Fietsrondje van de Maand: Kunst en Cultuur Limburgs Heuvelland (september 2021)

Het Limburgs heuvelland kent een uniek landschap dat duidelijk afwijkt ten opzichte van de rest van Nederland. Veel dorpen doen on-Nederlands aan door de vakwerkhuisjes en de Limburgse boerderijen die vaak de afmetingen van een burcht hebben. Maar daarnaast kent Limburg een rijk scala aan kunst en cultuur. Nergens in Nederland zijn zoveel verenigingen: van de schutterij tot de harmonie. Kapelletjes en eenzame kruisbeelden vormen een harmonie met de natuur. Tijd voor het Fietsrondje van de maand september 2021. Bert neemt je mee langs kunst en cultuur in Eijsden-Margraten, langs een combinatie van natuur, cultuur, religie, historie en niet in de laatste plaats Bourgondisch eten en drinken.

 

Het kneuterige stationnetje van Eijsden is het Nederlandse station met op een na de minste reizigers. Het is het enige station in ons land dat alleen bereikbaar is met Belgische treinen. Het treinritje vanaf Maastricht is een verhaal apart. Het boemeltje van onze zuiderburen is stokoud: meer een museumtreintje. We krijgen het gevoel hebben dat een tijdmachine ons jaren terug heeft gebracht.

Op 9 november 1918 kwam in Eijsden de Duitse keizer Wilhelm II met zijn gevolg aan. Duitsland stond op het punt de Eerste Wereldoorlog te verliezen. De keizer vroeg om asiel in het neutrale Nederland. Na 2 dagen oponthoud kon de keizerlijke trein vertrekken naar de buurt van Doorn, waar de afgezette vorst tot 1941 heeft gewoond. De Belgen waren hier woedend over en vroegen om uitlevering.

 

Aardbeien en kersen proeven

Bij Eijsden stroomt het nietige riviertje de Voer. Over het bruggetje van dit watertje bij Mesch trokken op 12 september 1944 om 10 uur in de morgen de eerste Amerikaanse bevrijders ons land binnen. Een plaquette herinnert aan dit gedenkwaardige moment. Vanuit het dal van de Voer gaan we vrij snel het plateau op. De hellingen zijn bedekt met appel- en perenbomen. In een belevingsboomgaard maken we kennis met oude rassen. Ook dit is cultuur. Een bordje “aardbeien en kersen proeven” verleidt ons snel om alweer te stoppen.

Het heuvelland biedt schitterende vergezichten. Nog meer schoonheid krijgen we voorgeschoteld als we de uitkijktoren Mesch opklimmen. De route kent diverse kastelen. Het kasteel van Mheer uit de 14e eeuw biedt uitzicht vanaf een heuvel. Het middeleeuwse verdedigingwerk is nog altijd bewoond.

 

Sint-Brigida van Noorbeek

Van Mheer naar Noorbeek is het slingeren, dalen, klimmen en wederom dalen. Noorbeek is het dorp van de bron van Sint-Brigida, de beschermheilige tegen mond- en klauwzeer en andere veeziektes. Op de tweede zaterdag en zondag na Pasen richt de bevolking de Sint Briej-den op. Volgens de traditie haalt een stoet van 30 versierde boerenpaarden de boom op.

Onderweg stopt de optocht een paar keer bij een café. Het mondt uit in een feest Dit is Limburg! Herberg Sint Brigida serveert niet alleen lekker eten, maar het etablissement is ook een soort Brigida-museum.

Bij het nietige gehucht Ulvend worden de knooppuntenbordjes ineens blauw: de kleur van de borden in Belgisch-Limburg. We fietsen precies op de grens.

Weer volledig in Nederland presenteert Terlinden ons een rijtje vakwerkhuizen afgewisseld door Limburgse boerderijen met de kenmerkende grote deuren naar de binnenplaats.

Een rijtje vakwerkhuizen in Terlinden

Een rijtje vakwerkhuizen in Terlinden

 

De boerderijen waren een vesting ter bescherming tegen de bokkenrijders.

De boerderijen waren een soort vesting ter bescherming tegen de bokkenrijders die de streek in de 18e eeuw onveilig maakten. Er gaan tal van verhalen over de mystiek van deze roversbendes.

Kunst op het Amerikaplein

Margraten is de plaats van het enige Amerikaanse oorlogskerkhof in Nederland. In totaal liggen hier de stoffelijke overschotten van 8301 militairen. Op het grafveld is geen vormonderscheid gemaakt op basis van rang. Officieren en soldaten liggen door elkaar en de kopstenen zijn identiek. Alleen staan op de grafstenen van de gesneuvelde Joodse militairen geen witte kruizen, maar davidsterren. Op het Ereplein priemt een dertig meter hoge toren voor een langwerpige vijver. Voor de toren staat het standbeeld van de rouwende moeder, dat zich weerspiegelt in de vijver.

In het centrum benadrukt een kunstwerk om de Amerikaanse-Nederlandse verbroedering. Ter herinnering aan de herinrichting van het Amerikaplein is de blauwe hemelboom geplaatst. Eveneens op dit plein staat de schutter eenzaam naast zijn geweer. Het feest van de schutterij lijkt over.

 

Mooiste fietspad van Zuid-Limburg

Limburg kent diverse uit mergel opgetrokken kerken. Op de toren van de Sint-Barbarakerk van Scheulder zijn tientallen namen gekerfd. Het is helaas nog niet donker, maar zodra de duisternis valt zorgt een kunstzinnige verlichting voor een geheimzinnige gloed.

Onze wielen rollen inmiddels op het mooiste fietspad van Zuid-Limburg. Het plateau van Margraten geeft een gevoel van een zee aan ruimte. Tussen de wuivende gewassen staat religieuze kunst in de vorm van kapelletjes en kruisbeelden in het landschap.

 

Waar zijn de wieken van de molen?

Op een markante plek lijkt de Van Tienhovenmolen over de hoogvlakte te waken. De enige Nederlandse molen die uit mergel is opgebouwd. Helaas zijn de wieken er in mei 2021 afgehaald voor renovatie, maar ze komen terug. Wel een merkwaardig gezicht: een molen zonder wieken.

Mergel was zeer gevraagd. Niet alleen de Sint-Pietersberg aan de overkant van de Maas is afgegraven. De voormalige mergelgroeve van ’t Rooth ligt erbij als een mega holle kies in de heuvelwand. De natuur lijkt echter het menselijk ingrijpen langzaam terug te nemen. Langs de kale wanden ontwikkelen zich bossen en bloeien welriekende acacia’s.

 

Eijsden dorp van de Cramignon

Eijsden is een waardig slot. We krijgen een soort ererondje door het dorp van de enigszins verlegen kapelaan Odekerken uit de T.V.-serie Dagboek van een herdershond. De serie is in dit passende decor is opgenomen. De kern van deze plaats aan de Maas is beschermd dorpsgezicht.

Op de Vroenhof blinkt een levensgroot kunstwerk van een rijtje dansende mensen. Dit is de Cramignon. Tijdens het jaarlijkse feest de Bronk, twee weken na Pinksteren, dansen inwoners van Eijsden hand in hand om de marcherende harmonie heen.

Iedereen in Eijsden kent deze dans, want de Cramignon is onderdeel van het lespakket op de lagere school De Cramignon. De dans is overgewaaid vanuit Wallonië aan de overzijde van de Maas.

Op het terras van Aon ’t Bat aan de Maas genieten we na van onze tocht met uitzicht op de rivier. Ondertussen vaart het veerpontje met de toepasselijke naam Cramignon af en aan naar Wallonië aan de overkant.

 

 

 • Route informatie
 • Route beschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Bourgondisch Limburg
 • Verblijf tips voor overnachten in Zuid-Limburg
 •  

   

  Routeinformatie

  Fietsroute: Kunst en Cultuur Limburgs Heuvelland
  Land: Nederland/België (klein stukje op de grens)
  Provincie: Limburg (NL)/Limburg (B)
  Lengte: 47 km
  Beginpunt: station Eijsden
  Eindpunt: station Eijsden

   

  Route beschrijving met knooppunten

  Bij het station Eijsden is knooppunt 76, 78, 100, 80, 81, 430, 429, 84, 83, 82, 71, 70, 69, 68, 67, 65, 66, 106, 73, 74, 75, 76. De route gaat door het heuvelland. Dit betekent dat je onderweg wat klimmetjes tegenkomt. Met een e-bike moet dat geen bezwaar zijn.

  De route Kunst en cultuur is een initiatief van Visit Zuid-Limburg. De hele route staat online met een kaartje, inclusief: alle kunstwerken onderweg, leuke etablissementen, hotels, campings, vakantiewoningen en andere overnachtingsmogelijkheden.

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Bourgondisch Limburg

  Limburg is de streek van lekker eten en drinken. Hierbij wat tips om te genieten op en langs de route van dit Fietsrondje Zuid-Limburg.

  Gulpener bier

  Op diverse plaatsen langs de route staat aangeven waar biologische gerst voor Gulpener bier wordt verbouwd. Ook de hop is van eigen Limburgse bodem. De vrije brouwer Gulpener brouwt een leuk assortiment biertjes. Een aanbeveling is Château Neuburg in de blauwe flesjes. Een pilsner zoals een pilsner moet zijn: lekker pittig gehopt.

   

  Limburgse wijn

  De hellingen in de volle zon lenen zich voor wijnbouw. Op steeds meer locaties verschijnen de wijnstokken in het landschap. Vooral Noorbeek ontwikkelt zich als wijndorp. Nip eens aan een Chardonnay van Wijngaard Noordal, of een Pinot Noir van Wijngaard Mheerelindje.

  Eten

  Typisch Limburgs is zoervleisj. Het stoofvlees wordt gemarineerd in azijn, maar smaakt niet naar azijn door de toevoeging van stroop en ontbijtkoek. Zoervleisj smaakt uitstekend samen met Limburgse frietjes.

   

  Verblijf tips voor overnachten in Zuid-Limburg

  Overnachten in Zuid-Limburg. In de routebeschrijving en op de website staan tal van leuke overnachtingsmogelijkheden. Een ervan springt eruit en dat is Hotel Bergrust, bijna aan de top van de vermaarde klim naar de Bemelerberg uit de Amstel Gold Race met een formidabel uitzicht. Hier weet men wat een fietser toekomt na een dag fietsen door het heuvelland: bergrust!

   

   

  Voor alle informatie over Zuid-Limburg: www.visitzuidlimburg.nl en hier op deze website.

  Meer foto’s van dit Fietsrondje

   

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met de fiets? De Wegenwacht komt je tegenwoordig ook met de fiets of e-bike helpen met het speciale Wegenwacht Fiets abonnement. Sluit hem nu af voor maar €20 per jaar. Je krijgt zelfs in heel Nederland én België pechhulp van de Wegenwacht voor je (electrische) fiets via de ANWB Alarmcentrale. Ben je betrokken bij een ongeval met je fiets? Dan krijg je zelfs juridische hulp.

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Comments are closed.