Ya Mon, Jamaica heeft de grenzen weer geopend

Op Jamaica logeerde Harmke in het hotel waar Marilyn Monroe haar honeymoon beleefde. Dit zonnige Caribische eiland met zijn turkooizen zeewater, witte zandstranden en tropisch regenwoud heeft vanaf juni de grenzen weer geopend.

Gids Adrian en reisjournalist Harmke

Gids Adrian en reisjournalist Harmke

Seven Miles Beach

“Cocobread, rumcakes?” roept een venter op het strand. “Parasailing?” roept een ander. Op het terras van boetiekhotel Sandy Haven aan het parelwitte zandstrand Seven Miles Beach zit ik aan het ontbijt. Ik bevind me aan de westkust van Jamaica bij de plaats Negril. Het zand is zijdezacht, de zee turkoois. Er fladderen citroenvlindertjes rond, amandelbomen zorgen voor schaduw. Negril wordt wel The Capital of Casual genoemd. Hoogbouw is er amper. Het is verboden hoger te bouwen dan de hoogste palm. Mijn Jamaicaanse ontbijt bestaat uit witvis, gebakken banaan, de spinazie-achtige groente Calaloo en Ackee, een vrucht die op roerei lijkt en uit Afrika komt. Erbij drink ik verse kokosmelk en mangosap. sandyhavenresort.com

Seven Miles Beach

Kokosnoot op bestelling

Kokosnoot op bestelling

Harmke bij Sandy Haven Resort

Harmke bij Sandy Haven Resort

Groen eiland

Van de westkust gaan we naar de noordkust. Chauffeur Adrian wijkt uit om een krabbetje niet te vermorzelen. Lachend merkt hij op dat hij zijn autobanden niet wil beschadigen. Jamaicanen houden van een grap. We spotten een Doctor Bird. Dit fladderende vogeltje is de nationale vogel van Jamaica. De bomen met vuurrode bloemen zijn Poinciana’s ofwel Flames of the Forest. Jamaica is een groen eiland. De naam komt van het Indiaanse woord Xamaica, dat ‘land van bos en water’ betekent. De vlag van Jamaica is groen, zwart en goud. Groen staat voor de natuur, zwart voor de mensen en goud voor de zon. Ya Mon (in allerlei spellingsvarianten) is een bekende kreet op Jamaica. Het betekent zoiets als ‘Oké’.

Ackeeboom

Ackeeboom

Janie Schiff: “Ackee is een prachtige grote boom. De vrucht maakt deel van het nationale gerecht van Jamaica – ackee en salt fish- en hoewel het een vrucht is, eten wij hem als een groente. Van binnen is hij ook prachtig. Het zijn een soort grote gele bonen die wij licht koken en dan mengen met salt fish, ui en specerijen. Wij eten ackee vaak als ontbijt of brunch met gekookte groene bananen, breadfruit, en avocado’s! Hmmm yummy.”

Jackfruit

Jackfruit

Tropisch regenwoud

Tropisch regenwoud

Victoriaanse villa

Op weg naar Montego Bay slaan we de landweg in naar Greenwood Great House. Dit koloniale pand op een heuveltop kijkt op de oceaan en was ooit van de Engelse familie Barrett, die zich hier settelde nadat de Spanjaarden uit Jamaica waren verdreven. Hersey Barret was in 1655 de eerste bewoner. De welgestelde familie Barrett bezat de omliggende suikerrietplantage. Een vriendelijke baas leidt me rond in de villa. Het is een stap terug in de tijd. De schat aan zeldzame objecten maakt dit huis tot het mooiste antiekmuseum van Jamaica. Er staan Victoriaanse sofa’s en in een van de vertrekken hangt een originele Tiffany-lamp. De Broadwood & Sons-piano behoorde toe aan de Engelse King Edward VII. greenwoodgreathouse.com

Jamaica’s noordkust

Jamaica’s noordkust

 

 

Voormalige ananasplantage

We lunchen in Montego Bay bij Scotchie’s, vernoemd naar de Scotch Bonnet, de heetste peper van Jamaica. We zitten op omgekeerde biervaten en eten hier geroosterde kip. Deze Jerked Chicken geserveerd in aluminiumfolie is een geliefde snack op Jamaica. Zelfs inwoners van de hoofdstad Kingston reden er voor om, totdat ook in Kingston een filiaal van Scotchie’s opende. Round Hill is mijn logeeradres in Montego Bay. Dit luxueuze resort aan een baai langs de noordkust van Jamaica is omgeven door tropisch regenwoud. De suites zijn stylish ingericht door Ralph Lauren met veel wit. Tot halverwege de vorige eeuw was het terrein rond Round Hill een ananasplantage. roundhill.com

Round Hill Hotel & Villas

Round Hill Hotel & Villas

Suite in Round Hill

Suite in Round Hill

Raften op een bamboevlot

De reis gaat verder langs de noordkust. We stoppen langs de rivier Martha Brae voor een tocht op een bamboevlot. Terwijl de ‘kapitein’ met een bamboestok het vlot bestuurt, zit ik hoog en droog op een stapeltje kussens. Mangrovewoud, bamboebossen en bananenpalmen trekken aan het oog voorbij, terwijl we kalm de rivier afzakken. Vanaf de oever klinkt aanstekelijke reggae. Jongens hebben er een vuurtje gestookt en dansen op de muziek. Na het raften rijden we naar GoldenEye, de villa waar Ian Fleming zijn Bond-verhalen schreef. Het landgoed is omgetoverd tot zeer exclusief hotel. Fleming was een natuurliefhebber en ontleende de naam James Bond aan een auteur van vogelboeken.

In de jungle

In de jungle

 

 

Bamboeraft op de Martha Brae-rivier

Bamboeraft op de Martha Brae-rivier

Blue Mountains

Een rit door vulkanisch gebied met zwarte stranden voert naar de plaats Port Antonio. We zijn nu in het regenachtigste en dus groenste deel van het eiland: het ongerepte noordoosten. Net als de locals eet ik er Patties: vleespasteitjes met rundvlees of kip. Voorbij Port Antonio is het surfstrand van Boston Bay Beach. Op het oostelijkste puntje van het eiland ligt Long Bay. Hier zijn de golven woest en onstuimig. Hoog op een heuvel in het regenwoud dineer ik bij eco-resort Mockingbird Hill. Het terras van dit kleinschalige spa-resort biedt spectaculair uitzicht op de Blue Mountains. De bergketen werd in 2015 tot werelderfgoed verklaard, onder meer wegens de unieke flora en fauna. hotelmockingbirdhill.com

Uitzicht op Blue Mountains

Uitzicht op Blue Mountains

Hotel Mockingbird Hill

Hotel Mockingbird Hill

Boston Bay Beach

Een van de goudgele stranden aan de noordkust van Jamaica

Jamaica Inn

Mijn reis eindigt in de plaats Ocho Rios, waar ik zwem bij de watervallen van Dunn’s River en wandel door Coyoba River Gardens, een tropische tuin met bloemen en vlinders. Jamaica Inn, een boetiekhotel in de kleur Wedgwood Blue, is waar ik verblijf. Gastvrij word ik ontvangen met een punch van Appleton Rum, rum uit Jamaica. Jamaica Inn heeft een rijke geschiedenis. Zo brachten Marilyn Monroe en Arthur Miller er hun honeymoon door en dronk James Bond-auteur Ian Fleming er Martini’s aan de bar. De White Suite is vernoemd naar Winston Churchill, die er in de jaren zestig logeerde. Ik verblijf in een heerlijke villa aan zee. De hangmat op het strand nodigt uit tot een siësta. jamaicainn.com

Strand van Jamaica Inn

Strand van Jamaica Inn

 

 

Jamaica Inn in Wedgwood Blue

Jamaica Inn in Wedgwood Blue

Roomservice bij Jamaica Inn

Roomservice bij Jamaica Inn

Strand van Jamaica Inn

Jamaica Inn in Wedgwood Blue

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!
Naam

 

Hutje langs de kust

Hutje langs de kust

Eten & drinken

Janie Schiff uit Den Haag is geboren en getogen op Jamaica. Dit zijn haar tips voor Jamaica.

Seahorse Grill in Montego Bay

Dit restaurant bij de Yaught Club is open voor iedereen. Prettig geprijsd en heel Jamaicaans. mobayyachtclub.com

Hete pepersaus van de Scotch Bonnet

Hete pepersaus van de Scotch Bonnet

Geejam Bushbar in Port Antonio

Bar van het exclusieve Geejam Hotel in de jungle. In de bijbehorende studio namen artiesten als Beyoncé en Mick Jagger platen op. geejamhotel.com

Strand van Geejam Hotel

Strand van Geejam Hotel

Cliff Hanger in Long Bay

Lokale bar op de rand van een klif. Wat er op het menu staat, is altijd een verrassing. Van kreeft tot Drunken Lionfish. workandjam.com

Eits Café in Kingston

Europe in the Summer (Eits) is een etablissement hoog in de Blue Mountains. Organic food en Blue Mountain-koffie. facebook.com/17MilePost

Fruitstalletje onderweg

Fruitstalletje onderweg

St. John’s Church in Ocho Rios

St. John’s Church in Ocho Rios

Bob Marley-zegels

Bob Marley-zegels

Goudgeel zandstrand

Goudgeel zandstrand

 

Kijk voor meer informatie op ontdekjamaica.nl en bij Verkeersbureaus Jamaica.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!
Naam

 

Comments are closed.