Met fiets en trein door België

De fiets kan mee in alle treinen, met uitzondering van de Thalys en de TGV’s vanaf Brussel. In de meeste treinen is het aantal fietsplaatsen zéér beperkt.

De fiets in de trein in Belgie

De fiets in de trein in Belgie

De fiets kan niet mee in de Thalys, maar wel in alle overige treinen naar België via Roosendaal of Maastricht. Een internationaal fietskaartje kost € 12,-. Deze zijn te koop bij de Treinreiswinkel, een paar grote stations met een internationaal reizigerscentrum, via het callcenter van NS International of in de gele automaten op de NS-stations.

In België

Je moet op het perron de treinbegeleider (conducteur)waarschuwen, die het fietsencompartiment kan openen. Alle bagage moet voor het inladen van de fiets af. Veel treinbegeleiders helpen bij het inladen. Geef duidelijk aan op welk station je de trein verlaat, zodat de treinbegeleider aanwezig is om de deur te openen. België kent géén verbod om fietsen mee te nemen in de spitsuren, maar het advies is wel om met een fiets de spits te mijden.

Twee soorten fietskaartjes

België kent twee soorten fietskaartjes

Een enkele reis

Geldig op een traject tussen twee stations. Deze kaartjes zijn ook geldig vanaf en tot Roosendaal en Maastricht. Dit kaartje geldt ook voor tandems en fietskarretjes. Je koopt dit kaartje blanco, maar je moet voor vertrek zelf de stations aangeven. Blanco kaartjes zijn geldig tot een jaar na aankoop. Een enkeltje voor de fiets kost €5.

Een dagkaart

Geldig op het gehele Belgische traject, vanaf en tot Roosendaal en Maastricht. Ook dit kaartje geldt voor tandems en fietskarretjes. Dit kaartje koop je eveneens blanco. Voor vertrek moet je de datum invullen. Blanco kaartjes zijn geldig tot een jaar na aankoop. Een dagkaart kost € 8, –
Belgische fietskaartjes kun je ook online aanschaffen op www.belgianrail.be.

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.