Fietsrondje van de Maand: Dordrecht-Kinderdijk (januari 2022)

Heel de wereld komt naar Kinderdijk om de molens te zien draaien. Vanuit de prachtige, oude stad Dordrecht is het slechts een klein stukje fietsen door de Amblasserwaard.

Vanaf het station fietsen wel al snel door de oude binnenstad van Dordrecht met tal van oude panden uit de diverse eeuwen. We kruizen diverse grachten die bijna Venetiaans aandoen.

Oude binnenstad van Dordrecht

Bijna Venetiaans

Indrukwekkend is de Wijnhaven. Blijkbaar werd er goed verdiend aan deze edele drank uit het zuiden. Dit lijken de rijkelijk versierde pakhuizen te getuigen. Aan de kade van de rivier is het een genot om te wachten op de juiste Waterbus.

Waterbus

Er is altijd wel leven op het water. Aan de overkant is Papendrecht is niet zo bijzonder, maar al snel fietsen we door de Alblasserwaard. Deze polder kwam al in de 13e eeuw tijdens de roemruchte Graaf Floris de Vijfde onder polderbeheer om het water in toom ten houden. We krijgen een ereronde door het dorp Oud-Alblas met een hoger gelegen kerkje. Waarschijnlijk om tijdens extreem hoog water de voeten tijdens de dienst droog te houden. Tegenover de kerk is een minuscuul dorpspleintje met een bankje om even te genieten. Helaas ontbreekt hier een terras.

Kerkje van Oud-Alblas

Draaiende wieken op een rijtje

De Alblasserwaard is vol met vaarten om de waterhuishouding op orde te houden. Onze tocht voert regelmatig langs molens voordat het hoogtepunt Kinderdijk is ons vizier komt.

Molens van Kinderdijk in zicht

Het beeld van draaiende wieken keurig op een rijtje aan beide zijde van ons fietspad. Hollands welvaren ten top: ons poldermodel van verenigde krachten. Daar komen de bezoekers vanuit alle windstreken op onze aardbol voor.

Alblasserwaard

Het is toch even pittig de Lekdijk op. We kunnen ons voorstellen wat voor kracht er nodig is om het water hier naar boven te krijgen. Vanaf de hoge dijk krijgen we de molens van Kinderdijk als toegift vanuit een ander perspectief.

Steunend en hijgend

De Lek is een belangrijke scheepvaartverbinding. Steunend en hijgend stampen de motoren van de zware schepen tegen te stroom in. Op de fiets halen we ze met gemak in. Rheinfelden staat op de achtersteven van een schip. Dat ligt in Zwitserland, dus de bemanning heeft met dit slakkengangetje nog een lange reis voor de boeg.

Nieuw-Lekkerland roept bij ons associaties op met Luilekkerland, maar naar aller waarschijnlijkheid zijn de sprookjesboeken-schrijvende broeders Grimm hier nooit geweest. Ter verwarring ligt aan de overkant van de rivier Lekkerkerk. Daar is wel snackbar De Lekker. Dit dorp was brandpunt van landelijk nieuws door het gifschandaal in een nieuwbouwwijk uit de jaren ’80. Oud-TV-ombudsman Hans Ouwerkerk had als burgemeester een zware taak, maar wist met zijn mediabenadering wel een alarmerend beeld naar buiten te brengen. Dat werkte. Het probleem werd aangepakt.

In de oude kern gaat het leven gezapig als vanouds. Echter niet op zondag. Je kunt niet eens naar de overkant. Op de Dag des heren houdt ook het fietsveer over de Lek, met de originele naam Visa-Versa, zich strikt aan de zondagrust.

Tappunten oasen

De Alblasserwaard kent fraaie fietspaden langs de vele vaarten, waar de molens het water richting de Lek stuwden. We krijgen er dorst van. Gelukkig zijn er Oasen: tappunten met koel, helder water met rustpunten voor fietsen. Op diverse plaatsen blinken de molens in het zonlicht.

Tappunten met koel water

Zon

Het fietsen afwisselen voor een kanotochtje is ook een leuk idee. Soms geeft een kreek onder een dicht bedekt bladerdek een Amazoneachtig gevoel.

Amazoneachtig gevoel

Zullen we echt wel op een bankje plaatsnemen bij het bijenhotel? Wekken we niet de irritatie op van een dikke zwerm? Een grote variatie aan wilde bloemen moet deze nuttige insecten lokken.

Bijenhotel

Soap rond de ranke spoorbrug

In Sliedrecht zijn nog altijd scheepswerven langs de beneden Merwede. De ranke spoorbrug overspant fraai het water. De oorspronkelijke Baanhoekbrug dateert uit 1880.

Ranke spoorbrug

De bouw werd een soap. In die tijd beconcurreerden spoorwegmaatschappijen elkaar nog. Opdrachtgever voor de bouw was de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Deze maatschappij wilde een concurrerende spoorweg naar het oosten. De constructie van de brug vorderde maar niet en de aannemer moest per dag vertraging 50 gulden betalen. Dat was destijds een fors bedrag. Later bleek dat concurrent Nederlandse Rhijnspoorweg-Maatschappij 100 gulden per vertraagde dag betaalde aan deze aannemer. De aannemer hield dus 50 gulden per dag vertraging over. Uiteindelijk kwam de spoorlijn er toch.

De brug raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog twee keer beschadigd. Tussen 1980 en 1983 is de brug gerenoveerd. Naast de spoorbaan kwam een fietspad. We moeten met onze fietsen aan de hand trap op het talud op. Gelukkig gaat dit gemakkelijk. Vanaf de brug hebben we een fraai uitzicht over de brede stroom water.

Eenmaal aan de overkant fietsen we op ern prachtig fietspad door een groene strook tussen de Boven-Merwede en de nieuwbouwwijken naar de oude stad. Het kost ons geen moeite om een leuk terras te vinden. Verrassend Dordrecht is een bezoek meer dan waard.

 

 • Route-informatie
 • Route beschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Dordrecht
 • De molens van Kinderdijk
 • Verblijf tips voor overnachten in DEST
 •  

   

  Route-informatie

  Fietsroute: Dordrecht-Kinderdijk
  Land: Nederland
  Provincie: Zuid-Holland
  Lengte: 44 km
  Beginpunt: Dordrecht-station
  Eindpunt: Dordrecht-station

  Route beschrijving met knooppunten

  Je verlaat het station aan de voorzijde. Voor het station ga je haaks de brede Stationsweg op. Je komt op de knooppunten: 88, 14, 87 (hier neem je de Waterbus naar Papendrecht. Je kunt in- en uitchecken met jouw O.V.-chipkaart) 98, 41, 43, 18, 19, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 40, 10, 99, 79, 80, 83, 10, 84, 11, 86, 87, 14, 88 en rechtdoor naar het station. Op het station zijn fietsen te huur. Fietsen en e-bikes zijn ook te huur bij de VVV www.vvvdordrecht.nl

  Combinatie met Rondje Biesbosch

  Je kunt dit rondje ook uitstekend combineren met het Fietsrondje Dordrecht en de Biesbosch. https://verkeersbureaus.info/fietsrondje/2019/01/03/127677-fietsrondje-van-de-maand-januari-2019-dordrecht-en-de-biesbosch-42-kilometer/

   

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Horeca en winkels onderweg

  Er is langs deze route niet veel horeca beschikbaar.

  • 16.3 km. Kinderdijk aan de Lekdijk, Grandcafé Buena Vista
  • 18. 5 km. In Nieuw-Lekkerland is horeca en zijn ook winkels zoals een bakker en een AH. Op zondag gesloten
  • 34 km. Sliedrecht. Cafetaria Spoorbrug

  Dordrecht

  Onbekend maakt onbemind. Dordrecht heeft een schitterende binnenstad met al van monumenten.
  De stad heeft duidelijk iets met het water. Dordt zoals de stad hier in de volksmond heet, ligt op een kruispunt van brede waterwegen. De stad is staat niet op zichzelf, maar is feitelijk het middelpunt van de agglomeratie Drechtsteden. Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht zijn echter van elkaar gescheiden door de waterwegen. Natuurlijk zijn er tunnels en hoge bruggen met lange op- en afritten, maar waterbussen zorgen voor handige verbindingen voor fietsers en voetgangers. Bij de aanlegsteiger aan de Merwedekade varen de vaartuigen af en aan. Er blijkt zelfs een verbinding over het water naar Rotterdam te zijn. Veel oude havenbekkens zijn nu jachthaven

  Behalve de oude binnenstad is de architectuur van de Drechtstad is vol contrasten: oud, industrieel monument, modern, wanstaltig en kneuterig. Deze mix geeft een fascinerend beeld.

  Dordrecht

  De Groothoofdspoort straalt het rijke verleden van Dordt in volle glorie uit: ooit de grootste stad van ons land. De oorspronkelijk gotische poort dateert uit de 15e eeuw, maar in het begin van de 17e werd het rijkelijke versierde renaissance gebouw over de oorspronkelijke poort heen gebouwd.

  Groothoofdspoort

  Aan de Kuipershaven staan oude pakhuizen uit de rijke jaren rond de afgemeerde stoomschepen, maar ook vaartuigen uit de tijd van de zeilvaart.

  Kuipershaven

  Windjammers

  Deze windjammers brachten onder andere wijn uit Frankrijk. Op een van de pakhuizen in de Wijnstraat prijkt de naam Bordeaux.

  Het stadhuis

  Het oude Stadhuis is over het water heen gebouwd. Het oudste deel dateert uit de 14e eeuw, maar de huidig neoklassieke façade kreeg het gebouw in de 19e eeuw. In 1975 verhuisde het gemeentebestuur naar een nieuw stadskantoor. Het oude gebouw wordt nog altijd gebruikt voor officiële gebeurtenissen. Een prachtige locatie voor het sluiten van een huwelijk.

  De Synode van Dordrecht

  De toren van de Grote Kerk staat scheef. Het oorspronkelijke plan was een toren van 108 meter hoog, slechts 4 meter minder dan de Dom van Utrecht, maar al tijdens de bouw bleek te toren te verzakken door de drassige ondergrond. Besloten werd om niet verder te gaan dan 65 meter. Heb geen vrees dat de scheve toren gaat omvallen, want tussen 1953 en 1973 vond er een restauratie plaats waarbij de scheefstand van 2,25 meter is gestabiliseerd door het aanbrengen van een nieuwe fundering van gewapend beton.

  Grote Kerk

  De Grote Kerk speelde een belangrijke rol in de reformatie ons land. Van 19 november tot 27 november 1618, 400 jaar geleden dus, vond hier de Synode van Dordrecht plaats, die een einde moest maken aan geschillen tussen diverse stromingen in de reformatie. Niet iedereen was het met het resultaat eens. Zeker tachtig predikanten weigerden de uitkomst te erkennen en vormden hun eigen kerkgenootschap: de Remonstrantse Broederschap.
  Tijdens de Synode van Dordrecht viel ook het besluit om de gehele bijbel uit het Hebreeuws en Grieks in het Nederlands te vertalen. In 1637 was de Statenbijbel een feit. Deze bijbel leverde een belangrijke bijdrage aan de eenheid en het karakter van de Nederlandse taal.

  Grote Kerk Dordrecht

  Watertoren

  De watertoren aan het Wantij is niet zomaar een gebruikelijke ronde toren. Het massieve bouwwerk uit 1882 komt over als een onneembare burcht. In de watertoren is nu een eigentijds hotel, omgeven door moestuinen waar ingrediënten voor de keuken van het restaurant worden geteeld.

  Watersnoodramp
  Tijdens de zware watersnoodramp in 1953 stonden ook flink wat delen van Dordrecht onder water.

  Watersnoodramp van 1953

  De molens van Kinderdijk

  Nederland kent veel molens, maar nergens in ons land tref je 19 molens bij elkaar. Heel de wereld komt hier op af. Probeer zo vroeg mogelijk te vertrekken, want later op de dag komen busladingen toeristen erop af. Op de drukste punt zijn gescheiden fietspaden en wandelwegen, maar dat werkt niet altijd. Vanaf het fietspad schijn je de leukste selfies te kunnen nemen.

  Kinderdijk

  De meeste molens dateren uit de 18e eeuw. De bodem van de Amblasserwaard was ingeklonken waardoor het water niet meer weg kon. Daarom werd een ingenieus systeem bedacht waarbij molens het water in twee fasen via een waterboezem maalden naar de Lek.

  In de 19e en 20e eeuw is de functies van de molens overgenomen door gemalen. Ooit waren er in de Amblasserwaard 68 molens actief.

  Sinds 1997 staan de Molens van Kinderdijk op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed. In het begin van deze eeuw zijn de meeste molens grondig gerenoveerd. Van de 19 molens kunnen er twee worden bezocht. Een van de molens lijkt uit de toon te vallen, want dat is een wipmolen. Dit buitenbeentje staat dan ook eenzaam op een soort strafplekje buiten een rij.

  De Wipmolen staat niet in de rij

  Verblijf tips voor overnachten in Dordrecht

  Hotel Dordrecht***

  Geheel gerenoveerd in een statig herenhuis met glas in lood ramen in het trappenhuis. De inrichting is verschillend per kamer: van romantisch tot modern. Zoek vooraf je kamer naar wens uit. Heerlijk kleinschalig. Gasten roemen het ontbijt. Het hotel ligt aan de Kalkhaven met zicht op de Hefbrug.

  Villa Augustus****

  Dit is werkelijk een unieke locatie in de dikke watertoren aan het Wantij. Het monumentale gebouw is trendy ingericht: een unieke compositie van oud en nieuw. Het hotel en de kamers herinneren je aan het rijke verleden van Dordrecht als havenstad. Vanuit je kamer kijk je uit op fraaie tuinen.

  hotel Villa Augustus

  Camping Het Loze Vissertje

  Kleinschalig en rustig kampeerterrein bij het Wantij door het groen in het oosten van de stad. Voor fietsers zijn er leuk tentplekken aan het water. Op 500 meter van een winkelcentrum met supermarkt.

   

   

   

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met je elektrische fiets? Met de speciale fietsverzekering voor e-bikes komt er iemand naar je toe. Ben je betrokken bij een ongeval met jouw fiets? Dan krijg je ook juridische hulp aangeboden bij deze verzekering. Al vanaf €2,08 per maand (€2,42 voor e-bikes) ben je verzekerd tegen diefstal. Schade en pechhulp voor je fiets zijn optioneel af te sluiten. Bekijk alle voordelen van Allianz Assistance.

   

   

  Molen in Alblasserwaard

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Comments are closed.