Slapen bij boetiekhotel Villa Wanrooy in de Achterhoek

Villa Wanrooy is een boetiekhotel in Doetinchem in de Achterhoek. Harmke logeerde een nachtje bij dit knusse hotel op een toplocatie hartje stad. De sfeer is huiselijk, het eten in het restaurant eronder lekker en lokaal en de kamers hebben elk een andere kleur.

Homemade meringues van Van Mien

De Zoete Kamer van Villa Wanrooy

 

De ‘Kies’

Doetinchem is een Hanzestadje. Het ligt aan de Oude IJssel, een zijtak van de rivier de IJssel. Ik word heel hartelijk ontvangen bij Villa Wanrooy. Medewerkster Anne wijst me op parkeergarage Amphion bij het gelijknamige theater en bioscoop Vue. Daar kan ik de auto voordelig kwijt. Het is een ruime, moderne garage, die onder meer wordt opgesierd door een kunstinstallatie van Cornel Bierens vol met archeologische vondsten. In drie minuten ben ik terug bij boetiekhotel Villa Wanrooy dat hartje stad zit. Tussen het hotel en de weg prijkt een groot wit kunstwerk: de D-Toren. Het symboliseert eigenlijk het hart van Doetinchem, maar in de volksmond wordt het steevast de Kies genoemd, daar heeft het dan ook veel van weg.

Boetiekhotel Villa Wanrooy in Doetinchem

Eetwinkel Van Mien is tevens de hotel-entree

De ‘Kies’ die geen kies is

 

Zeven kamers

Anne toont me mijn kamer. Ik slaap deze nacht in de Zoete Kamer. Alle 7 logeerkamers in Villa Wanrooy zijn vernoemd naar een bepaalde smaak. Naast Zoet, Zuur, Zout, Bitter en Umami heb je nog de Pittige en de Smaakloze Kamer. Die Zoete van mij heeft als kleur roze. Er is een mooie badkamer bij met regendouche. Opzij ervan zitten glas-in-loodraampjes. Aan de muur hangt een gedichtje van Ingmar Heytze over ‘zoet’. Een sneak peek in de Pittige kamer leert dat daar weer een ander toepasselijk gedicht van deze schrijver hangt. Op de overloop staat een koffieautomaat met cupjes waar je gratis koffie kunt maken wanneer je maar wilt. Er hangen ook zakken Achterhoekse chips zo voor het grijpen, die verreken je dan achteraf.

De Zoete Kamer

De Umami Kamer

De Pittige Kamer

 

Verdwenen stadspoort

Aan het hotel zijn ook nog drie walhuisjes verbonden, waar je kunt logeren: knusse appartementjes met een eigen entree. Deze walhuisjes maakten ooit deel uit van de stadsmuur. Die stadsmuur werd rond 1672 gesloopt. Ook telde Doetinchem ook vier stadspoorten. Die bleven staan tot halverwege de negentiende eeuw. Villa Wanrooy dateert uit 1881 en staat op de plek waar eerder de Grutpoort was, een van die vier stadspoorten. Oorspronkelijk zat er een leerlooier in het pand en later verfhandel Wanrooy, waar de villa naar werd vernoemd. Het pand heeft ook een tijd lang leeggestaan, totdat boetiekhotel Villa Wanrooy na een fikse opknapbeurt de deuren opende in 2020, precies twee dagen voor de lockdown… Het hotel overleefde het glansrijk.

Hier was ooit een stadspoort

Historisch pand aan de overkant

De walhuisjes van Villa Wanrooy

 

Eetwinkel Van Mien

De entree van het hotel is tevens de ingang van lokale eetwinkel Van Mien. Het is Achterhoeks dialect voor ‘Van Mij’. Je koopt er de heerlijkste producten, alles ambachtelijk en waar het kan zo lokaal mogelijk. Met deze producten wordt ook gekookt in het restaurantje van Van Mien pal onder het hotel. Van Mien neemt rechtstreeks af van de producenten. Gasten kunnen aan de labels en uitleg precies zien waar alles vandaan komt. Zo is er worst van Brandt&Levie, mosterd van Cornegoor uit Zuphen en cider van De Groote Wei. Er is thee van Wilderland, de koffie komt van Bocca. Afhaalmaaltijden zijn er ook, dat was vooral in de coronatijd een groot succes en eigenlijk nog steeds. Vooral de lasagne is vermaard.

Eetwinkel Van Mien is een walhalla

Worst van Brandt&Levie bij Van Mien

De mosterd komt uit Zutphen

 

Huiskamerrestaurant

Het restaurant is als een gezellige huiskamer. Een aanrader is de burger, geserveerd met heerlijke aardappelfrites en zelfgemaakte mayo. Het komt op een bourgondisch gevuld bordje. Voor niet-vleeseters zijn bijna alle gerechten er in een vega-variant. Zo is er de falafelburger van oerbonen uit de buurt. Het vlees van mijn burger komt van de ‘dubbeldoekoeien’ van boerderij Steenhoven in Hummelo. “De koeien dienen eerst voor melk en ijs, vandaar”, legt chef Mathijs uit. Hij noemt zichzelf liever ‘keukenbaas’, wat past bij de informele sfeer van Van Mien en boetiekhotel Villa Wanrooy. Binnenkort gaat hij een nieuw avontuur aan. Alex uit Mexico volgt hem op. Het dessert sla ik over, al zien die homemade citroenmeringues er wel héérlijk uit.

Het restaurant van Eetwinkel Van Mien

Burger van de ‘dubbeldoekoe’

Homemade citroen-meringue

 

 

De uitgaansstraat

Het hotel grenst aan dé uitgaansstraat van Doetinchem. Hier zitten bars, restaurants en dancings. Vandaar dat er oordopjes klaarliggen op de kamer, just in case. Die blijken geen overbodige luxe op zaterdagavond. Door de week is het gelukkig een stuk rustiger. Op aanraden van het hotel ga ik langs bij Macamba. Het is een gezellige bar met Peruaanse/Latijns-Amerikaanse keuken en goede cocktails. Van buiten oogt het klein, maar schijn bedriegt. Ik drink er een mocktail van mango met kaneel. Op mijn hotelkamer is gelukkig geen tv. Lekker rustig. Dan maar geen Wie is de Mol? kijken. Dus neem ik alle tijd voor een warme douche! Naast de badkamer ontdek ik overigens wél een old-school-tv’tje met antenne. Er hangt een label aan met ‘te koop’.

De Grutstraat is het uitgaansgebied

Voor een cocktail ga je naar Macamba

Ook Villa Wanrooy zelf is goed voorzien

 

Winkelen in de buurt

Zelfs op zondag zijn de meeste winkels in Doetinchem open, veelal vanaf en uur of 12. Eetwinkel Van Mien is overigens al wel vroeg open. De Hamburgerstraat is dé winkelstraat van Doetinchem heb ik me laten vertellen. Daar tref je vooral de bekende ketens zoals Hema, Etos en Rituals zo blijkt. De Boliestraat die er parallel aan loopt, net voorbij de kerk, is wat dat betreft verrassender. Je vindt daar diverse modeboetiekjes, een spellenwinkel en een kinderboekwinkel waar je ook koffie kunt drinken. Op nummer 22 zit de duurzame lifestyle-winkel Struin, gerund door de buurvrouwen Mirte en Hadassa. Deze leuke winkel ondergaat momenteel een renovatie, maar zal in de lente de deuren weer openen.

Van Mien is ook op zondag open

Het beste ijs haal je hier!

Koffie en kinderboeken

 

Een en al hartelijkheid

Medewerkster Karin zet een ontbijtbuffet klaar voor de gasten met alles erop en eraan. Brood van bakker Driekant uit Zutphen dat ze hier afbakken en croissants. Lokale kazen en ham. Op verzoek krijg ik een perfect smeuïg gekookt eitje. Bij het ontbijt drink ik een cortado. Later op de dag check ik uit. Op de terugweg naar Den Haag denk ik terug aan het verblijf. De sfeer bij Villa Wanrooy is fantastisch. Misschien één klein puntje: een passpiegel op de kamer zou fijn zijn. En dan schiet het ineens door mijn hoofd: de zak chips! Oeps! Helemaal vergeten te melden! Ik bel het hotel op om te zeggen dat ik die nog moet betalen, maar ze wuiven het weg. Dat is toch écht het allergrootste pluspunt van Villa Wanrooy: de gastvrije en hartelijke mensen.

Het ontbijtbuffet staat klaar

Smakelijke croissants

Lekkere cortado

 

Meer informatie en boekingsinformatie:

Boetiekhotel Villa Wanrooy, Grutstraat 49, Doetinchem, tel. 0314-320688
villawanrooy.nl of boek bij Booking.com

 

Badkamer van de Zoete Kamer

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.