Spaans verkeersbureau: Semana del pincho Navarra

Spaans verkeersbureau: Semana del pincho Navarra

De Spaanse regio Navarra, ook wel de culinaire hotspot van Spanje genoemd, staat van 17 t/m 25 april wederom in het teken van de “Semana del pincho”. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement, dat geheel in het teken staat van de ‘petite haute cuisine’, wedijveren meer dan 90 restaurants, bodegas en tabernas om de prijs voor de beste pincho. De Semana del pincho is de place-to-be voor ieder die van gezelligheid, culinaire hoogstandjes en uitstekende wijnen houdt.

Van tapas naar pinchos

“Ir de chiquiteo” of “de banderillas” , beiden bekend als het ritueel van het pinchos eten, zijn termen die gebruikt werden in de tijd dat een bar nog taberna werd genoemd en dat de klanten kletsend met vrienden van bar naar bar gingen om een banderilla, pincho, te nuttigen. Pinchos is de naam van bekende tapas in het noorden van Spanje. De pinchos hebben zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot verfijnde hapjes waarbij de kok zich compleet uitleeft met combinaties van smaak, geur en textuur. Vandaag de dag zijn niet alleen de traditionele ingrediënten het uitgangspunt van de kok maar steeds vaker wordt gespeeld met allerlei invloeden en combinaties. Deze culinaire hoogstandjes komen het beste tot hun recht wanneer ze worden begeleid door de overheerlijke wijnen uit de regio.

Culinaire hoogstandjes in Navarra

Elke jaar wordt in de hoofdstad van Navarra, Pamplona, de zogeheten “Semana del Pincho” georganiseerd waarbij uitgebreid aandacht aan de pincho besteed wordt. Ook dit jaar zullen tijdens de twaalfde editie van 17 t/m 25 april in Pamplona meer dan 90 restaurants, bodegas en tabernas meedoen aan de wedstrijd van de beste pincho van het jaar. Elke bodega/bar maakt twee pinchos op hoog gastronomisch niveau welke op de bar worden gedemonstreerd en kunnen worden gekeurd tijdens het drinken van een Navarrese wijn. De Semana del pincho staat garant staat voor veel publiciteit en zorgt jaarlijks voor een aanzienlijke stijging in het aantal bezoekers naar de Spaanse regio.

Route van de pinchos

Navarra is steeds populairder aan het worden onder de culinaire liefhebbers en staat dan ook bekend als dé culinaire hotspot. Om deze culinaire “die hards” iets extra’s mee te geven heeft de horecabond in Navarra een gids gepubliceerd die helpt bij het volgen van een pincho- route door Navarra. Deze kleine gastronomische gids vermeldt de diverse tabernas en restaurants per gebied. Tevens worden de data, de openingstijden en de specialiteiten van het huis per taberna/ restaurant aangegeven.

Comments are closed.