Ga mee naar havenstad Genua in Italië

Genua is een havenstad in het noordwesten van Italië in de streek Ligurië. De stad is beroemd om de pesto en andere culinaire specialiteiten. Harmke logeerde in het prettige designhotel Melià en bezocht onder meer Genua’s beroemde aquarium.

Aquarium van Genua

Acquario di Genova is een van de grootste aquaria in Europa. Het ligt op een pier in Porto Antico, de oude haven. De conciërge van Hotel Meliā heeft me niets te veel beloofd: het is een bijzondere attractie. Er is zo veel moois te zien! Zeepaardjes bijvoorbeeld… Als kind had ik een prentenboek over zeepaardjes en dacht ik dat het sprookjesfiguren waren, tot ik erachter kwam dat het levende wezentjes zijn. Vrolijk word ik van de kleine oranje clownvissen. Ook zijn er grote dieren als zaagvissen, haaien en zeekoeien van heel nabij te bewonderen. Verder zwemmen dicht achter glas honderden kwallen in alle denkbare soorten en maten. Prachtig is het koraal in betoverende tinten, maar het allermooist vind ik de fuchsia-kleurige zeesterren Antarctic Cushionstars. Zoals de naam al zegt, komen ze alleen op Antarctica voor. Ik loop het hele aquarium door, dat zo lang is als de pier zelf, en denk dan bij de finish te zijn, maar de terugweg leidt weer door andere ruimtes met andere zeedieren! Een doolhof! www.acquariodigenova.it

 

 

Eten & drinken

Koffie

  • Bij Patisserie & Confetteria Mangini anno 1876 drink je een snelle espresso aan de bar, zoals de Italianen doen, of neem plaats aan een van de tafeltjes en bestel koffie met canestrelli: Genovese koekjes met een rond gat. Mangini, Piazza Corvetto 3 en Via Roma 91, www.botteghestorichegenova.it
  • Via Garibaldi is dé ‘paleizenstraat’ van Genua. Tegen een schappelijke entreeprijs kun je een aantal paleizen van binnen bekijken. Pracht en praal alom! Als ik klaar ben met mijn rondje paleizen beloon ik mezelf met espresso en limoentaart bij Caffè dei Musei, Via Garibaldi 2-4, www.ristorantecaffedeimusei.it
  • Patisserie Douce ligt achter Palazzo Ducale verscholen. Het is een prima adres voor koffie met macarons of andere lekkernijen. Er is ook een terras bij. Douce, Piazza Matteotti 84, www.douce.it

Wijn

Wijnbar Ai Troëggi bevindt zich in een voormalige wasserette in de Middeleeuwse wijk. Troëggi betekent letterlijk wasruimte. In deze kelderbar drink ik een glas Ribollo Galla Terpin, ‘oranje’ wijn van de Ribolla-druif die ik uit Slovenië ken. Erbij komen smakelijke bruschetta in de kleuren van de Italiaanse vlag. Ai Troëggi – Vino, Birra & Bruschetta, Via Chiabrera 61, www.aitroeggi.it

Sushi

Bij sushirestaurant It Fusion kies je vijf gerechten van de kaart plus een dessert. Sushi, sashimi, tempura en zelfs pasta’s staan op het menu. Vijf is heel veel, want het zijn behoorlijke porties, maar wat smaakt het lekker allemaal! En wat zijn de obers aardig! It Fusion, Via XII Ottobre, www.itfusiongenova.it

Pasta

In hartje stad ligt Opera Café. Het is een smalle bar met op de verdieping erboven een intiem en loungeachtig restaurant. De mezzaluna (gevulde deegrondjes) met walnotensaus, die ik hier als lunch bestel, is echt verrukkelijk. Opera Café, Via Ettore Vernazza 107, www.facebook.com/operacafegenova

 

 

Mattoni Rossi Mattoni Rossi is een oergezellige bar met achterin enkele tafeltjes. Ik schuif aan bij een Italiaans echtpaar en geniet van pasta met zalm en een glas Pinot nero. Via Corsica 5, www.mattonirossi.playfun.tv

Frank Sinatra kwam speciaal voor de pasta pesto hierheen: restaurant Zeffirino uit 1939. Mooi gedekte tafels en een welkome ontvangst met prosecco en een amuse van het huis van artisjok, inktvis en aardappel. Op het plafond zijn de Olympische ringen afgebeeld. Zeffirino was een Olympisch worstelaar die na zijn sportcarrière dit restaurant startte, dat van generatie op generatie is overgegaan. De tagliolini met gifgroene homemade pesto is in één woord voortreffelijk. Sinatra had een punt. De tiramisu sla ik ook niet af: een elegante constructie van langevingers met mascarpone, royaal bestrooid met cacao. Het gastenboek getuigt van vele beroemdheden. Chef Gian Paolo Belloni heeft ze in de loop der jaren allemaal voorbij zien komen, vertelt hij. Zeffirino, Via XX Settembre 20, www.zeffirino.com

Pizza

Tegenover hotel Melià zit Red Bricks Pub. Het is een traditioneel restaurantje waar al snel een mandje met foccaciastengels op tafel komt, een specialiteit uit Genua. Ik bestel de pizza funghi. Het blijkt een wagenwiel, maar wel smakelijk. Red Bricks Pub, Via Corsica 1, www.redbrickspub.it

Foccacia

In het vissersdorpje Boccadasse, onder de rook van Genua, drink ik een espresso bij Dindi. De aardige jongens die hier werken, geven er canestrelli bij, ronde koekjes uit Genua. Ook proef ik de foccacia, ditmaal niet gedroogd, maar in de vorm van smeuïg brood met zout en olijfolie. Dindi, Piazza Nettuno 13, www.dindiboccadasse.it

Vis

‘Ristorante in Mare’ staat er op de muur. Capo Santa Chiara in Boccadasse ligt dan ook letterlijk in zee. Op het menu onder meer carpaccio, pasta en natuurlijk veel verse vis. Capo Santa Chiara, Via Capo di Santa Chiara 69, ristorantecaposantachiara.com

Spa & Wellness

Mya Spa & Wellness ligt verscholen in het oude vissersplaatsje Boccadasse, dat deel uitmaakt van de stad Genua. De kleedruimte heeft comfortabele leren banken, het zwembad krachtige massagestralen en ligbedden in het water om op te bubbelen. Verder zijn er tropische douches, een Finse sauna en een Turks bad. In de relaxruimte met flakkerend kaarslicht staan ligbedden met een comfortabele S-vorm. Beauty-behandelingen en massages zijn te boeken tegen een meerprijs. De Mya Salade van venkel, grapefruit, rozijnen en pijnboompitten die ik na afloop in de bar van het sport & wellnesscentrum bestel, is verrassend lekker! Mya Spa, Via Carrara 250, www.myaspa.it

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

 

 

Comments are closed.