Zeil mee door het Caribisch gebied

Voor een droomcruise langs Caraïbische eilanden scheept Harmke in op de Star Clipper. Lieve help, denkt ze als ze aan boord stapt. Het zeiljacht lijkt nietig tussen de grote cruiseschepen in de haven van Sint-Maarten. Maar wat een weelde aan boord!.

De Star Clipper is een van de zeilschepen uit de vloot van Star Clippers, dat is gevestigd in Monaco. Het is een prachtig tall ship, een viermaster vol glimmend hout en koperen beslag. De hutten zijn klein maar fijn. Er is plaats voor 170 passagiers aan boord.

 

 

Op de imposante klanken van Vangelis’ Conquest of Paradise hijsen de matrozen de zeilen in top en dan, bij maanlicht, varen we weg uit Sint-Maarten. Er waait een zacht briesje, terwijl we deze nacht koers zullen zetten naar het eiland Nevis. Samen met de andere passagiers sta ik aan dek en kijk naar de sterrenhemel.

Nevis

In de dinerzaal aan boord van de Star Clipper wordt elke avond een viergangenmenu geserveerd, terwijl huispianist Charly op de vleugel speelt. De volgende dag meren we aan bij Nevis. Bij een strandbar laat ik me de befaamde Killer Bee inschenken, een rumpunch waar je ‘gaga’ van wordt als je er meer dan twee drinkt, volgens de bartender. Nevis is een mooi vulkanisch eilandje. De hoogste piek ligt op zo’n 1000 meter. Na Nevis zullen Dominica, Îles de Saintes, Guadeloupe, Antigua en Saint-Barth volgen. Zo is de route. Witte zandstranden en een turkooizen zee lonken op elk van deze eilanden, al hebben ze dan elk hun eigen karakter.

Dominica

Columbus ontdekte dit eiland op een zondag en dat verklaart de naam: Dominica. Watervallen, bergen en regenwouden leverden Dominica als bijnaam The Nature Island op. Voordat we Dominica bereiken, doemt aan de horizon een tweede zeilschip uit de Star Clippers-vloot op. Het is de Royal Clipper, een vijfmaster. Ons schip gaat voor anker bij Cabrits National Park. Aan land maak ik een wandeling naar Portsmouth, een plaatsje met kleurige houten huisjes in Caraïbische stijl aan de monding van de Indian River. Op het lokale marktje is verse ananas en ander tropisch fruit te koop. Vriendelijke locals knopen een praatje met me aan.

Îles de Saintes & Guadeloupe

Op de Franse eilandjes Îles de Saintes is onze aanleghaven in het charmante plaatsje Bourg. Het staat bol van de Franse flair en het is er fijn rondkijken bij de vele hippe modeboetiekjes. Tijd genoeg ook om de heuvel, die ‘het Suikerbrood’ heet, te beklimmen voor het uitzicht. Het vlindervormige buureiland Guadeloupe is veel groter en bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud. Hier neem ik deel aan een solarboat-excursie. Met een bootje dat vaart op zonne-energie zetten we koers naar een onbewoond eilandje in een turkooizen lagune om te snorkelen tussen tropische vissen.

Antigua

Nog zo’n heerlijk eiland is Antigua. Ook hier weer vele parelwitte zandstranden. Ik maak ditmaal van de gelegenheid gebruik om te zwemmen in de baai en te loungen bij een van de hippe bars aan het strand. Wie wil kan met de sportinstructeurs die op de Star Clipper meevaren, leren waterskiën. Ook is er elke ochtend aan dek morning gym met een van deze jongens. Een spektakel is het mastklimmen! De waaghalzen onder de passagiers klimmen onder toeziend oog van de sportinstructeurs en enkele matrozen naar het kraaiennest. Helaas geen goed idee met mijn hoogtevrees…

St. Barth

Tot slot naderen we Gustavia, de pittoreske hoofdstad van St. Barth, het mondaine Franse eilandje. Ik breng de middag door op het strand van de baai van St. Jean, niet ver van Gustavia, een van vele mondaine baaien van het eiland. De baai ligt vlak bij het vliegveld. Kleine sportvliegtuigjes vliegen laag over het strand, een spectaculair gezicht. ’s Avonds zeilt de Star Clipper weg van St. Barth, terug naar het beginpunt: de haven van Philipsburg op Sint-Maarten. Geen cruise zonder Captain’s Dinner. Er is champagne, kreeft en geflambeerde ijstaart. De kapitein brengt een toast uit op alle passagiers en hoopt dat we genieten. En dat doen we!

Meer informatie: www.zeetours.nl

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

 

 

Comments are closed.