Fietspontje van de maand september

Het voetgangers- en fietserspontje Ome Piet vaart over de Ringvaart Haarlemmermeer tussen het Amsterdamse Bos bij Pannenkoekenboerderij Meerzicht en het buurtschap Nieuwemeer, onderdeel van Badhoevedorp.

De Ome Piet is bont opgetuigd met reclameteksten.

De Ome Piet is bont opgetuigd met reclameteksten.

De Ome Piet vaart sinds 2011. Voordat de eerste overtocht feestelijk werd ingeluid, ging er een lange periode niet aflatend werk aan vooraf door werk van de Buurtvereniging Nieuwemeer, die vond dat hier een verbinding moest komen naar het Amsterdamse Bos. De vereniging pakte het serieus aan en zette een commissie aan het werk die het project ging voorbereiden. Je begint natuurlijk met het opstellen van een programma van eisen voor een pontje en niet te vergeten is er geld nodig. De onvermoeibaar bewonersorganisatie ging de boer op bij de gemeente voor subsidie, maar dat was natuurlijk niet voldoende. De commissie deed een beroep op het plaatselijke bedrijfsleven voor financiële en technische ondersteuning. Gelukkig is hier aan de Ringdijk veel deskundigheid in de scheepvaart te vinden.

Je kunt natuurlijk een tweedehands bootje op de kop tikken, maar de vereniging koos voor de bouw van een nieuw vaartuig dat geheel aan hun wensen voldeed. Het pontje werd gebouwd door Jachtwerf Kerkhoven een aantal kilometers verder aan de Ringvaart ten zuiden van Schiphol-Oost.

Vier fietsen per keer

De Ome Piet kan vier fietsen per keer naar de overzijde brengen. Het pontje wordt voortgedreven door een buitenboordmotor. De eerste vaardag op 25 april 1911 lag het vaartuig al bewegingsloos in het water op vijf meter van de oever, omdat er touw en koperdraad verstrikt was geraakt in de schroef. Alles was nieuw, maar er was niet gedacht aan een peddel aan boord. Sinds dat voorval letten de schippers extra op afval in het water van de Ringvaart en behoort een peddel nu tot de standaarduitrusting.

De naam Ome Piet houdt de herinnering levend aan de vervlogen jaren toen de laatste bekende pontbaas Piet Eilander op deze plaats zijn passagiers met een roeiboot naar de overkant bracht, maar met Eilander worden meteen alle andere vroegere pontschippers in ere gehouden.

Als schipper een scheepsmaat fungeren nu vrijwilligers van de Buurtvereniging. De Ome Piet is bont opgetuigd met reclame-uitingen, maar deze sponsoren maken het wel mogelijk dat het pontje kan blijven varen.

De Ome Piet zorgt voor een verbinding tussen het Amsterdamse Bos en Schiphol.

De Ome Piet zorgt voor een handige verbinding tussen de fietsroutes in het Amsterdamse Bos en de Haarlemmermeer. Een van de routes gaat via onze nationale luchthaven Schiphol en voert je door een tunnel onder de startbaan.

Zaterdag en zondag

Het veertje doet alleen dienst op zaterdag en zondag. De overtocht mét fiets kost slechts 50 cent. Na half oktober gaat Ome Piet uit de vaart voor een onderhoudsbeurt. De vaarverbinding toont aan dat wanneer buurtbewoners er gezamenlijk de schouders onder zetten, dit kan leden tot een resultaat om trots op te zijn.

Routekaartje

Routekaartje

Routeinformatie

Fietsroute: Het pontje van de maand
Land: Nederland
Provincie: Noord-Holland
Lengte: nvt
Beginpunt: Amsterdamse Bos
Eindpunt: Haarlemmermeer

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.