Ga mee op roadtrip door Oman

Oman is een welvarend land dat zijn bezoekers met alle gastvrijheid onthaalt. Harmke begon haar reis in de hagelwitte hoofdstad Muscat en reed per huurauto naar het ruige Al Hadjargebergte, waar ze zich laafde aan de luxe van mountain resort Alila Jabal Akhdar.

Strand van hotel The Chedi

Witte stad

Muscat wordt de witte stad genoemd. De huizen zijn parelwit. De boulevard langs de haven is de Corniche. De overdekte vismarkt hier is een modern staaltje architectuur met een dak in de vorm van een visgraat. De muren zijn voorzien van glanzend mozaïek vol maritieme taferelen en de vis wordt netjes uitgestald. Aan de Corniche ligt ook de soek. “Madam, scarf?” De verkopers proberen hun waar te slijten. Gids Hussam wacht geduldig tot ik ben uitgekeken. Hij wil me ook nog het Al Alam-paleis laten zien elders in Muscat, waar de sultan zijn gasten ontvangt.

Muscat, de witte stad


Vismarkt aan de Corniche

Grote Moskee

Hét baken van Muscat is de Grote Moskee, die overdag parelwit glanst in de zon en in de nacht is verlicht. Ik ben onder de indruk van dit bouwwerk dat omringd is door mooie bloemperken. De schoenen gaan uit, de hoofddoek gaat om en dan betreed ik de moskee. Binnen is het een en al grandeur. Het handgemaakte tapijt komt uit Iran, de kroonluchter uit Turkije en op de wanden zijn teksten uit de Koran aangebracht in goud. Ook sultan Qaboos komt hier regelmatig bidden. Oman is een sultanaat en sultan Qaboos bin Said Al Said zit al bijna een halve eeuw op de troon.

De Grote Moskee

The Chedi

Muscat heeft verschillende tophotels, een ervan is The Chedi. Dit hotel onderscheidt zich door het minimalistische en sfeervolle design. Palmen staan ritmisch verspreid over het terrein. De witte villa’s, die systematisch ten opzichte van elkaar verspringen, geven een zen-gevoel. De architect van The Chedi is de Belg Jean Michel Gathy. De hoge lobby is overspannen met tentdoeken. In het midden hangt een soort ‘kroonluchter’ met gele en rode lampen. Ik slaap in een prachtige suite in een van de witte designvilla’s. In de riante badkamer tref ik de heerlijke producten van Acqua di Parma.

De lobby van The Chedi

Long pool

In de spa van The Chedi onderga ik een Balinese massage, waarna ik in de relaxruimte geniet van het uitzicht op zee. De gym van Tha Chedi is een van de mooiste die ik ooit heb gezien. Het is meer een living room dan een gymzaal, met ruimtes die van elkaar worden gescheiden door kamerschermen. Er staan zelfs zitjes met schemerlampen tussen de fitnessapparatuur. Het concept is dan ook ‘lifestyle living room’. ’s Avonds eet ik sushi bij de long pool van 103 meter lang die tot aan de zee reikt. Op het menu prijkt een keur aan sushi en sashimi.
lhw.com

De long pool bij Tha Chedi

 

 

Kale bergen

Ik kruip achter het stuur van de huurauto, een Toyota Land Cruiser, en rijd over onberispelijke snelwegen in de richting van mijn volgende pleisterplaats: mountain resort Alila Jabal Akhdar in de bergen. Zodra ik Muscat uitrijd, zie ik het landschap drastisch veranderen: de lieflijke palmen maken plaats voor kale rotsen. Het voelt ‘stoer’ om door dit onaardse landschap te cruisen. Oman bestaat uit diverse regio’s: het groene Muscat, woeste bergen, zandstranden, de Wahibi-woestijn en het Lege Kwartier in het zuiden. In het uiterste noorden ligt de groene landtong Musandam.

Borden wijzen naar het mountain resort

Geitenmarkt

Ik maak een tussenstop bij kasteel Bayt Al Ridaydah, een zeventiende-eeuws fort nabij de stad Nizwa. Nizwa ligt op het kruispunt van oude karavaanroutes en is befaamd om zijn geitenmarkt. Ook hier neem ik een kijkje. Het is er een en al gekrioel van mensen en dieren. Mannen trekken onwillige geiten mee aan een touw en er wordt druk onderhandeld. Er zijn zwarte en witte geiten en langharige. Via Nizwa bereik ik het Al Hadjargebergte. Ik zet de auto nu in 4WD-stand, want off-road is dat in Oman verplicht, naar de weg blijft onverminderd goed, al zijn er veel bochten en hellingen.

Geitenmarkt in Nizwa

Kasteel Bait al Ridaydah

Mountain resort

Langzaam klim ik met de Toyota naar 2000 meter wat voor mooie vergezichten zorgt op een woest landschap met hier en daar een groene palmenoase. Borden wijzen de weg naar Alila Jabal Akhdar. Ik draai het terrein op van het mountain resort. De gebouwen van natuursteen gaan bijna op in het landschap. Ik word ontvangen met koffie en dadels volgens goed Arabisch gebruik. Het design van het Alila is overweldigend met terrassen en jacuzzi’s op de rotsen. Eyecatcher is de infinity pool langs het ravijn. Al zwemmend zie ik de zon achter de rotsformaties zakken.

Alila Jabal Akhdar

Infinity pool van Alila Jabal Akhdar

Infinity pool van Alila Jabal Akhdar


Harmke in de infinity pool

Rose Lounge

In de spa van Alila onderga ik een deep-tissuemassage. Daarna drink ik in de Rose Lounge Marokkaanse muntthee, gezeten op de zachte banken in blauw en beige. De Rose Lounge is tevens de plek voor het diner. Ik bestel het exquise lam en drink er rode wijn bij. Het dessert van dadels en pistachecrème in biscuit is ook al niet te versmaden. Het blijft één lofzang: mijn suite is heerlijk comfortabel met crispy linnen beddengoed, een badkamer met fraaie badkuip en fijne producten van het eigen label Alila. Vanaf mijn balkon kijk ik naar de sterrenhemel.

Mijn suite in Alila Jabal Akhdar

 

 

Yogaplateau

Mijn dag begint vroeg met een yogaklas op de rotsen. Voorbij de suites aan het einde van een wandelpad is een rotsplateau. Spa director Ami geeft hier in deze bekoorlijke setting yogalessen. Zij aan zij liggen we op matjes op de rotspunt. Zo vroeg in de ochtend is het nog steenkoud. Terwijl ik de Downward Facing Dogs en Happy Baby’s zo goed mogelijk probeer uit te voeren, komt gelukkig de zon door die me opwarmt. Als beloning na de work-out is er het ontbijt dat ik buiten opeet met uitzicht op de rotsen en dadeldorpje Al Hamra ergens in de diepte.

Yogaplatform op de rotsen


De yoga-lerares doet een pose


Het ontbijtterras van Alila Jabal Akhdar

Rotsklimmen

Ook de excursies maken een verblijf bij Alila bijzonder, zoals een hike naar Omaans hoogste top Jebal Shams op 3000 meter of voor dare devils de Via Ferrata Cave Affair. “Begin je aan de tocht, dan is er geen weg terug,” zegt gids Mahmoud. Met mijn hoogtevrees geen goed idee. Vanaf het resortterras op 2000 meter zie ik de deelnemers aan een kabel langs de rotswand afdalen. “Ze verdwijnen in de diepte waar ze een grot betreden. Nadat ik in het zwembad heb gepoedeld zie ik ze langs een loodrechte wand weer omhoogklimmen om balancerend op een stalen kabel een duizelingwekkend diepe kloof te overbruggen. alilahotels.com

Excursie cave affair

Excursie cave affair

Omaanse keuken

Terug in Muscat eet ik bij restaurant Bait Al Luban waar ik plaatsneem op de kleurige zitkussens rond een lage tafel. De keuken is Omaans met een Indische twist. Een breed lachende ober brengt me dadels en kruidenwater. Ook is er vers hibiscussap. Dan komt er samosa op tafel en salade met waterkers, gevolgd door gevulde aardappelen, gekruid lamsvlees en drie soorten rijst. Het malse lamsvlees heeft wel zes uur onder de grond liggen garen. Tot besluit is er kardemomkoffie. Bij het weggaan worden mijn handen met rozenwater besprenkeld, een Omaans reinigingsritueel.
baitalluban.com


Zoete lekkernijen bij Bait al Luban in Muscat

Huurauto

Mijn huurauto werd geregeld door Elite en dat liep gesmeerd. De Toyota Land Cruiser was brand new en tiptop in orde. Het bakbeest was goed bestuurbaar en reed als een zonnetje. elitetourism.com

Foto: Esther Quelle

De Toyota Land Cruiser van Elite

Foto: Esther Quelle

Travel blogger Harmke bij Bait al Luban

Hoe kom je er?

Ik vloog met Qatar Airways via Doha. Doha heeft een geweldige luchthaven, waar je zelfs naar de spa kunt midden in de nacht en baantjes kunt trekken in het zwembad. qatarairways.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.