Op avontuur in Valley of Fire

Las Vegas alleen een gokstad? De Capital of Entertainment ligt midden in de woestijn van Nevada en biedt alle mogelijkheden voor een avontuur in de omliggende natuur. Harmke maakte een wandeling tussen de rode rotsen van de Valley of Fire.

Valley of Fire

Valley of Fire

 

Travel Show IPW

Hoe bijzonder! Nog voor Europeanen de VS weer in mogen sta ik al in Las Vegas! Aanleiding is de reisbeurs IPW. Met Icelandair vlieg ik naar Portland/Oregon om vanaf daar door naar Vegas te reizen. Het contrast tussen showbizzmekka Vegas en het authentieke Portland met zijn organic food kan niet groter zijn. Hoewel… ook in Vegas kun je fantastisch eten! Er zijn ongelooflijk veel fine dining restaurants. Mijn tip? Beauty & Essex in het Cosmopolitan Hotel!

Glitter & Glamour op de Strip

Glitter & Glamour op de Strip

Fine Dining in Vegas

Fine Dining in Vegas

 

Las Vegas Strip

De deelnemers aan de IPW mogen vooraf altijd kiezen uit een scala aan ‘pre-tours’ op de elk jaar wisselende bestemming, in dit geval dus Las Vegas. Mijn keus valt op een hike in de Valley of Fire. Deze vallei met wonderlijke rode rotsen ligt op ongeveer een uur rijden van de Strip, het hart van het entertainment-district.

 

 

Vanaf het Las Vegas Convention Center aan het eind van de Strip vertrekt onze bus. De gidsen aan boord zijn David en Lesley van Take a Hike.

 

Stad in de woestijn

 

Geologisch wonderland

Van Vegas rijden we naar de woestijn. Het zand en de rotsen zijn beige-achtig, maar dan opeens, echt van het ene op het andere moment, verandert het landschap en voert de geasfalteerde weg langs rode rotsformaties. Welkom in de Valley of Fire! Het is een natuurgebied met laag struikgewas. Het beslaat ca. 190 vierkante kilometer. De bus zet ons af in dit nowhere land en we maken een eerste wandeling. ‘Geologisch wonderland’, zo wordt de Valley of Fire wel genoemd.

De IPW-bus

De IPW-bus

 

 

Klaar voor de hike

Klaar voor de hike

Nevada State Park

De Valley of Fire is Nevada’s oudste en grootste State Park. Het werd in 1934 geopend. Niet alleen kun je korte en langere hikes maken tussen de rode steenformaties in dit adembenemende, onaardse landschap met zijn wandelpaden, ook zie je er dieren als de Big Horn Sheep en zijn er op verschillende plekken petrogliefen te bewonderen, rotstekeningen die werden aangebracht door de Native Americans. De tekeningen zijn duizenden jaren oud.

Steenformaties

Steenformaties

Laag struikgewas

Laag struikgewas

Petrogliefen

Petrogliefen

 

Vuurrode gloed

Honderden miljoenen jaren geleden was er in dit gebied alleen zee, totdat het waterpeil daalde en er zandduinen ontstonden. In de loop der tijd veranderden ze in zandstenen rotsen. De Native Americans waren de eerste bewoners. Begin twintigste eeuw werd de eerste verharde weg, de Arrowhead Trail, aangelegd tussen Salt Lake City en LA. Bezoekers zagen bij zonsondergang een vuurrode gloed alsof de vallei in brand stond. De naam Valley of Fire was geboren.

Vroeger was hier de oceaan

Onaards landschap

Onaards landschap

 

Rode rotsformaties

“De temperaturen kunnen in de zomer hoog oplopen,” waarschuwt gids David. Gelukkig is het half september en is de hitte dragelijk. “De winter is eigenlijk de beste periode, dan zijn de temperaturen prettig,” zegt hij. Regen is er zelden. Dat de rotsen zo rood zijn heeft te maken met grote concentraties ijzererts. Sommige delen van het gesteente zien zelfs zwart. Ook wind en zon hebben een grote rol gespeeld bij het ontstaan van de wonderlijke vormen en kleuren.

Rood rotslandschap

Rood rotslandschap

Gids david wijst de weg

Gids David wijst de weg

Wonderlijke formaties

Wonderlijke formaties

 

Geologische lagen

De eerste formaties die we zien heten Beehives, het zijn rotsen die de vorm hebben van bijenkorven. Zelfs deze kunstmatig ogende zandstenen formaties met hun fraaie belijningen zijn op natuurlijke wijze ontstaan. Ze zijn opgebouwd uit verschillende geologische lagen. Het blijft me verbazen hoe rood en uitgestrekt het landschap is, werkelijk buitenaards. Alleen de autoweg die erdoorheen slingert verraadt dat we ons niet op Mars maar ‘gewoon’ op aarde bevinden.

Beehive

Beehive

Harmke in wonderland

Harmke in wonderland

Infinity road

Infinity road

Naar Mouse’s Tank

We rijden weer een eindje verder en stoppen voor een tweede maal. Ditmaal wandelen we naar Mouse’s Tank, een natuurlijk bassin waarin het schaarse regenwater wordt opgevangen. De plek is vernoemd naar een native American met de bijnaam Little Mouse. Eind negentiende eeuw werd hij beschuldigd van een reeks misdaden en hij gebruikte deze plek in de Valley of Fire als schuilplaats. Op weg naar Mouse’s Tank zien we bijzondere rotstekeningen.

Pad naar Mouse’s Tank

Pad naar Mouse’s Tank

Zomers kan het warm zijn

Zomers kan het warm zijn

Gids David groeide op in Vegas

Gids David groeide op in Vegas

Dansende poppetjes

Onder meer elanden en poppetjes zijn afgebeeld. Ze zijn 2.000 jaar geleden in de rotsen gegraveerd. Volgens David zouden de poppetjes, die hand in hand lopen – of misschien wel dansen – voor de spirituele band tussen mensen en geesten kunnen staan. David en zijn vriendin Lesley zijn in Vegas opgegroeid. Met de Strip en de casino’s hebben ze weinig op. Liefst zijn ze in de natuur te vinden, zoals hier in deze betoverende vallei.

David aan het woord

David aan het woord

Grafitti van 2000 jaar geleden

Grafitti van 2000 jaar geleden

Op de achtergrond staat Lesley

Op de achtergrond staat Lesley

Take a Hike organiseert tours in en om Vegas

Take a Hike organiseert tours in en om Vegas

Meer weten?

parks.nv.gov/parks/valley-of-fire
takeahikevegas.com
Verkeersbureau Las Vegas

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.