Struinen naar brocante in Lille

Struinen naar brocante in Lille

Brocante- en antiekliefhebbers opgelet, want het eerste weekend van september (6e en &e) is het weer zover: de jaarlijks terugkerende brocantemarkt in het Franse Lille. Dit is een waar spektakel in het oude stadscentrum, met maar liefst tweehonderd kilometer aan kraampjes vol tuinmeubelen, banken, kasten, tafels, stoelen, servies, spiegels, speelgoed, lampen en allerlei andere hebbedingetjes die je in Nederland niet zo snel tegenkomt.

Brocanteweekend

Traditioneel serveren de restaurants in het beroemde brocanteweekend Moules et Frites (mosselen en patat) en de lege mosselschelpen worden op de stoep gegooid, zodat men na het weekend kan zien wie de meeste klandizie heeft gehad. En dat is heel wat, want normaliter verzamelen zich zo’n slordige 2 miljoen bezoekers op deze lokale happening.

lille-brocante

Traditie in Lille

De markt stamt uit de 15e eeuw, toen het een traditie was om het oogstseizoen af te sluiten met een massaal braadfeest (braderie), waar ook de ambulante handel en masse aan meedeed. Later werd dat gezelschap verrijkt met het bedienend personeel van gegoede huizen, dat de afdankertjes van de familie mocht verkopen. Zij ruimden dus de zolder en kasten van hun meesters op en verkochten alles, de opbrengst mochten ze zelf houden. Nu is de vrijmarkt gemoderniseerd en spreken we van een brocante en antiekmarkt. Ontdek zelf het bruisende Rijsel (Lille) tijdens dit bric–à–brac feest.
Slenter langs de kraampjes en door de wirwar van oude straatjes en pleintjes. Winkel, en geniet van de vers gekookte mosselen op straat. Terrasjes vind je rond het centrale Place du Générale de Gaulle, vanwaar je statige herenhuizen kunt gadeslaan. Meer oude bezienswaardigheden zijn de Notre Dame en de oude beursgebouwen. Het is overigens een sport zo vroeg mogelijk op de brocantemarkt te zijn, want hoe later op de dag, hoe drukker het wordt. Niet voor niets is dit de grootste brocante- en antiekmarkt van Europa!
Internet: www.lilletourism.com

Comments are closed.