Een fietsronde langs alle grote meren van Karinthië

Karinthië, is de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk aan de zonnige kant van de Alpen. Belangrijke trekkers zijn de meren het kraakheldere water en de aangename temperaturen. Een van deze meren, de Weissensee, heeft in Nederland een speciale betekenis door het megaschaatsevenement: de alternatieve Elfstedentocht. Bert Sitters ging niet om te schaatsen, maar om te fietsen langs 12 meren. Fietsen en baden is in Karinthië een heerlijke combinatie.

Bierlucht

De bierlucht komt ons tegemoet in Villach, want bijna pal langs de Drauradweg prijkt het brouwhuis van de Villacher Brauerei. Heineken heeft tal van brouwerijen in Oostenrijk opgeslokt, maar de stad Villach is nog altijd trots op de zelfstandige brouwerij. Het terras van de Brauhof zit op de vele fraaie zomeravonden steevast stampvol. Behalve een keuze aan lokale bieren biedt het etablissement een uitstekende Speisekarte. Een Oostenrijkse kaart met Brauerkotelett mit Biersaft, Rösti und Grillgemüse doet watertanden.

De klokken van de Heiligen Kreutz Kirche lijken ons uit te zwaaien bij ons vertrek naar de Ossiacher See. Het eerste meer van een lange reeks met tussen de meren fietsen langs een wild stromende rivier of beek. De dorpskerk torens met de traditionele ui onder de spits lijken zo ontsnapt uit een Ravensburger puzzel.

Het is zondag en op diverse plaatsen blaast de muziekkapel vrolijke deuntjes langs het fietspad. Naast de muzikanten in klederdracht staan grote pullen bier. Dit is Karinthië.

 

 

Drinkwaterkwaliteit

Opmerkelijk is dat de kleur van het water van elk meer verschilt: van diepblauw tot turquoise. Een ding hebben alle meren gemeen. Het lijkt behoorlijk diep, maar toch zien we de bodem. “Ons water is van drinkwaterkwaliteit”, spreekt Eva in Annenheim met enige trots uit.

We moeten flink in de pedalen, want de legendarische Weissensee ligt op meer dan 900 meter hoogte. Het oostelijk deel van dit meer ligt zo nauw tussen twee bergruggen, dat er geen ruimte is voor een weg of zelfs geen fietspad. Gelukkig kunnen onze fietsen mee op de boot.

Hier ligt geen fietspad

We hebben de indruk alsof we door een Noors fjord varen. Geen weg betekent ook geen bebouwing en zo is de natuur de natuur gebleven. Ook het water van de Weissensee is aangenaam van temperatuur ondanks de grote hoogte. en de ijskoude winters Het meeste water borrelt op vanuit de bodem en is dus al warm. In winter ligt er een dikke laag ijs, maar het is alleen het bovenste deel van het 97 meter diepe meer dat afkoelt.

De heks en de halve berg

Na een korte klim naar het hoogste punt van de route op 1000 meter volgt een heerlijke afdaling naar het dal van de Gail. Ook in dit dal zijn meren. De Presseger See is onderdeel van een moerasgebied. Het heeft iets geheimzinnigs. Vooral tijdens de ochtendnevel. Volgens een sage zweefde hier ooit een boze heks in deze nevelslierten. Er zou ook een goede fee rond gedwarreld hebben. Vanaf de oever van het meer valt onze blik op Dobratsch: de huisberg van Villach.

Deze berg komt de volgende dag steeds vanuit een andere invalshoek op ons netvlies. Eigenlijk is het een halve berg, want tijdens een aardbeving in 1348 stortte de zuidhelling naar beneden. Hierdoor is de steile rotswand ontstaan. Tot 2003 werd er op de andere hellingen druk geskied, maar alle liften zijn ontmanteld om de Dobratsch de status van natuurpark te geven.

Een bord wijst ons op beren die na een lange afwezigheid zijn teruggekeerd vanuit Slovenië. Voor beren zijn het vrij kleine exemplaren, want ze wegen slechts 250 kilo. De kans om een beer tegen te komen is gering, want de beren hier zijn vooral ’s nachts actief en bovendien mensenschuw.

De Klopeiner See gaat prat op het warmste water. De meer dan 100 pieren die zich in het meer uitstrekken zijn gevuld met zonaanbidders. Alleen aan de zuidoever is een stukje zonder pieren. Het meest chique meer bewaren we voor onze laatste etappe. Toen de spoorbaan vanuit Wenen in de 19de eeuw in gebruik kwam, werd de Wörthersee trendy onder de rijken van de stad Wenen. Vooral in Velden verrezen pontificale villa.’s. Wij kiezen Strandbad Klagenfurt-Wörthersee uit als ons favoriete strandbad. De klokken van Villach luiden er weer lustig op los bij onze terugkomst in de stad.

Belangrijk voor onderweg

Strandbad

Je kunt niet overal het water van de meren vrij betreden, maar dat doe je vanuit een Strandbad. Je koopt een kaartje voor de toegang. Deze gelegenheden bieden stijl en zijn meer dan alleen een strand, maar bieden kleedhokjes, bootjesverhuur, volleybal veldje en niet in de laatste plaats een restaurant met terras. Diverse van deze badgelegenheden hebben een monumentaal karakter. Een Strandbad hoort duidelijk bij de cultuur van Karinthië. Op zomerse zondagen lijkt het alsof of de hele stad Klagenfurt tot diep in avond op het Strandbad Klagenfurt zit. De stad zelf is dan volledig uitgestorven: ook in de avonduren.

Jausenstation

Dit is een eenvoudige eet- en drinkgelegenheid. Je treft ze op leuke plekjes langs de route. Mislopen kan bijna niet , want ze staan duidelijk langs de fietspaden aangegeven. In de regel is een Jausenstation een houten optrekje met een terras. Men serveert traditionele boeren-streekgerechten. De Oostenrijkse kaart kent merkwaardige namen. Bestel je “Bretljausn”, dan krijg je een plank voorgeschoteld met een uitgebreid assortiment aan vleeswaren, kaas en brood. Een ideale lunch in de natuur. Pas op: Oostenrijkse porties zijn bepaald niet klein.

Kaslab’n Nockberge

Deze ambachtelijk kaasmakerij op de route in Radehthein heeft een uitgebreid assortiment aan biokazen. Op de toonbank liggen blokjes klaar om te proeven. Volgens Kaasmaker Michael Kerschbaumer zorgen het groene gras, het zuivere bronwater en de schone lucht waarin de koeien en geiten leven voor een speciaal aroma.

 

 

De Grosse Kärnten Seen-Schleife is 340 lang. Het begin en het eindpunt is in de stad Villach op 1100 kilometer van Utrecht. De route maakt gebruik van bewegwijzerde fietsroutes die aan elkaar gekoppeld zijn. De meest bekende is Drauradweg. Er moet in totaal ruim 1500 meter hoogteverschil overbrugd worden. Het hoogste punt is 1074 meter. Het laagste punt ligt op 391 meter. Zie je daar tegenop, dan kan het ook op een e-bike. Er zijn uitstekende fietsen en e-bikes te huur.

Je fietst voor het grootste deel op fietspaden en voor een ander deel op voornamelijk rustig wegen. Een deel is asfalt, waar je zult ook gravelpaden tegenkomen. Karinthië ligt aan de zonnige kant van de Alpen. Dit houdt in dat een fietsvakantie mogelijk is van maart tot en met oktober. “Wil je behalve het fietsen ook genieten van onze gastronomie, een duik in het heerlijke water en een bezoek aan onze fraaie steden, trek dan minimaal een week voor deze ronde uit,” beveelt Iris van de toeristische dienst van Kariatidë aan.

Fietsen, ook e-bikes, zijn op diverse plaatsen te huur. Het is geen probleem om de accu van een e-bike onderweg op te laden. Meer over de route www.seenschleife.at
Andere Fietsroutes
Door Karinthië lopen een paar bekende langeafstandsroutes, zoals
De AlpenAdria Radweg van Mozertstad Salzburg naar Grado aan de Adriatische Zee.
www.alpe-adria-radweg.com
Drau Radweg
Deze fietsroute volgt de rivier de Drau van de bron in Italië tot in Slovenië of Kroatië: www.karinthie.com/fietsen/recreatiefiets/drauradweg/

Overnachten in de regio

Karinthië kent een breed scala aan overnachtingsmogelijkheden. Van overnachten bij particulieren, in een klein pension tot in luxe hotel.

kamperen

Door de zuidelijke ligging, de vele meren en de aantrekkelijke campings is Karinthië een paradijs om te kamperen. De Oostenrijkse deelstaat kent 81 officiële kampeerterrein. Voorkom teleurstelling en reserveer op tijd.

Is er een fietsarrangement in Karinthië?

Een arrangement is mogelijk, Pauschalangebot noemt men dit in Oostenrijk. Dit houdt in:

 • Overnachting in hotels en overige goede accommodaties met drie of vier sterren.
 • Ontbijtbuffet of uitgebreid ontbijt
 • Informatiebijeenkomst over de fietstocht op de dag van aankomst
 • Bagagetransfer van hotel naar hotel
 • Bootticket volgens het programma
 • Goed ontworpen routebegeleiding
 • Gedetailleerde reisdocumenten (kaarten en beschrijving, bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers)
 • Telefonische service hotline voor de duur van de fietstocht
 • Navigatie-app
 • Het enige dat je hoeft te doen is fietsen en genieten! Alles over fietsen in Karinthië met ook accommodaties www.radland.kaernten.at

   

   

   

   

   

  Comments are closed.