Nieuws van het Fins Verkeersbureau

– Heteluchtballonvaarten over ijskoud Lapland
– Ontmoet de Kerstman in zijn eigen dorp
– Eldorado voor de kleintjes: Attractiepark SantaPark
– Nieuwe attracties in Kakslauttanen: panoramabus en Santa’s Resort

– Kerstmarkten in Finse steden
– Helsinki genomineerd voor World Design Capital 2012
– CO² calculator voor verblijf in Fins hotel
– Helsinki nieuw design hotel rijker
– Nieuw F7 hotel opent in Helsinki in 2010
Heteluchtballonvaarten over ijskoud Lapland
Ballonvaarders uit heel Europa verzamelen zich in februari 2010 weer in Levi – een plaats in het noorden van Lapland op zo’n 250 km van de poolcirkel. Voor het vierde achtereenvolgende jaar worden daar de internationale heteluchtballon avonturen georganiseerd van 10 – 18 februari. Dit jaar mogen voor het eerst betalende passagiers mee voor een anderhalf uur durend vlucht over het met sneeuw bedekte landschap.
Het initiatief van deze jaarlijkse tochten ligt bij twee Nederlanders: Ton Kurvers en Hendrik ten Kate. Zij putten inspiratie uit de 19e eeuwse Zweedse ontdekkingsreiziger Salomon Andrée die in 1897 een poging deed om de noordpool te bereiken in een met waterstof gevulde luchtballon. Deze poging mislukte. Nu komen er ieder jaar teams uit Nederland, België, Engeland, Spanje, Duitsland, Rusland en Finland om over het indrukwekkende landschap te vliegen.
Passagiers kunnen volgend jaar meevliegen: men helpt met het gereedmaken van de  ballon en klimt tot een hoogte van 800 meter waar de temperatuur zo’n -20 tot -30 graden is. Er heerst – op het gebruik van de branders na – een absolute stilte. Kosten voor volwassenen is € 179 en voor jongeren to 18 jaar € 125. Luchtvaartmaatschappij Finnair vliegt via Helsinki naar Levi.
Nadere informatie en reserveringen op www.hot-air-balloon-adventure.com.

Ontmoet de Kerstman in zijn eigen dorp
Volgens een legende woont de kerstman – in het Fins noemen ze hem Joulupukki – in de Korvatunturi Fell – een heuvel in Noord Lapland aan de grens met Rusland. Traditie wil dat deze heuvel de vorm heeft van een oor – het oor waarmee de Kerstman de wensen hoort van alle kinderen over de  hele wereld. Maar je hoeft niet naar dit onherbergzame gebied om hem te ontmoeten. Iedere dag van het jaar kun je hem persoonlijk ontmoeten in zijn eigen dorp dat op de poolcirkel ligt nabij de stad Rovaniemi. Het Santa Claus Village is een paradijs voor kinderen en natuurlijk extra bijzonder in de koude met sneeuw bedekte wintermaanden. Hoogtepunten zijn onder meer een bezoek aan het postkantoor in het dorp waar je een brief of ansichtkaart kunt versturen met een unieke poststempel. Jaarlijks ontvangt de Kerstman hier nog zo’n 600.000 brieven uit de hele wereld. Wil je zelf een brief schrijven: het adres is Santa Claus, Santa Claus Village, FIN-96930 Arctic Circle, Finland.  Maar de meest onvergetelijke herinnering is de Kerstman zelf in zijn eigen kantoor te ontmoeten.
Toegang tot het park is gratis.
Nadere informatie over het dorp op www.santaclausvillage.info

► SantaPark; een eldorado voor de kleintjes
Een andere spectaculaire attractie voor kinderen in Rovaniemi is het SantaPark attractiepark. Na een ondergrondse tocht van zo’n 200 meter kom je uit in een grot; je kunt je eigen pepernoten versieren en bakken, in de Elfen school elfentrucjes leren, kerstversieringen maken, ijssculpturen bekijken, een rondrit op een slede maken, een show bezoeken of op de foto met de Kerstman zelf. In het winterseizoen is het park geopend van 28 november tot en met 10 januari. Nadere informatie op www.santapark.com

► Nieuwe attracties in Kakslauttanen: panoramabus en Santa’s Resort
Kakslauttanen? Ja, het is de naam van een dorp in het hoge noorden van Lapland, op zo’n 40 km van de luchthaven van Ivalo. Een populair wintersportgebied – mede door het bijzondere hotel & Igloo Village Kakslauttanen dat onder meer beschikt over 20 iglo’s van glas waar men kan overnachten. Het hotel heeft nu de beschikking over een panoramabus – een bus die speciaal ontworpen is om noorderlicht te spotten, het dak is grotendeels van glas. De bus rijdt tot en met april 2010 en vertrekt om 21.10 uur vanaf Kakslauttanen voor de Aurora Borealis ontdekkingstochten.
Toeristen die naar deze streek op wintersportvakantie gaan hoeven niet meer naar Rovaniemi om de Kerstman te ontmoeten: per 15 november opent hier Santa’s Resort waar de Kerstman in zijn eigen woning bezoekers verwelkomt. Ook kan men onder meer een rendiersledetocht maken, elven ontmoeten en (in de zomermaanden) goud delven. Nadere info op www.kakslauttane.fi

► Kerstmarkten door heel Finland
De kerstmarkten in Finland staan bekend als de St Thomas markten. Traditie wil dat Kerst op 21 december in alle Finse huizen arriveert. Twee populaire Kerstmarkten: de grootste Kerstmarkt vind je aan de Esplanade in Helsinki van 7 december tot en met 20 december met ruim 150 stalletjes die hun waren verkopen. Ieder weekend komt de Kerstman een bezoek aan de markt brengen. Een andere markt van formaat is die in de stad Turku in het zuidwesten van Finland: de vier weekenden voorafgaande aan   Kerst stallen de verkooplieden hun waren uit op het centrale plein The Old Great Square.
Een ander Middeleeuwse traditie dat veel volk op het been brengt is de jaarlijkse ‘vredeswens’ op het stadsplein van Turku op 12.00 uur ’s middags. Het vindt plaats sinds 1320. Duizenden mensen verzamelen zich op het stadsplein om de kerstboodschap aan te horen. Bent u 13 december in Helsinki, dan zult u ongetwijfeld een grote optocht door de stad zien. Dit is St. Lucia’s Day – op het plein van de kathedraal van Helsinki wordt om 5 uur ’s middags een jonge vrouw in een wit gewaad gekroond met een hoofddeksel van takken en kaarsen. Daarna volgt een processie door de stad. Deze traditie stamt van de heilige St Lucia, die tijdens de vervolging van Christenen in 304 AD in Syracuse in Sicilië gedood werd.

► Helsinki kandidaat voor titel World Design Capital 2012
Helsinki is genomineerd voor de titel World Design Capital 2012. in totaal dongen 46 steden in 27 landen mee naar de titel. Voor de finale zijn er twee steden overgebleven: Helsinki en Eindhoven. Het is een initiatief van de International Council of Societies of Industrial Design (ICSID) die de titel in het leven heeft geroepen om steden die design hoog in hun vaandel hebben op een voetstuk te plaatsen. De titel wordt om de twee jaar georganiseerd. De eerste World Design Capital is Seoel in 2010. De winnaar voor 2012 wordt in november bekendgemaakt. Voor nadere informatie zie www.worlddesigncapital.com en www.designhelsinki.fi

► Hotel in Helsinki introduceert CO² calculator voor verblijf
Het design hotel Klaus K in de Finse hoofdstad is naar eigen zeggen het eerste hotel in Finland dat zijn gasten informeert over hun koolstofdioxidevervuiling voor de duur van hun verblijf.
Elektriciteit, verwarming, watergebruik, afval: het draagt allemaal bij aan de CO2 vervuiling. De gemiddelde uitstoot per nacht per kamer per persoon ligt tussen 10 en 30 kg CO2. Dit komt overeen met tussen 60 en 180 kilometer rijafstand in een auto. Gasten die een online reservering maken kunnen hun emissie uitrekenen via de speciale button. Het systeem is ontwikkeld door het Finse bedrijf Ecompter.
Nadere informatie op www.klauskhotel.com en www.ecompter.com

► Nieuw design hotel Haven opent in Helsinki
Boutique hotel Haven – aangesloten bij de luxe hotelketen Small Luxury Hotels of the World – heeft haar deuren geopend in Helsinki Het 5-sterren hotel telt 77 kamers die alle voorzien zijn van de modernste snufjes, waaronder een MP3 speler, ruime badkamers met televisie en wifi. Het hotel heeft vier soorten kamers (comfort, style, lux en suite) en drie restaurants alsmede een spa afdeling. Het ligt zeer centraal in de binnenstad aan de Unioninkat 17.
Nadere informatie op www.hotelhaven.fi

► Hotel “F7”opent in zomer 2010
Speciaal voor zakenreizigers, toeristen of andere bezoekers die wat langer dan een paar dagen in Helsinki willen verblijven, wordt volgend jaar zomer het hotel “F7”geopend. Het hotel komt op een zeer centrale locatie(adres: Fabianinkatu 7) nabij het marktplein en zal zo’n 60 kamers gaan tellen.
Voor algemene informatie over Finland; zie www.visitfinland.com

Comments are closed.