Zo ga je onthaasten in de Zwitserse Alpen

Op een zonnige berghelling in de Zwitserse Alpen ligt Montagne Alternative. Harmke logeerde in dit rustieke health retreat dat bestaat uit historische houten boerderijtjes die tot eco-lodge zijn omgetoverd. De huisjes zijn mooi van eenvoud en het dorpje is de perfecte plek om te onthaasten. Om te skiën kun je naar Verbier, dat praktisch om de hoek ligt.

Eco-lodge Montagne Alternative

Eco-lodge Montagne Alternative

Boerengehucht in de bergen

Het Zwitserse dorpje Commeire is een boerengehucht op een berg van 1450 meter hoog, niet ver van het mondaine skioord Verbier. Het piepkleine dorpje ligt in de regio Wallis en bestaat uit zo’n 35 houten huizen. Een aantal ervan zijn gerenoveerd en omgetoverd tot health retreat Montagne Alternative. Het is niet zomaar een logeeradres, want er zit een hele filosofie achter! Al bij de voordeur van ‘mijn’ houten huis neemt een hotelmedewerker galant de koffer over en krijg ik een kop kruidenthee aangeboden. Gezeten aan een lange houten tafel kijk ik op de besneeuwde chalets van het dorpje en het Mont Blanc-massief.

Het Zwitserse dorpje Commeire

Health retreat in de Zwitserse Alpen

De geschiedenis van Montagne Alternative, letterlijk een hideaway in de Zwitserse Alpen, is interessant. Oorspronkelijk bewoonden zo’n zeven grote boerenfamilies het complete dorp. Er waren koeien en de melkproductie genereerde voor hen een inkomen. Ook maakten ze hun eigen marmelade en verbouwden ze wijn. Maar de jongeren trokken weg en er kwamen steeds meer huizen leeg te staan. Er waren uiteindelijk nog maar twaalf inwoners over. Montagne Alternative betekende de redding van het dorp. Dit health retreat werd bedacht door twee Belgen, de neven Ludovic Orts en Benoît Greindl.

Hideaway in de Zwitserse Alpen

Hideaway in de Zwitserse Alpen

Rust en vrijheid

Ludovic had een drukke baan en trok naar Zwitserland om tot rust te komen en zich te bezinnen op zijn carrière. Bij toeval ontdekte hij het minuscule dorpje Commeire op de zonnige helling. Hij besloot zijn stressvolle werkzaamheden in België te verruilen voor een bestaan in alle rust en vrijheid in het Zwitserse dorpje. Met behulp van zijn neef Benoît knapte hij enkele leegstaande boerderijtjes in het dorp op. De oorspronkelijke bewoners bekeken dit alles met enige scepsis. Het kostte de nodige overredingskracht, maar de dorpelingen zagen in dat de twee mannen met respect voor de traditie te werk gingen.

Boerenhuisje verbouwd tot logeeradres

Boerenhuisje verbouwd tot logeeradres

Ecologische bouwstijl

Steeds meer van de houten boerenhuisjes, waarvan de oudste uit 1700 dateert, wisten de beide neven te renoveren en om te toveren tot fraaie accommodaties zonder daarbij de oorspronkelijke bouwstijl uit het oog te verliezen. Met behulp van een architect lieten Ludovic en Benoît de huizen op ecologische wijze renoveren. Ze brachten zonnepanelen aan en werkten met louter duurzame, natuurlijke materialen. De buitenwanden met hun donkerhouten balken werden intact gelaten. Vanbinnen werden de huizen door plaatselijke werklui intensief verbouwd. Er kwam een restaurant bij, een wijnkelder en een loungebar.

De gevel is authentiek

De gevel is authentiek

 

Lees ook dit artikel: Dwaal mee door Boston

 

Mooi van eenvoud

Achter de doorleefde donkerhouten gevels gaan inmiddels moderne kamers schuil in een eco-stijl vol authentieke luxe met gebruikmaking van lokale houtsoorten en gesteente uit het omringende gebergte. Het huis waar ik logeer, blijkt een van de grootste te zijn. Het waren oorspronkelijk dan ook twee ‘schuren’ naast elkaar. Het souterrain, waar mijn slaapkamer zich bevindt, was ooit de koeienstal en daarboven was de hooizolder. De zitkamer en keuken deel ik met andere gasten. De kamers hebben planken vloeren en meubels van lokaal larikshout. De ruimtes zijn mooi van eenvoud.

De inrichting is stylish

De inrichting is stylish

Terug naar de natuur

Op mijn kamer een flesje biologisch abrikozensap klaar. In een vaas prijkt een takje zilverkatjes. Het beddengoed is, net als de flesjes douchegel en shampoo in de badkamer, voorzien van het logo van Montagne Alternative, de letters MA, en de badkamer heeft een fantastische regendouche! In al zijn de eenvoud voelt het logement aan als een vijfsterrenhotel. Less is more. “Het draait bij ons om de essentie, om de natuur van het omringende berglandschap,” aldus de oprichter. “In het dorpje zijn weinig winkels en geen nachtclubs. Gasten krijgen hier vooral de mogelijkheid om tot zichzelf te komen.”

Uitzicht vanuit de living

Uitzicht vanuit de living

Zonnige berghelling

Zonnige berghelling

Heli-skiën in Verbier

Alle seizoenen zijn betoverend mooi. Er is 280 dagen per jaar zon en vooral in mei en juni zijn de bergen intens groen. Yoga-les, paddenstoelen zoeken in het bos, een workshop organisch koken, heli-skiën. Het mondaine skioord Verbier ligt om de hoek en Montagne Alternative regelt activiteiten ‘à la carte’. Ook culinair gezien is het genieten. In l’Arpalle, het restaurant van Montagne Alternative, wordt gekookt met groenten en alpenkruiden uit de organische tuin. Het restaurant werkt nauw samen met de lokale producenten en bijna driekwart van alle producten is afkomstig uit eigen tuin of van organic foodmarkets.
montagne-alternative.com & verbier.ch

Uitzicht over de Zwitserse Alpen

Uitzicht over de Zwitserse Alpen

 

 

Walking the dog

Walking the dog

Wandelen met sint-bernards

Montagne Alternative ligt in de regio Pays du Saint-Bernard, de streek waar de sint-bernardshonden vandaan komen. In het stadje Martigny bezoek ik de hondenkennel. In de speelwei dartelen tientallen puppy’s om me heen. Een van de honden begint te kauwen op de veters van mijn snowboots. Twee grotere honden poseren gewillig en laten zich graag aaien. Bezoekers van de hondenkennel kunnen met sint-bernardshonden wandelen in Martigny zelf of rond het meer in Champex-Lac. Halverwege de zomer ook hoger in de bergen bij de Grote Sint-Bernardpas, de bergpas die Zwitserland met Italië verbindt.

Op bezoek bij de sint-bernards

Op bezoek bij de sint-bernards

fondation-barry.ch & saint-bernard.ch

Museum over sint-bernards

In Martigny is ook een museum over de levensreddende honden, vaak met een tonnetje afgebeeld. Sint-bernardshonden zijn vernoemd naar de aartsdiaken van Aosta: Saint Bernard de Montjou. Hij leefde in de elfde eeuw en richtte het klooster L’Hospice du Montjou op, tegenwoordig L’Hospice du Grand Saint-Bernard geheten. De beroemdste sint-bernardshond is Barry. Hij redde begin negentiende eeuw tientallen mensen uit de sneeuw. De monniken van het klooster gingen er bij barre weersomstandigheden samen met Barry en andere sint-bernardshonden op uit om mensen uit de sneeuw te redden. museesaintbernard.ch

Museum over sint-bernards in Martigny

Museum over sint-bernards in Martigny

Hoe kom je er?

KLM biedt rechtstreekse vluchten naar Genève. Transavia vliegt ook vanaf Rotterdam direct op Genève. Of vlieg met SWISS van Amsterdam via Zürich. De treinreis vanaf Genève naar Verbier duurt ca. 2 uur en gaat via Martigny naar Le Châble. De gondel of bus brengt je dan naar Verbier zelf. Voor een verblijf in Montagne Alternative reis je via Martigny en Sembrancher naar Orsières. Gasten van Montagne Alternative worden daar van het station opgehaald. Tevens is er tussen Orsières en Verbier (Le Châble) een treinverbinding (reistijd ca. een halfuur). sbb.ch

Met de trein door Zwitserland

Met de trein door Zwitserland

Meer informatie op: myswitzerland.com en Verkeersbureaus Zwitserland.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.