VVV Amsterdam Een dag leven in de Gouden Eeuw

VVV Amsterdam Een dag leven in de Gouden Eeuw

Vanaf 13 april toont het Rijksmuseum een persoonlijke keuze van hoofddirecteur Wim Pijbes uit eigen collectie in een speciale kijkroute. Een dertigtal schilderijen uit de Gouden Eeuw wordt door Pijbes bekeken met een nieuwe, onverwachte en verrassende blik. Thema’s van de kijkroute zijn de man en vrouw in de 17de eeuw aan de hand van dagelijkse onderwerpen als opstaan, eten, slapen, kleding, werken en ontspanning.

De Staalmeesters

Bekende schilderijen als Het Straatje van Vermeer en De Staalmeesters van Rembrandt worden door Wim Pijbes opnieuw bekeken en krijgen in deze presentatie een nieuw tekstbord waarin hij op persoonlijke wijze commentaar levert op wat hij ziet. Daarnaast zijn uit de rijke collectie van het Rijksmuseum enkele 17de eeuwse schilderijen tijdelijk te zien die lange tijd niet aan het publiek zijn getoond. Pijbes hangt deze werken, onder meer Groepsportret van drie broers van Thomas de Keyser, Pan en Syrinx van Cesar van Everdingen en De schone herderin van Paulus Moreelse, op een soms onorthodoxe wijze bij elkaar en geeft daarmee een verrassende impuls aan de vaste opstelling in de Philipsvleugel. Pijbes: ‘Ik stel alledaagse vragen, vragen met de kennis van nu, aan
schilderijen die 350 jaar geleden zijn gemaakt. Ik wil als ‘gastconservator in mijn eigen museum’ weten wat de mensen op deze beroemde kunstwerken ons vandaag te vertellen hebben. Een bundel asperges van Coorte naast een kerkinterieur van Saenredam, dat levert kunsthistorisch onverwachte en dus spannende combinaties op. Kijk opnieuw, denk opnieuw’.

Kijkroute in Rijksmusuem

De kijkroute Een dag uit het leven in de Gouden Eeuw is te zien op de bovenste verdieping van het Rijksmuseum, Philipsvleugel, Jan Luijkenstraat 1, 13 april-13 juni, elke dag 09.00- 18.00 uur.
Wim Pijbes geeft op maandag 31 maart de lezing ‘De Gouden Eeuw, met de kennis van nu’. Deze lezing sluit aan bij de kijkroute en vindt plaats in Paradiso. Meer informatie en reserveringsmogelijkheden: www.rijksmuseum.nl/lezing-wim-pijbes

Comments are closed.