Ludiek overnachten in Finland

Ludiek overnachten in Finland: van vuurtorens tot en met iglo’s van glas of een privé eiland. Bewonder Noorderlicht vanuit glazen iglo! Uiteraard. Op vakantie in Finland kunnen toeristen kiezen uit duizend en een hotels en motels.

Maar bezoekers die een keer iets anders willen, komen in Finland ook ruimschoots aan hun trekken. Wat te denken van een overnachting in een vuurtoren, een iglo gemaakt van ijs of glas, een wildernishut op een eiland, een ijshotel, een bijzonder landhuis, een traditioneel jagershut, een klooster, boerderij, bed & breakfast, of in een houten blokhut – in het Fins ‘Mökki’ genoemd. Zelfs een overnachting in een groot vogelhuis in de bomen behoort tot de mogelijkheden. Gewoon overnachten kan altijd een andere keer, kies eens een ongewone plek om je nachtrust op een bijzondere manier te ervaren.

Informatie over overnachten in Finland kan opgevraagd worden via het informatie telefoonnummer van het Fins verkeersbureau 020 – 201 34 89 of via e-mail finland.nl@mek.fi. Ook vindt men meer informatie onder de button ‘Accommodaties’ op de Nederlandstalige website www.visitfinland.com/nl.

Links naar Finland

Kakslauttanen Igloo Village
Bengtskär
Snowcastle
Snowvillage
Harriniva
Herrankukkaro
Best Western Katajanokka

Glazen iglo’s

Bijzonder is het zogeheten Igloo Village in Kakslauttanen in het noorden van Fins Lapland. Het resort heeft zo’n 20 iglo’s die uit sneeuw zijn opgebouwd. Met een buitentemperatuur van -30 graden is het binnen dankzij de warme slaapzakken, wollen sokken en wollen muts heerlijk slapen. Daarnaast zijn er glazen iglo’s: vanuit je comfortabele bed kun je het Noorderlicht, de sterrenhemel of de sneeuwbuiten aanschouwen. En dan voor het ontbijt in het sneeuwrestaurant even de sauna in en daarna een frisse duik in een opening in de rivier. Voor nadere info zie www.kakslauttanen.fi

Vuurtorens

Heel apart is de vuurtoren op het eiland Kylmäpihlaja bij Rauma, een plaats aan de Finse westkust met het meest bijzondere stadscentrum van heel Finland. De zeshonderd houten huizen met gekleurde gevels uit de 17e en 18e eeuw staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. De vuurtoren heeft elf 2-persoonskamers en een familiekamer voor 4 personen. Kamers zijn te huur vanaf mei tot en met november, prijzen vanaf 100 euro voor een tweepersoons kamer. Gasten kunnen zwemmen in zee, vissen, een roeiboot huren, kanoën en buiten een warm bad nemen in een houten vat met uitzicht op zee. Binnenkort gaat de website www.kylmapihlaja.fi online, info kan nu opgevraagd worden via e-mail kylma.pihlaja@sposti.fi. Een andere vuurtoren waar men kan overnachten is Bengstkär, gelegen op een eiland 25 km ten zuiden van de kustplaats Hanko. Nadere info via www.bengtskar.fi .

Ijshotels

Finland telt verschillende ijshotels. Een topper is het LumiLinna sneeuwkasteel in Kemi aan de Botnische Golf. Het complex bestaat uit een ijshotel, een restaurant en een heuse kapel, alles gemaakt van ijs. Het hotel heeft 20 kamers, enkele kamers voor vijf gasten en zelfs een bruidsuite. Nadere info op www.snowcastle.net. Ook indrukwekkend is het Lainio Snowvillage dat gelegen is tussen Ylläs en Levi in het noorden van Lapland. Het complex wordt ieder jaar opgebouwd uit een hoeveelheid sneeuw van 1000 vrachtauto’s en telt 20 2-persoonskamers in iglo’s en 6 suites. En de ijsbar is uniek: gebouwd in een iglo met een omtrek van 16 meter en 10 meter hoog. Zie ook www.snowvillage.fi. Overnachten in sneeuw iglo’s kan ook in Harriniva nabij de plaats Muonio – ook in het noorden van Lapland. Voor meer info zie www.harriniva.fi.

Ruim 300 boerderijen

Is een overnachting op het platteland meer uw stijl, Finland telt ruim 300 boerderijen waar men kan overnachten. Voor ultieme rustzoekers bestaat ook de mogelijkheid eilandjes te huren waar maar een blokhut op staat – zie voor meer info de websites www.lomarengas.fi. en www.visitfinland.com/nl.

Vogelhut of gevangenis

In het eilandenarchipel van Turku – een plaats in het zuidwest van Finland aan de Baltische Zee – ligt het schiereiland Rymättylä. In het voormalige vissersdorpje en vakantiecomplex Herankukkaro kunnen gasten in een enorme vogelhut overnachten of in de zomer de nacht doorbrengen in een hangmat. Zie ook www.herrankukkaro.fi.

Het slapen in gevangenissen wordt in Nederland wel eens vergeleken met het comfort van een hotel. In Helsinki hebben ze dat letterlijk genomen: daar opent Best Western in mei het Katajanokka hotel in een complex dat een voormalige gevangenis is geweest. Zie ook www.bwkatajanokka.fi.
Luchthavens in Finland

IVL Ivalo
KUO Kuopio
LPP Lappeenranta
OUL Oulu
TMP Pirkkala
RVN Rovaniemi
TKU Turku
VAA Vaasa
HEL Vantaa

Staten / Provincies in Finland

Lapland
Oost Finland
Oulu (province)
West Finland
Zuid Finland

Steden in Finland

Espoo
Helsinki
Imatra
Järvenpää
Kangasala
Kempele
Kuopio
Lahti
Lappeenranta
Naantali
Oulu
Porvoo
Riihimäki
Rovaniemi
Saariselka
Tampere
Turku
Vaasa
Vantaa
Yli-Ii

Comments are closed.