Fietsrondje van de maand februari: Le Tour de Gironde à Vélo

Bordeaux is de absolute wijnhoofdstad van de wereld. In Bordeaux is het ook voortreffelijk fietsen. Vanuit de stad kun je ook een ronde maken tussen de wijngaarden, door voormalige moerassen en langs de kust. De wateren leveren een rijkdom op aan zeevruchten, die een voortreffelijke combinatie vormen met de wijnen van grote klasse. Fietsen en culinair genieten, dat biedt Le Tour de Gironde à Vélo in het zuidwesten van Frankrijk. Deze maand een langere tocht van 440 kilometer. Een afkorting is mogelijk.

Fietsstad Bordeaux

Wij fietsen een deel van de route naar de Middellandse zee

Majestueus overspant de oude brug de Garonne in Bordeaux.

Voorbij de brug brengen de fietswegwijzers ons op de route Le Canal des 2 Mers à Vélo. Deze route moet uiteindelijk gaan leiden naar de Middellandse zee. Wij doen er slechts een deel van.

Canal de Garonne

Vanaf de oever van de Garonne kijken we uit over de stad met als blikvanger de ranke toren van de basiliek. Eenmaal de stad achter ons gaan we van de Garonne af naar een voormalige spoorbaan. Het fietspad op deze spoorbaan draagt de naam Piste Roger Lapébie, naar de winnaar van de Tour de France uit 1937. Lapébie werd weliswaar geboren in Bayonne in het Baskenland, maar overleed Pessac: een voorstad van Bordeaux. De fietsroute is geheel model uitgevoerd. Bij iedere kruising met een landbouwweggetje staat een waarschuwingsbord: voorrang verlenen! De route is mateloos populair onder de inwoners van Bordeaux. Velen hebben hier als kind hun allereerste kilometertjes op de fiets gedaan.

Voormalige spoorbaan


Voordeel van een fietspad over een voormalige spoorweg is dat we geleidelijk de heuvels op stijgen, want de oude stoomlocomotieven konden geen steile hellingen aan. De hellingen naast ons zijn een zee van wijnranken, want dit is Entre Deux Mers, waar de edele druiven zorgen voor wereldberoemde wijnen.

Stationsgebouwtjes

Het voormalige stationsgebouwtje van Créon is nu een fietsservice. Op andere plaatsen zijn deze stationnetjes omgebouwd tot een restaurant met speciale uitruststoelen voor fietsers. Bankjes treffen we onderweg voldoende, zodat we even bij een fraai uitzicht kunnen zitten. De wijngaarden worden afgewisseld door de schaduw van de bossen. Soms is het spoor uitgehouwen in een diepe kloof tussen de rotsen. Dat geeft iets geheimzinnigs. Nog spannender oogt het donkere gat van een tunnel, maar gelukkig floepen net op tijd de lichten aan. Het heeft al een tijdje niet geregend, maar toch sijpelt het water langs de tunnelwanden.

Tunnel bij Créon


Dominant in het landschap staat de abdij Notre-Dame-la-Sauve-Majeure. Deze abdij werd gesticht in 1079. Het uitgestrekte complex is daarna een aantal keren uitgebreid. 
Pelgrims op weg naar Santiago konden hier bijkomen tijdens hun lange en vermoeiende voettocht. Tijdens de Franse revolutie werd het grootste deel van de abdij verwoest. Het is even een inspannen om de toren te beklimmen, maar dan hebben we een prachtig uitzicht over de lappendeken van Entre-deux-Mers met wijngaarden en bossen.

Notre Dame la Sauve Majeure

Wijn proeven

Eenmaal beneden hebben we een glaasje met edel vocht wel verdiend. Toevallig ligt de wijnproeverij in het Maison des Vins de l’Entre-deux-mers net tegenover de Abdij. 
Bij Sauveterre-de-Guyenne houdt de spoorbaan op. Daniel Martin van het plaatselijke Office de Tourisme (VVV) adviseert ons om even het stadje bekijken en vooral de stadpoort te beklimmen. Vanaf deze poort zien we dat het stadje gebouwd is in de vorm van een kruis. Helaas wordt het knusse stadsplein met de arcades ontsierd door geparkeerde auto’s. We leggen Daniel uit dat het plein veel beter tot zijn recht zal komen zonder automobielen. 
Niet meer op de spoorbaan betekent dat de hellingen wat pittiger worden, maar gelukkig zitten we al snel in de afdaling naar de Garonne. Het laatste deel dansen onze tweewielers op de keien van La Créole dat zich in volle glorie op het reliëf naast de Garonne verheft. Van het kasteel Les Quat’Sos uit de 13de eeuw, zijn 3 robuuste torens overgebleven. Het voormalige raadhuis is nog ouder: uit de 12de eeuw. Dit geldt als een der oudste stadhuizen van heel Frankrijk. We dwalen even door de intieme, middeleeuwse straatjes met de vakwerkhuizen. Op een rotswand staat het Benedictijner klooster uit de 18de eeuw: een vrij jong bouwwerk voor La Créole. De schoonheid is er niet minder om.

Wijn proeven in Maison des Vins de l’Entre-deux-mers

Op het jaagpad


Naast de Garonne loopt het Canal de Garonne. Dit kanaal, dat een onderdeel is van de vaarweg van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee, is gegraven, omdat de rivier niet goed bevaarbaar was. Paarden maar ook mensen trokken de schuiten voort vanaf het jaagpad. Een stevige klus die onder een brandende zon extra zwaar zou zijn. Daarom kwam er schaduw door twee rijen dikke platanen langs het jaagpad. Over dit jaagpad fietsen we nu lekker vlak, maar niet voor lang, want bij Castillon wachten ons weer de heuvels op weg naar Bazas. Dit kleine stadje heeft een imposante kathedraal uit de 13de en 14de eeuw, gewijd aan Johannes de Doper. Ook dit godshuis was een belangrijk heiligdom op weg naar Santiago de Compostella. Ooit was het nu nietige Bazas als bisschopsstad een belangrijk regionaal centrum met status. Dit zien wij nog terug in enkele huizen op het plein voor de kathedraal, zoals het Maison de l’Astronome. 


Kathedraal van Bazas

Voor ons is voorlopig een einde aan de hellingen gekomen, want er dient zich opnieuw een lang stuk voormalige spoorbaan aan. Deze keer door het Parc Naturel Régional des Landes de Gascogne naar de fietsroute Vélodyssée langs de kust. Het natuurgebied was vele eeuwen een binnenzee die langzamerhand veranderde in een moeras. In de 19de eeuw zijn hier massaal pijnbomen gepland, waardoor de bodem vaster werd. Van de zee zijn nog wat meertjes overgebleven bij Hostens, waar we vanaf een hagelwit zandstrandje het water in duiken. Voordat we het beschermde natuurgebied in gaan, bezoeken we eerst nog het kasteel van Vilandraut, dat omgeven is door een slotgracht zonder water.

Velodysse door de duinen

Oesterfietsen

Helaas loopt het fietspad niet direct langs de Baai van Arcachon, maar de pier van Andernos-les-Bains biedt wel uniek uitzicht over de baai. Door het getij valt een groot deel van de baai tijdens eb droog. In het midden van de baai ligt het vogeleiland Îde aux Oiseaux. Het grote verschil tussen eb en vloed maakt de baai ideaal voor de oesterteelt en met name voor babyoesters. Na hun babytijd worden veel oesters elders uitgezet om daar te groeien naar volwassenheid.
De oesterteelt is hier niet eens zo oud. Pas in 1920 is de oestercultuur hier begonnen. Nu produceren ruim 300 kwekers jaarlijks bijna 15 miljoen kilo oesters. 
Aan de noordkant van de boulevard is de oesterhaven. De oesterkwekers hebben met krattenhout simpele terrassen gebouwd, waar je de oesters met een prima wijntje ernaast kunt proeven. Oesters zetten zich vast aan alles wat in het water is: ook een fiets. Bij oesterresraurant La Cabanabill hangen uit het water geviste fietsen vol oesters. Als waardige afsluiting van de dag krijgen we vanaf de boulevard een fabelachtige zonsondergang voorgeschoteld.

Andernos les Bains

Oceaangolven


Vanaf Arès rollen onze banden door het uitgestrekte duingebied. Het concert van de vele duizenden krekels komt over als een angstaanjagend gehuil. Duinen betekent klimmen en dalen, maar het niveau is van categorie duintop. 
Soms is er een afslag naar een rustig strand. Hoewel rustig? In de branding beuken de oceaangolven genadeloos. Dit is een walhalla voor de liefhebbers van de surfsport. Soms is er een echte badplaats zoals Lacanau-Océan met langs de boulevard rijen restaurants die op krijtborden hun fruits de mer, of moules-frites (mosselen met frieten) aanprijzen, natuurlijk met een kostelijk glas Bordeaux-wijn. We krijgen een dringend advies om tijdens onze lunchstop matig te zijn met wijn, want er volgt een beruchte klim op een duin die een stuk hoger is dan we in Nederland gewend zijn. Onze inspanning wordt wel beloond door een uitzicht over het natuurreservaat Étang de Cousseau. Daarna hoeven we nauwelijks meer te klimmen.


Woeste oceaangolven in het duingebied

Honderd jaar onder het zand


Van alle badplaatsen onderweg springt Soulac-sur-Mer er boven uit. Dit stadje is zichzelf gebleven, zonder pretvermaak. Markant punt is de robuuste Romaanse basiliek Notre-Dame-de-la-Fin des Terres (Onze Lieve Vrouwe van het eind van de werelden). Ook deze kerk is een belangrijk godshuis voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Met de bouw is een begin gemaakt in de 11e eeuw. De marmeren zuilen komen oorspronkelijk uit een Romeinse tempel. Zware stormen bliezen de kerk en ook Soulac zelf in de 18e eeuw geheel onder het zand. Pas 100 jaar later In 1859 werd de basiliek uitgegraven. De kerk is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. 
In de tweede helft van de 19e eeuw kwam in Soulac-sur-Mer het badtoerisme op gang. 
Uit deze begintijd stamt de opmerkelijke neokoloniale bouwstijl met zandsteen, versierselen, gekleurde steentjes en veel hout. Ruim 500 villa’s hebben een beschermde status. Hoogbouw is hier ten strengste verboden.

Basiliek van Soulac sur Mer

Belle Époque


We komen nu echt in de noordpunt van het schiereiland Médoc. De enige mogelijkheid om van het schiereiland te komen is de veerboot naar Royan. Vanaf de veerboot zie we de Phare de Cordouan op zeven kilometer in zee van de punt van de Médoc liggen. Deze vuurtoren, die gebouwd werd van 1584 tot 1611, is de oudste van Frankrijk. Bij laag water kun je de toren te voet bereiken. Aan de overzijde van het water volgen we de fietsroute le Canal des 2 Mers à Vélo terug naar Bordeaux. 
Royan wordt ook wel een levend openlucht museum genoemd. Diverse wijken hebben verschillende bouwstijlen die de periodes uit de geschiedenis van de badplaats laten zien. Ook in Royan kwam in 2e helft van de 19e kwam het strandtoerisme tot volle bloei. Het waren vooral de rijkeren die een zeebad kwamen nemen. Het was de tijd van de Belle Époque: de rijkdom laten zien. Vooral in de prestigieuze wijk van Pontaillac kun je villa’s in deze bouwstijl bewonderen. De jaren ’20 van de vorige eeuw brachten het modernisme. Nauwelijks tien jaar later werd Royan opgesierd met Art Déco. 
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Royan zwaar beschadigd. De herbouw in de jaren ’50 geschiedde aanzienlijk zorgvuldiger dan in andere steden met zware oorlogsschade. Opmerkelijke gebouwen uit die tijd zijn de Notre Dame en de Centrale Markt. Royan wordt dé jaren-50-stad van Frankrijk genoemd.
De route aan de overkant van de inham La Gironde voert onze route door het kleine visserplaatsje Port de Calonges. Het is niet de vis die voor bekendheid zorgt, maar de meer dan 120 soorten vogels in het Terres d’Oiseaux. Met een gids maken we een rondleiding.

Uitzicht tijdens het fietsen

Schiereiland Médoc

Fortenbouwer Vauban


Onze fietstour voert weer tussen de wijnranken. Deze keer naar Blaye. Hier ontwierp Sébastien Vauban, de beroemde fortenbouwer uit de 17de eeuw, de uitgebreide citadel. Eigenlijk is het meer een stad op zich, omgeven door indrukwekkende verdedigingwerken, die haven van Bordeaux moesten beschermen. In de citadel ontdekken we alleen een hotel, maar ook een leuke camping. 
De veerboot die ons vanuit Blaye naar de overkant van de Gironde brengt heet dan ook toepasselijk Sébastian Vauban, want bij het wijnstadje Margaux onwierp Vauban het sierlijke Fort Médoc om de haveningang van Bordeaux ook vanaf de andere oever te kunnen verdedigen. Van latere datum is Het kasteel van Margaux. Château Margaux is het belangrijkste neoklassieke bouwwerk van het departement Gironde. Het kasteel is de zetel van een prominent wijnhuis. Een aanbod om een paar excellente wijntje te proeven slaan we natuurlijk niet af. Ook ons laatste stukje naar de wereldhoofdstad van de wijn gaat geheel toepasselijk door de wijngaarden. 
Voor ons zijn vooral bij gebleven: de onstuimige oceaan, de dampende mosselen met frieten, de oesters en de uitstekende wijnen. Dit is met recht fietsen als God in Frankrijk.

Citadel van Blaye

 • Bordeaux, de wijnhoofdstad van de wereld
 • Route informatie
 • De Route
 • Overnachten in Bordeaux
 • Hoe er naar toe
 • Fiets laten vervoeren of huren
 • Overige website met informatie
 • Bordeaux, de wijnhoofd stad van de wereld

  Bordeaux is de 5e stad van Frankrijk. De stad kent een rijke geschiedenis vanaf de Romeinse tijd. Het waren de Romeinen die er de wijncultuur brachten. Vooral in de 18e eeuw zorgde de haven voor grote bloei. Een groot deel van de historische gebouwen stamt uit deze tijd. De stad aan de Garonne geldt al jaren als de absolute wijnhoofdstad van de wereld. Van recente datum is dat Bordeaux zich stormachtig ontwikkeld als een fietsstad. Wie jong en trendy is beweegt zich voort op de fiets. Als je aan de overzijde van de Garonne over de stad uitkijkt, krijg je een beeld van een schitterend stadsfront aan de rivier. Dit is pas sinds recente datum. Bordeaux was afgekneld van de rivier. De haven was belangrijk en de schepen meerden af aan de kades langs de rivier. Aan de kades stonden rommelige loodsen die de stad scheidden van de Garonne. De stad zelf was ook niet zo aantrekkelijk met veel autoverkeer, dat voor zoveel vervuiling zorgde dat de bebouwing er zwart uitzag. Bordeaux kreeg hierdoor de bijnaam La belle endormie (de schone slaapster). Er kwam echter een prins die Bordeaux wakker schudde. Oud-burgemeester Alain Juppé is nog altijd mateloos populair in Bordeaux ondanks zijn corruptieschandalen. De loodsen zijn gesloopt, het autoverkeer is beperkt en de gebouwen zijn schoon gemaakt. Bordeaux heeft de rivier terug gekregen. Over de promenade langs de rivier lijkt op prachtige avond de hele stad te vinden: voor een pantoffelparade, een fietstochtje of even lekker rennen. Hoogtepunt is de waterspiegel voor de Place de la Bourse waarin de monumentale gebouwen zich weerspiegelen Langzaam komt het water omhoog. Kinderen genieten op warme dagen van de koelte van het water, maar ook Japanse toeristen gieren het uit van de pret.

  Fietsen langs de wijnvelden in Bordeaux

  De halve maan

  De Langgerekte oude stad ligt als een halve maan tegen de rivier aangeplakt. Vandaar de naam Port de la Lune. Deze halve maan staat op de lijst van UNESCO als werelderfgoed. Je treft er een labyrint van straatjes en steegjes, maar ook intieme pleintjes. Vol leuke winkeltjes, kroegen en eetgelegenheden. De 60.000 studenten zorgen dat Bordeaux bruist. Op de lengteas van de halve maan loopt de Rue Saint-Catherine. In Bordeaux weet men het zeker: dit is de langste winkelstraat van Europa! Aan de het noordelijk deel van de kade staan de statige historische panden van de wijnhandelaren. De druiven werden vroeger uit de wijde omgeving aangevoerd en hier tot wijn geproduceerd. Tegenwoordig doet men dit op de landerijen en komt de wijn in flessen naar de stad. Nog noordelijker zijn wat oude havenloodsen intact gebleven, die getransformeerd zijn naar eigentijdse horecagelegen aan het water. Vanaf de terrassen geniet je niet alleen van een godendrankje, maar ook van het uitzicht over de rivier. Regelmatig hoor je de bel van de tram, want de trams rijden af en aan. Samen met de fiets zet Bordeaux in op het openbaar vervoer. Pas in 2003 verscheen de eerste tram in de straten van de stad en deze voertuigen op rails vallen nu al niet meer weg te denken. Geleidelijk wordt het tramnet uitgebreid: ook in de halve maan. Voordeel ten opzichte van een metro is dat je in de tram aan alle kanten uitzicht hebt op het bonte leven in de stad. Er was discussie over de ontsierende bovenleiding, maar die is in het centrum achterwege gebleven. De tram haalt met een soort schaats de stroom uit de grond. Wees niet bang dat je een elektrische schok krijgt als je in de regen over de trambaan steekt. Een vernuftig systeem zorgt dat alleen de tram contact krijgt.

  Bordeaux is een echte fiets stad

  Opmerkelijke bezienswaardigheden

  Grand Theâtre

  Het Grand Théâtre de Bordeaux straalt de bloei van de stad in de 18e eeuw in alle glorie uit. Het gebouw is opgetrokken in de neoclassistiche stijl. Imposant is het fronton van 88 bij 47 meter. De voorgevel wordt gesteund door twaalf Korinthische zuilen. Twaalf beelden die de negen muzen en de drie godinnen  Juno, Venus en Minerva uitbeelden sieren het geheel op. Het ruime plein voor het theater is een aangenaam verblijfsgebied.

  La Cité du Vin

  Sinds 2016 blinkt aan de Garonne dit futuristische gebouw in het zonlicht: net ten noorden van de halve maan. In Bordeaux is men beledigd als je dit een wijnmuseum noemt. Maar wat is het dan wel: een wijnbelevingscentrum, een wijnpretpark, of een walhalla voor wijnliefhebber? Oordeel zelf. Hoewel Bordeaux een uitgebreid assortiment aan wijnen produceert, maak je hier overbluffend kennis met wijnen uit de gehele wereld. In een hooggelegen restaurant draai je langzaam rond. De Cité du Vin maakt vooral gebruik gemaakt van digitale vernieuwing met meer dan 200 schermen, 300 infraroodsensoren, en 50 videoprojectoren. Natuurlijk kun je er ook wijnen proeven.

  Basilique Saint-Michel

  Vanaf de Garonne valt je oog onmiddellijk op deze flamboyante, gotische kerk. De bouw van dit godshuis duurde maar liefst twee eeuwen. Men begon in de 14e eeuw en de werkzaamheden duurden tot de 16e eeuw. Gaat de Segrada Família in de Barcelona dit overtreffen? In 1903 verhief de paus de kathedraal tot basiliek. Een basiliek is een bijzonder heiligdom vanwege een historische betekenis of omdat er een bijzonder reliek, vaak beenderen van een heilige, ligt of vanwege het feit dat de kerk een bedevaartoord is. De Baslique Saint-Michel is een belangrijk heiligdom voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Opmerkelijk is dat de 118 meter hoge toren los staat van de kerk. Van juni tot en met september kun je in de middaguren de toren beklimmen voor een uitzicht over de stad. In de kerk valt je blik onmiddellijk op de gebrandschilderde ramen die zorgen voor mystieke lichtinval.

  Garonne in Bordeaux

  Pont de Pierre

  De oude brug was jarenlang de enige vaste oeververbinding over de Garonne in de stad. Niemand minder dan Napoleon gaf in 1810 opdracht tot de aanleg. De brug is 487 meter lang en telt 17 bogen. Opmerkelijk zijn de sierlijke lantaarnpalen. In 2003 moest de automobiel fors ruimte inleveren door de aanleg van een vrije trambaan op de brug. De conditie van de brug gaat sterk achteruit. Daarom is in september 2017 een proef gestart om de brug af te sluiten voor het autoverkeer.

  Maison des Vins

  Schuin tegenover het Grand Théâtre is het Maison des Vins de Bordeaux. Hier presenteren de regionale de producenten en de handelaren hun producten. Tegen zeer schappelijke prijzen kun je hier uitstekende wijnen proeven. Tip: zorg wel dat je er voor het spitsuur bent, want dan staat er een lange rij geduldig te wachten.

   

   

  Routeinformatie

  Fietsroute: Tour de Gironde à Vélo
  Land: Frankrijk
  Provincie: Gironde
  Lengte: 440 km
  Beginpunt: Bordeaux, oude brug over de Garonne.
  Eindpunt: Bordeaux, oude brug over de Garonne.

  De Route

  De Tour de Gironde à Vélo is een nieuwe fietsroute. Groot voordeel is dat deze route een ronde is. Je kunt dus in Bordeaux je auto op een veilige plek parkeren, zoals op de camping. Je haalt je fiets van het rek halen en je komt na afloop weer terug op deze plek. Bordeaux is ook goed bereikbaar met de trein en KLM en Easyet vliegen vanaf Schiphol op de stad aan de Garonne. De ronde bestaat uit een combinatie van delen van de bewegwijzerde langeafstandsfietroutes Le Canals des 2 Mers à Vélo, de Vélodyssée en een verbindingsfietsroute Gironde-Sud over voornamelijk een voormalige spoorbaan tussen La Réole en Biganos. 90% van de route gaat over fietspaden. Daar waar fietsers de weg moeten delen met gemotoriseerd verkeer gaat de route voornamelijk over rustige wegen. De route Is grotendeels vlak, maar er zijn ook wel hoogteverschillen tot 100 meter. Voor een deel fiets je op voormalige spoorbanen die zeer geleidelijk stijgen. Zie je toch tegen deze klimmetjes op, dan kun je de route doen op een E-bike. Je mag geen E-bike meenemen in het vliegtuig, maar als je gaat vliegen, zijn deze fietsen met trapondersteuning wel te huur in Bordeaux.

  Kortere ronde

  Je kunt ook een kortere ronde maken van ongeveer 235 km. Hierbij volg je vanaf Lacanau een fietsroute van ongeveer 65 km over een voormalige spoorweg naar Bordeaux. Ook deze route is bewegwijzerd.

  Voormalig station in Bordeaux

  Accueil Vélo (fietsers welkom)

  Dit is een Frans kwaliteitslabel dat kan worden uitgereikt aan overnachtingsadressen, campings, Offices de Tourisme (VVV-kantoren), fietsenverhuurders en attracties. Zij bieden garantie dat zij speciale diensten verlenen aan fietsers onderweg, zoals een veilige stalling, de mogelijkheid om kleding te wassen en te drogen en hulp bij het vinden van een goede fietsenmaker bij pech onderweg. Zie: www.gironde-tourisme.fr/label-accueil-velo Je kunt bovenaan op UK klikken voor Engelse tekst.

  Kaart

  Gironde Tourisme heeft een handige kaart van Le Tour de Gironde à Vélo. Met een overzicht van de route, belangrijke bezienswaardigheden lang de route, accommodaties met Accueil Vélo en Offices de Tourisme. Op deze kaart staan ook andere bewegwijzerde fietsroutes, zodat je een aardig overzicht hebt van de mogelijkheden. https://www.gironde-tourisme.fr/decouvrir/la-gironde-a-velo/le-tour-de-gironde-a-velo/ Je kunt bovenaan op UK klikken voor Engelse tekst.

  Overnachten in Bordeaux

  In het centrum

  Hôtel des Voyageurs**
  3Bis, Avenue Thiers
  0033-(0)5-56 8618 00
  www.hotel-voyageurs-bordeaux.com
  Eenvoudig, geen lift, wel keurig verzorgd, aardige eigenaresse. Prijzen € 65 -85.
  Net aan de overkant van de oude brug over de Garonne.

  Bij het station

  Ibis budget Gare Saint-Jean**
  37, Cours du Marechal, Bordeux
  0033-(0)8-92 68 05 84
  www.accorhotels.com
  Eenvoudig, maar helder, prettig, lichte kamers en functioneel. Prijzen vanaf € 54.
  Boeken kan vaak voordelig via www.booking.com of www.trivago.com

  Best Western Bordeaux Gare Saint-Jean*** Accueil Vélo
  15, Rue Charles Domecq
  0033-(0)5-56 91 72 16|
  www.bestwesteren.com
  Niet al te groot en goed hotel in oud herenhuis met moderne kamers. Prijzen vanaf € 100.

  Jeugdherberg

  Auberge de Jeunesse de Bordeaux Accueil Vélo
  22, Avenue de Course de Barbay (c.a. 600 meter van het station)
  0033-(0)5-56 33 00 70
  www.auberge-jeunesse-bordeaux.com
  een bed kost € 24. Jongeren onder 25 jaar € 20
  Er zijn 10 kamers met 2 bedden.

  Kamperen aan zee in Bordeaux

  Camping

  Camping de Bordeaux-Village du Lac****
  Fietser en tentje € 11,50 – 15,50
  Boulevard Jacques-Chaban-Demas

  Bruges

  4 km ten noorden van Bordeaux bij het meer
  www.camping-bordeaux.com

  Hoe er naar toe

  Met de auto

  Bordeaux ligt op 1.090 kilometer van Amsterdam.

  Met de trein

  Dankzij de supersnelle Thalys en de TGV is de reistijd van Amsterdam naar Bordeaux nog geen 7 uur! Helaas mogen er geen fietsen mee in de Thalys, tenzij je fiets demonteert en verpakt in een hoes. In de TGV’s van Parijs naar Bordeaux kunnen wel fietsen mee na reservering. Het aantal fietsplaatsen is wel beperkt.De Thalys komt in Parijs aan op de het Gare du Nord en de TGV’s naar Bordeaux vertrekken van het 7 km zuidelijker gelegen Gare Montparnasse. Je kunt met de Metro. Heb je een fiets bij, dan kun je fietsen. Parijs heeft tegenwoordig fietsroutes. Met een ongedemonteerde fiets in de trein kan ook. Alleen je zult wat vaker moeten overstappen en je bent een stuk langer onderweg. Reken op een reistijd van 12 uur. Je moet in ieder geval overstappen In Antwerpen en in Rijsel (Lille). In Rijsel neem je een TGV naar het Gare du Nord in Parijs. Van daaruit 7 km fietsen naar het Gare de Montparnasse voor een TGV naar Bordeaux. Er gaan dagelijks 21 TGV’s van Parijs naar Bordeaux. Voor een reisroute met de trein, tickets en reservering kun je terecht bij de Treinreiswinkel. Zij zoeken ook de voordeligste tickets uit. www.treinreiswinkel.nl

  Vliegen

  KLM vliegt 4 keer per dag van en naar Schiphol. De vliegtijd is 1:45 uur. Fietsen kunnen mee na reservering en bijbetaling. www.klm.com. EasyJet heeft dagelijks een vlucht van en naar Schiphol. De vliegtijd is 1:45 uur. Fietsen kunnen mee na reservering en bijbetaling.

  Fiets laten vervoeren of huren

  Fiets laten vervoeren

  Vind je het meenemen van je fiets in de trein of het vliegtuig te lastig, dan kun je jouw fiets ook laten vervoer naar Bordeaux en weer terug door Soetens Transport. Dit bedrijf heeft ruime ervaring met het vervoeren van fietsen. Soetens haalt je fiets op bij je thuis en brengt de fiets daar ook weer terug. www.fiets-vervoer.nl

  Fietsen door Bordeaux onderweg naar de oceaan

  Fiets huren

  Je kunt in Bordeaux ook goede fietsen en e-bikes huren met stuurtas,achtertassen, slot, computertje, pomp, reserve binnenbandje en gereedschap. Vooraf bestellen en de fietsen worden afgeleverd bij je hotel. www.o2cycles.com

  Fiets mee in regionale treinen

  Vanaf diverse stations van plaatsen aan de route kun je met de fiets mee terug naar Bordeaux in de regionale TER-treinen. Je betaalt geen toeslag voor je fiets. In de nieuwe treinstellen is een lage instap. De stations in de buurt van de route zijn:

  • La Réole
  • Biganos
  • Soulac-sur-Mer
  • Margaux

  Overige websites met informatie

  Gironde Tourisme: www.tourisme-gironde.fr
  Comité Régional du Tourisme: www.nouvelle-aquitaine-tourisme.com
  Toerisme Entre Deux Mers (eerste stuk van de route): www.entredeuxmers.com
  Toerisme Bazas: www.tourisme-bazadais.com
  Toerisme Baai van Arcachon: www.siba-bassin-arcachon.fr
  Toerisme Médoc Atlantique: www.medococean.com
  Toerisme Blaye: www.tourisme-blaye.com
  Fietsroute Le Canal des 2 Mers à Vélo: en.canaldes2mersavelo.com
  Fietsroute Gironde-Sud: www.af3v.org/-Fiche-VVV-.html?voie=17
  Fietsroute Vélodyssée: www.velodyssey.com
  Verbindingsroute Lacanau – Bordeaux: www.routeyou.com/fr-fr/route/view/374582/itineraire-a-velo/voie-verte-bordeaux-lacanau-ocean

  Foto’s: Stefan Maas & Bert Sitters.

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

   

   

  Comments are closed.