Fietsrondje van de Maand: Tulpen in de kop van Noord-Holland (april 2022)

Ieder voorjaar lonken de bollenvelden in bloei. Als fietser geniet je niet alleen van de kleurenpracht van de natuurlijke tapijten, maar ook je reukorgaan raakt aangenaam geprikkeld. Vooral de hyacinten ruik je al op afstand. De koning der voorjaarsbloemen is echter de tulp. Vanuit heel de wereld komt men naar Nederland om deze bloemenzeeën te bewonderen. Het is aanschuiven in de file door de traditionele Bollenstreek rond Lisse, maar verreweg de meeste bollenvelden zijn te vinden in de kop van Noord-Holland. Aanleiding voor een fietstocht vanuit het knusse stadje Schagen.

Dominant priemt de Grote Kerk met de sierlijke toren boven de kneuterige huisjes op de Markt van Schagen. Het godshuis met bijna de afmetingen van een kathedraal oogt veel ouder. Toch is de hervormde kerk pas uit 1895, nadat een brand de voorganger in de as had gelegd.

Een slingerweggetje op een dijk brengt ons naar Sint-Maarten. De eerste stolpboerderij dient zich aan. Noord-Holland staat er vol mee. Een boerderij met alles onder kap. Boven het woonhuis en het stallengedeelte toornt de punt van een gigantische zolder om het hooi en de wintervoorraad op te slaan. Tegenwoordig geliefd als woonhuis.

Oude boerderijen worden bijna geheel gestript om dienst te doen als woonstede. We komen Sint-Maarten diverse malen tegen: Sint-Maarten, Sint-Maartensbrug, Sint-Maartensvlotbrug en later nog Sint-Maartenszee.

De Stolp van Sint-Maartensbrug

De stolpboerderij stimuleerde beeldende kunstenares Joke Zaal in 1997 tot haar ontwerp van de Stolp in Sint-Maartensbrug.

Het skelet van de kenmerkende boerderij fungeert als voetgangersbrug over de Groote Sloot, maar ook als uitzicht over de polder die in dat jaar precies 500 jaar geleden was drooggemalen.

Ook opmerkelijk is de brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Sint-Maartensvlotbrug

Ook opmerkelijk is de brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Sint-Maartensvlotbrug, zoals de naam al aangeeft: een vlotbrug die op het water drijft. Als een schip nadert, gaat de oprit omhoog en wordt het middendeel onder de oprit getrokken.

Aan deze oever van het kanaal ontwaren we de bollenvelden in volle glorie met als achtergrond de duinenrij. De bloemen staan niet alleen keurig op rijtjes in het veld, maar in natuurgebied Het Wildrijk bloeit begin mei tussen de bomen een waar paars tapijt van wilde hyacinten.

Ooit was Het Wildrijk een buitenplaats van rijke Amsterdamse kooplieden, die veel voor de ontwikkeling van de noordkop gedaan hebben.

De narcissenkoning

Onze blik valt op een man met een aantekenblokje op zijn hurken tussen een bed narcissen. De man nodigt ons uit om op zijn erf te komen. Het blijkt de bekende bollenteler Carlos van der Veek te zijn. Ook wel bekend als de narcissenkoning. Van der Veek komt uit een oud geslacht van bollentelers met de wortels in de omgeving van Lisse. Bollen telen was een familiegelegenheid, maar de gezinnen waren groot. Niet voor alle kinderen was plaats in het bedrijf. De vraag naar bollen nam wereldwijd toe. Dus weken kinderen van bollentelers uit van de traditionele Bollenstreek naar de kop van Noord-Holland was ruimte genoeg was. Intussen staan in de Kop van Noord-Holland meer bloembollen, dan in de traditionele Bollenstreek.

Carlos leidt ons rond door zijn proeftuin, de kraamkamer van menig nieuw narcissenras. De bollenteler is er trots op, want zijn speurtocht gaat over de hele wereld. “Kijk nu deze mini-narcisjes. Ik heb ze gekruist met wilde narcissen uit Spanje en Marokko. Even wat stuifmeel op het stampertje en zie het resultaat.”

Op zijn erf staat een grote windmolen. Vaak verzet de agrarische sector zich tegen deze reusachtige bouwwerken, maar Carlos van der Veek heeft juist alles uit de kast moeten halen om de molen op zijn land te krijgen: “Boeren zijn veel meer met milieu bezig dat vaak wordt voorgespiegeld,” aldus Van der Veek.

Samen met zijn broer voert hij de bedrijfsnaam Juwel. Zijn broer exploiteert het Avonturenpark Land van Fluwel. Ook leuk voor kinderen. Een uitkijktoren biedt ons uitzicht over de bollenvelden. Kleintjes zoeven gierend naar beneden op de glijbaan. Het is spannend op het blote voetenpad. Een audiotour neemt ons meer op de lange weg van de oorspong van de tulp vanaf de Himalaya naar de hedendaagse kwekerij.

Skybox op de duinen

Bij Petten duiken we even het duingebied in. Onze banden knisperen op het schelpenpad. Duin op duin af betekent even flink in de pedalen en vervolgens naar beneden zoeven. Aan weerszijden ligt het reactorcentrum Petten. Voorbij Callantsoog komen we in een soort langgerekte skybox op de rand van de duinenrij met beneden ons de bollenvelden.

Niet alle velden zijn in gebruik. Deskundige Carlos legde eerder uit dat velden af en toe een sabbatical rustjaar nodig hebben. Ook staan velden onder water om ziektekiemen te doden.

Beneden ons pronkt de collectie van het juttersmuseum, waar we kunnen er vanaf ons fietspad niet bij. Naast ons staat boven op het duin de Grote Kaap. De rode vuurtoren van gietijzer is pas uit 1985.

De duinenrij is hier smal. We staan zo op een rustig stuk strand. We dalen af Julianadorp in. Het fietspad voert ons door een groene strook van het ruim opgezette dorp.

Noorderhaven lijkt op een normale woonwijk, maar we fietsen door een uitgestrekte woongemeenschap voor mensen met een beperking Met voorzieningen als kunst en een boerderij.

Een pontje brengt ons naar de overzijde van het Noordhollandsch Kanaal.

De plaats Anna Paulowna is vernoemd naar de echtgenote van Koning Willem II, die uit Rusland kwam. De Anna Paulownapolder is pas in 1846 drooggemalen. Er werden tuinders uit Gelderland aangetrokken, maar deze konden niets op de zilte grond. De bollentelers wisten er wel raad mee. In 1910 begon de grote invasie en dat bleek een schot in de roos.

Een mini-Keukenhof

De tuin van het voormalige Polderhuis in Anna Paulowna is een mini-Keukenhof. Bollentelers in ruste zorgen voor een prachtige compositie van bloemenpracht. De toegang tot deze bloementuin is gratis. In het monumentale Polderhuis woont oud-bollenteler Frans van Lierop.

Het brede water van het Hooge Oude Veer ligt inderdaad hoog.

Vogels nestelen zich veilig tussen de rietkragen. We fietsen beneden langs naar de ophaalbrug bij Oudesluis. 38) Molens ontbreken niet in dit oer-Hollandse landschap.

De bollen dienen zich weer aan. ’t Zand noemt zich bloemendorp. Het plaatsje is pas uit de 18e eeuw, maar was ruim 100 jaar slechts een kleine buurtschap met slechts een paar huizen. De aanleg van het Noordhollandsche Kanaal zorgde voor enige opleving, maar de groei naar een echt dorp kwam pas met de invasie van de bollentelers. Toch is ’t Zand nog altijd vrij klein. De gemeenschap is wel actief. Jaarlijks is er het grote muziekfestival Zandstock. Men viert uitbundig carnaval en ook de kermis brengt de feeststemming er in.

Het carillon laat vanuit de kerktoren vrolijk het toepasselijke deuntje bloem, bloem, bloem, bloem over de velden klinken. Ook ’t Zand heeft een vlotbrug. 40)

Op het fraaie fietspad vanaf Schagerbrug geven de torens van Schagen aan dat we de goede kant uit gaan: richting het terras op de Markt.

Schagen is een leuk stadje om te verblijven.Het West-Friese plaatsje stond in de wijde omgeving bekend om de veemarkt. Naar de markt gaan betekende een feestelijk dagje uit. Men trok er de mooiste kleren voor aan. De talloze kroegen op de Markt deden goede zaken.

Normaal is op de donderdagen in het zomerseizoen de West-Friese folklore dag, waar oude tijden herleven met rijtuigen vol mensen in traditionele klederdracht. Het boerderij- en rijtuigenmuseum brengt je terug naar Schagen in het verleden.

 

 • De Route
 • Route beschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Handige links voor onderweg
 • Verblijf tips voor overnachten in de kop van Noord-Holland
 •  

   

  Routeinformatie

  Fietsroute: Tulpen in de kop van Noord-Holland
  Land: Nederland
  Provincie: Noord-Holland
  Lengte: 63 km
  Beginpunt: Station Schagen
  Eindpunt: Station Schagen

  Route beschrijving met knooppunten

  Verlaat het staat via de hoofduitgang. Met je rug naar het station rechtss lang het spoor. Bij de eerste spoorwegovergang linksaf. Je komt op de knooppunten: 45, 25, 43, 42. 38, 29, 88, 87, 33, 37, 31, 26, 12, 94, 93, 92, 71, 72, 15, 14,13, 81, 79, 32, 44, 35, 45, even richting 35 en voor de spoorwegovergang rechtsaf naar het station.

   

   

   

  Meeste geschikte fietstijd voor de tulpen in bloei

  Dit is afhankelijk van het weer. Als het voorjaar laat is, dan staan de tulpen in de kop van Noord-Holland pas eind april goed in bloei, maar dan duurt de bloemenpracht nog tot in de tweede helft van mei. Door het mooie weer inde tweede helft van maart ziet het er naar uit dat de bollen dit jaar vroeg in volle bloei staan. Te beginnen bij de narcissen, later de hyacinten en dan volgen de tulpen pas.

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Horeca en winkels onderweg

  • 14 km in Petten is keuze
  • 18 km Sint Maartenszee, strandpaviljoen Nieuw-Zuid en restaurant-snackbar de Goudvis
  • 25 Km Callantsoog, ruime keuze, ook winkels, zoals AH
  • 29 km Groote Keeten, restaurant de Princen Keet, open vanaf 10:00 uur
  • 31 km Bij knooppunt 94, cafetaria Duinzicht, open van 12:00 uur
  • 33 km Julianadorp, horeca en winkels
  • 41 Km Anne Paulowna, café bar ’t Ouwe veer, snackbar Ben en winkels, zoals de Hema en supermarkten
  • 48 km Oudesluis, Herberg 1757
  • 51 Km ’t Zand, café de Jonge Prins, cafetaria Smikkelhof. Verder een SPAR

  In Schagen is ruime keuze.

  Handige links voor onderweg

  Bloembollenproeftuin en Land van Fluwel Avonturenparadijs: www.landvanfluwel.nl
  Poldertuin Anna Paulowna: poldertuin.mystrikingly.com
  Het Westfriese stadje Schagen: www.visitschagen.nl

  Meer informatie over de streek: Holland boven Amsterdam vind je op hun website.

  Verblijf tips voor overnachten in de kop van Noord-Holland

  Hotel Slot Schagen is een unieke plek voor een overnachting. Het slot is in 2002 opnieuw opgetrokken tussen de 2 overgebleven torens. Je wandelt vanuit dit hotel zo de Markt op.

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met je elektrische fiets? Met de speciale fietsverzekering voor e-bikes komt er iemand naar je toe. Ben je betrokken bij een ongeval met jouw fiets? Dan krijg je ook juridische hulp aangeboden bij deze verzekering. Lees alle voordelen van deze betrouwbare fietsverzekering en overtuig jezelf.

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Comments are closed.