jaar.

Inwoners van westelijk Skåne en het oosten van de Deense buurregio Sjaelland kunnen zich vandaag de dag eigenlijk nog nauwelijks een leven zonder de brug voorstellen. Wat tien jaar geleden met enige reserve werd bekeken, is nu een bouwwerk dat twee Europese volken dichter bij elkaar heeft gebracht. Scandinaviëgangers profiteren daarvan volop mee.

Info: www.oresund10.com, www.musicandartaround.com, www.oresundsbron.com
Openbaar vervoer Öresund: www.skanetrafiken.se

Meer informatie bij het Verkeersbureaus en VVV van Zweden

Comments are closed.