Een dag achter de schermen bij AnnaHiking Tours met Annelies Pelt

Annelies Pelt heeft een website gespecialiseerd in wandel- en fietsreizen in Griekenland; annahiking.nl. In een interview met Verkeersbureaus.info vertelt zij op wat voor manieren zij haar reizen promoot. Ontdek wat Annelies verder doet tijdens een werkdag, hoe zij haar bedrijf begon en haar beste tips voor een vakantie in Griekenland.

Annelies Pelt, eigenaar van AnnaHiking Tours

Annelies Pelt, eigenaar van AnnaHiking Tours

Hoe promoot je jullie reizen?

Middels onze website annahiking.nl, banners en pagina’s op andere sites, artikelen in tijdschriften waar ons mailadres onder staat (Griekse Gids, Lychnari), blogs met informatie en andere blogs zoals op Verkeersbureaus.info. Ook maken wij gebruik van onze Facebook pagina. Ik heb nog heel veel meer plannen in die richting, maar te weinig uren in de dag om die uit te voeren!

 

Hoe weten reizigers over AnnaHiking Tours?

Vooral via mijn website en de Fiets- en Wandelbeurs waar we elk jaar een stand hebben.

 

Wat is je beste tip voor Griekenland?

Het binnenland van Griekenland heeft veel onontdekte plekjes waar je je heerlijk actief kunt ontspannen. Dat geldt zowel voor het vasteland als voor het binnenland van vele eilanden. Er is zoveel meer dan strand! Wandelen, mountainbiken, raften, paardrijden: van alles is mogelijk.

 

Dat klinkt goed! Waar kun je de mooiste wandelingen maken?

Het noordelijk vasteland is onverwachts groen met veel beekjes, klassieke boogbruggen en felblauwe bergmeertjes. In het voorjaar geniet je van de vele bloemen, waaronder orchideëen. En: het voorjaar verschuift naarmate je hoger komt: in april op de eilanden, tot juli in de hogere bergen. Daarom kun je ook midden in de zomer nog prima wandelen, als je het maar hogerop zoekt.

Wat was jullie meest succesvolle campagne tot nu toe?

De Fiets- en Wandelbeurs in Amsterdam en België.

 

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

Ik heb drie soorten ‘typische werkdagen’, die niet met elkaar te verenigen zijn.
Zo zijn er dagen waarop ik reizen begeleid. dan ben ik op stap met klanten ergens in de bergen. We ontbijten samen, wandelen een kortere of langere afstand, onderweg vertel ik van alles over de natuur en cultuur. Als het een trektocht is, komen we aan in een volgend dorp, waar ik even vertel wat er te doen is. Mijn man Fred is dan al gearriveerd en heeft de kamers geïnspecteerd en de bagage verdeeld over de kamers. We drinken nog wat met z’n allen, dan gaat ieder zich opknappen. We eten gezamelijk en daarbij vertel ik het programma voor de volgende dag: afstand, hoogteprofiel, bijzonderheden, weersverwachting, wat moeten ze speciaal meenemen.

 

Annelies Pelt samen met haar man

Annelies Pelt samen met haar man

Dat klinkt goed, zo lekker buiten. Hoe zien je andere werkdagen er dan uit?

Ik doe ook reisvoorbereiding ter plekke: paden inspecteren, zoeken, lopen en beschrijven. Dat doe ik nooit met klanten erbij. Ik vertrek -afhankelijk van het weer en de te lopen route- tussen 7 en 8 uur en loop de geplande route. Onderweg heb ik regelmatig contact met Fred (áls er bereik is) over de voortgang. Meestal ben ik rond 5-7 uur ‘s avonds weer terug en probeer dan zoveel mogelijk direct uit te werken. In elk geval moeten de tracks in de PC worden geladen om ze veilig te stellen. Ook kan ik onderweg gaan voor markering: dat gaat meestal om reeds eerder gelopen en beschreven routes, en dan ga ik op stap met de verfspuit en lintjes om het pad duidelijk te tonen voor de individuele klanten. Verder onderweg accommodaties inspecteren, horeca en verdere faciliteiten zoeken en beschrijven.

 

En zit je ook wel eens een hele dag op kantoor?

Ja mijn kantoordagen zijn erg afwisselend.
Ik bereid reizen voor met behulp van digitale en papieren kaarten om nieuwe routes uit te zetten. Ik werk de gelopen routes uit tot logische tracks (zonder alle heen-en-weertjes van verkeerd lopen) en routebeschrijvingen. Daarnaast maak ik voorstellen en offertes voor potentiële klanten. We doen vooral veel maatwerk, dus elke aanvraag is uniek. Ik maak planningen van de reisprogramma’s voor het jaar erop, dus begrotingen en programma’s maken. Dat is weer nodig voor het bijwerken van de website met nieuwe routes en ideeën, data en prijzen. (Ik heb een vernieuwde website, tweetalig, maar die moet ik nog helemaal vullen; geen tijd….)

Dat klinkt als een drukke boel.

Dat klopt ja, maar ik doe nog meer. Zo schrijf ik nieuwsbrieven, blogs en andere uitingen op social media. Helaas ook veel te weinig tijd voor! Ik regel accommodaties en overige reserveringen voor klanten. Alles in het Grieks natuurlijk. IK regel de Zorg en nazorg voor de klanten: hulp als er iets misgaat onderweg, ze een last-minute wijziging willen, of er vragen zijn; accommodaties opnieuw bellen; verwerken van evaluaties etc. Daarnaast doe ik de boekhouding: klopt de begroting met de realisatie, hoe moeten we de begroting aanpassen. Gelukkig doet Fred veel van de ‘echte’ boekhouding, want het is heel veel werk! Hij bereidt alles maandelijks (dat moet hier!) voor voor het boekhoudkantoor die weer de aangifte verzorgt. En ten slotte verzamel ik informatie over (nieuwe) bestemmingen en logistiek (timetables, providers) via internet en boeken. Veel is in het Grieks, dus dat kost net iets meer tijd dan Engels of Nederlands.

 

Waarom heb je voor deze baan gekozen?

Het werk koos mij!
Ik heb biologie gestudeerd, belandde in de ICT, en wilde na 15 jaar wel eens iets anders. Ik kwam toen toevallig een studievriendin tegen en via haar ben ik bij SNP terechtgekomen als freelance reisleider. Ging vervolgens ook op ICT-gebied freelancen om meer tijd te hebben voor het reizen. Op vakantie kwamen we -weer toevallig- een langeafstandspad tegen, ik besprak dat bij SNP, maar die hadden geen budget voor ontwikkeling. Toen besloten Fred en ik het samen te gaan doen, dat was in 2007.

En toen ben je je meer gaan concentreren op AnnaHiking?

Ja, daarna ben ik Toeristisch Management gaan studeren, part-time, naast de ICT-projecten die het geld binnenbrachten en de reisorganisatie die ik net had gestart.
In 2009 kochten we een huis in Griekenland en in 2012 emigeerden we definitief. Vanaf dat moment ben ik voltijd bezig met AnnaHiking.
Hier kan ik mijn ideeën over reisorganisatie en biologie in kwijt, zelf beslissen hoe we ons geld uitgeven en hoeveel tijd we aan onze (potentiële) klanten besteden.

 

Wat heb je geleerd tijdens je werk?

Wat zoeken wandelaars, wat vinden ze van belang op vakantie. Hoe moet een route eruit zien om aantrekkelijk te zijn. Commercieel onderhandelen en werken. Hoe breng je informatie zodat mensen met realistische verwachtingen op reis gaan.

 

Wat doe je in je vrije tijd?

Tuinieren, wandelen, sociale contacten (persoonlijk! niet via FB of zoiets), terrasje zitten met mijn lief, wandelen. Helaas is er érg weinig vrije tijd. We gaan graag naar Parijs (dit jaar weer eens gelukt na 18! jaar) en naar de bergdorpen waar we ook ons werk hebben, maar dan alleen voor ontspanning.
Het probleem in dit vak is dat je altijd aan het werk bent. Want mijn werkgebied is ‘vakantie’, dus kijk ik altijd hoe anderen het doen, wat ik ervan kan leren, of iets bruikbaar is voor mijn bedrijf. Ook als ik met vrienden wandel, maken ze me automatisch de reisleider, ook als ik dat helemaal niet wil.
Alleen tijdens de week stadsvakantie in Parijs (de eerste echte vakantie sinds 2007!) had ik dat gevoel niet, omdat het zoiets anders was dan mijn bedrijf.

 

Wanneer is het vakantie seizoen in Griekenland?

April – december is de populairste tijd om naar Griekenland te gaan.

 

Welke Nederlandse touropperators bieden reizen aan naar Griekenland?

Een van de mobiele operators van VakantieXperts, Natuurlijk Reizen, Topo-Aktief. Deze verkopen een of meer van onze reizen. Ik ben ook bezig met SNP Natuurreizen. Er zijn anderen actief in “onze” reisgebieden, maar die verkopen dan niet mijn reizen. Zo is daar Stap Reizen en Ross Holidays, al is hun formule anders. We proberen zoveel mogelijk uniek te zijn in ons aanbod!

Meer informatie over Griekenland? Lees verder inspirerende Griekenland pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *