Champagne-Ardenne bruist van actieve vakanties

Champagne-Ardenne bruist van actieve vakanties

Een onbezorgde vakantie vier je in een van de toeristische trekpleisters van Noord-Frankrijk. De streek Champagne-Ardenne is uitermate geschikt voor een mooie autorit door de indrukwekkende landschappen. Wil je liever wat actievers? Denk eens aan een gezinsvakantie in een huifkar, compleet met paard! Of een trektocht met een ezel. Ook ‘gewoon’ op de fiets of op een van de vele wandelroutes kijk je je ogen uit. Voor alle vakantie gangers zijn er voldoende mogelijkheden om te genieten van de Champagne-Ardenne.


Maar ook voor een fiets-, wandel-, boot- of kajakvakantie is deze vakantie bestemming ideaal. Niet te ver weg, dus ook met een volle auto voor het hele gezin goed af te leggen.
De streek heeft zo’n 600 km aan kanalen en waterwegen en 450 km ‘voies vertes’ – speciale fietspaden – en een groot aantal bewegwijzerde wandelroutes, waaronder zeven langeafstandwandelpaden – Grande Randonnées. Ontdek je de omgeving liever per 1 pk, de mogelijkheden voor een paardrijvakantie zijn legio. Heel apart: je kunt zelfs abseilen naar een kelder met 600.000 flessen champagne. Het verkeersbureau Champagne-Ardenne Tourisme is aanwezig op de Fiets- en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI op zaterdag 27 en zondag 28 februari. Een overzicht van actieve vakanties is te vinden in de nieuwe gratis Tochten brochure die gedownload kan worden via de site www.tourisme-champagne-ardenne.com. Ook is daar veel informatie te vinden onder de button ‘Activiteiten’.

Cyclorail

Fietsen over het spoor en geen trein te bekennen: het startpunt van de cyclorail is het plaatsje Chantraines in het departement Haute Marne. Men kan kiezen uit twee routes. In hetzelfde departement is eveneens een leuk recreatiepark – het ‘Accroder’ (www.accroder.com). Er zijn verschillende parcours voor kinderen en volwassen uitgezet in en langs boomtoppen, soms tot een hoogte van wel 15 meter. En vrijwel door de hele streek Champagne-Ardenne kan men boten huren voor een vaarvakantie: zo is bijvoorbeeld een tocht over het kanaal van de Marne van Champagne & Ardenne naar Bourgogne in een woonboot een aanrader, een vaarbewijs is niet nodig. Zie www.champagne-et-croisiere.com en www.ardennes-nautisme.com. In Furnay ligt het avonturenpark Ardennes Terre d’Aventures met als hoogtepunt een glijvlucht vanaf 300 meter hoogte; zie www.terraltitude.com.

Met de huifkar door Marne naar champagnekelders

Het champagnehuis Leclerc Briant in Epernay in het departement Marne biedt een wel heel bijzondere activiteit: tot 30 meter afdalen aan een touw naar de champagnekelders. Iedereen die het gedaan heeft krijgt een diploma, het gaat wel in groepsverband van minimaal 15 personen maar men kan zich aansluiten bij een groep: www.leclercbriant.com.
Het kost een paar stuivers maar het uitzicht is fenomenaal: een tocht met een heteluchtballon over de wijngaarden van de Champagne-Ardenne. Verschillende bedrijven bieden het aan: zie onder meer www.attelages-verzenay.com. Zoek je het
liever wat dichter bij de grond, men kan ook met een pakezel door de wijngaarden wandelen of zelfs met paard en wagen rondgereden worden – zie bijvoorbeeld www.caleche-evasion.com. Verschillende bedrijven verhuren huifkarren met paarden voor meerdaagse trips – leuk voor gezinnen met jonge kinderen, men overnacht in de huifkar op campings.

Voies vertes

Met zo’n 5000 kilometer aan bewegwijzerde paden is de Champagne & Ardenne heel goed per fiets of wandelend te verkennen. Bijzonder zijn de zogenoemde ‘voies vertes’: dit zijn oude jaagpaden die langs de talloze kanalen en oude spoorwegtracés lopen. En veel van deze traject zijn ook geschikt voor skateliefhebbers. De belangrijkste voies vertes in Champagne & Ardenne zijn: de voie verte Trans-Ardennes (83 km – zie www.ardennes.com), de voies vertes rond het meer Lac du Der (80 km – zie www.lacduder.com)), de vélovoie rond de meren van het forêt d’Orient (42 km – zie www.pnr-foret-orient.fr) en die langs het kanaal van Champagne naar Bourgogne (130 km – www.tourisme-hautemarne.com. Nieuw in 2010: de voie verte langs het kanaal van la Haute-Seine (27 km) in het departement Aube, geschikt voor zowel fietsers als skaters.

Fiets en Wandelbeurs Rai Amsterdam

De regio Champagne-Ardenne neemt deel aan de Fiets- en Wandelbeurs op zaterdag 27 en zondag 28 februari in de RAI in Amsterdam. De regio staat in het Frankrijk paviljoen, standnummer 10.E.20.

Bereikbaarheid Champage-Ardenne

De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardië en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men nu via een overstap in Parijs met TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons –en-Champagne.

Comments are closed.