Pontje van de maand april: De Overkant

Ooit waren er tal van veerponten over de Lek, maar rond de Tweede Wereldoorlog verdwenen de meeste. Bij Vianen kwam een brug. In Schoonhoven bleef het veer bestaan, maar in de 20 kilometer tussen deze twee plaatsen was er geen veer meer. In de jaren ’60 en ’70 was dat een normale trend. De auto was alleenheerser in het vervoer, en een stukje omrijden over Vianen of Schoonhoven was geen probleem; met de auto kon je dat wel rijden. Lokaal verkeer vond men niet zo belangrijk. En fietsers? Ach, dat waren toch maar sukkels waar geen rekening mee gehouden hoefde te worden. In 1965 stopte het Tienhovense veer: het laatste pontje tussen Schoonhoven en Vianen.

Fietspontje van de maand April

Fietspont De Overkant vertrekt

De jaren ’90 betekenen een kentering in het denken, want de rol van de fiets rukt op in de recreatie. Een team van enthousiaste vrijwilligers zoekt naar mogelijkheden om weer een veerpont in dienst te stellen. Lopik en Ameide liggen ongeveer halverwege deze twee plaatsen. In Ameide is er een klein haventje dat zou kunnen worden gebruikt. De initiatiefnemers vinden ook aanlandingsplaats aan de overkant op het recreatieterrein De Salmsteke. Omdat de Lek een rivier is met een sterk fluctuerende waterstand, moet er een constructie worden gemaakt met een vlottende steiger. Lange palen gaan de in grond, om een ponton aan te bevestigen. Het ponton kan de waterstand in de rivier volgen. Een loopbrug naar dit ponton kan een groot hoogteverschil overbruggen.

In 1995 is het zover: de barrière tussen Vianen en Schoonhoven wordt doorbroken met een nieuwe veer over de Lek. Het vaart alleen in de zomermaanden vanaf het Paasweekeinde tot eind september. Net zoals bij vele andere zomerpontjes is dat in het voor- en naseizoen alleen in de weekenden en in het hoogseizoen dagelijks. De exploitatie is in handen van een stichting. De middelen komen voor een deel van sponsors. In de beginjaren verzorgt een tweedehands bootje de overvaart, maar de schippers zijn er niet blij mee. Op 20 augustus 2011 komt een geheel nieuw gebouwd pontje in gebruik dat aan alle eisen voldoet.

 

 

Fietsroutes

Het veer van Lopik naar Ameide is alleen voor voetgangers en fietsers. De gebruikers zijn vaak recreatieve fietsers. De website van het veer bevat diverse leuke fietsroutes, zoals: De Herman de Man, langs plaatsen waar deze schrijver leefde en plaatsen die in zijn boeken zijn terug te vinden; De boerderijenroute, langs fraaie boerderijen in de omgeving.
Verder zijn er fietsroutes te vinden langs de Lek. Het is ook mogelijk een route te fietsen met meerderde pontjes. In westelijke richting tref je de veerponten van Schoonhoven, Ammerstol en Bergambacht. In oostelijke richting kom je veerponten tegen bij Vianen, Everdingen en Culemborg. Al deze veerponten zijn met de dienstregelingen te vinden op de website van de Vrienden van de Voetveren.

Het Pontje van de maand gebeurd in samenwerking met de vereniging Vrienden van de Voetveren

Fietspontje van de maand April

Voetveer Ameide-Lopik

 

Routeinformatie

Fietsroute: Vaart over de Lek tussen Lopik en Ameide
Land: Nederland
Provincie: Utrecht/Zuid-Holland
Fietsknooppunten: 14 en 64
In de vaart: April – September

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *