Fietsen langs de Indre

De Loire heeft een klein broertje: de Indre. Ook deze rivier kent een keurig bewegwijzerde fietsroute langs kastelen en plaatsjes waar de tijd heeft stil gestaan. Je kunt deze route uitstekend combineren met het uitgebreide fietsnetwerk in het waterrijke gebied van het Parc Naturel de la Brenne. Lekker ontspannen in het hart van het zoete Frankrijk.

Fietskunst in Chateauroux

De Loire en de Indre vormen een wereld van verschil. De Loire is wijds, je fietst vaak op het jaagpad pal langs het water tussen een bond fietsgezelschap. Het lijkt alsof de fietsers uit alle streken van onze aardbol komen.

Eindeloze velden

Ten opzichte van de Loire is de Indre slechts een nietig stroompje. Vaak fiets je in alle eenzaamheid. Je bent meer even van de rivier af. Het voordeel is de variatie van landschappen. Je moet wel eens klimmen, maar daar krijg je een stukje uitdaging en de uitzichten voor terug. Het zijn deze verschillen die een combinatie van deze 2 routes zo interessant maken.

Ontspannen fietsen hier

Net als de Loire kent ook de Indre kastelen, maar er is wel verschil. De sierlijke kastelen aan de Loire zijn voor een belangrijk deel uit de tijd van de renaissance. Opgetrokken om de rijkdom uit te stralen.

Robuustheid uit de Middeleeuwen

De Indre kent ook robuuste bolwerken uit de middeleeuwen die aanvallers moesten afschrikken. Soms is er een fietspad, maar meestal rollen onze banden over kleine weggetjes met nauwelijks verkeer.

De banden knisperen op het gravel

De relatieve onbekendheid van deze route heeft zo z’n voordelen. In de slaperige dorpjes lijkt sinds tientallen jaren nauwelijks iets veranderd. Oude wasplaatsen aan het water zijn nog altijd intact.

De oude wasplaats van Chedigny is nu een gîte

Een nostalgische wegwijzer van Michelin tegen de muur geeft aan dat het nog 12 kilometer naar Châtillon-sur-Indre is. De bakker bakt zijn stokbroden nog altijd op hoek.

Bakkertje

We passeren eindeloos ogende korenvelden, waar af en toe een watertoren bovenuit prikt.

Lekker slingeren

Mondjesmaat dienen zich klimmetjes aan, verder is het vrijwel vlak. We zien nauwelijks beweging. Niet op de weg, niet in de dorpjes en maar beperkt in de steden. Slechts de zonnebloemen draaien langzaam met de zon mee. Opvallend zijn de kleurrijke bloemen. De streek noemt zich dan ook de tuin van Frankrijk. Een waar walhalla voor fietsers die willen onthaasten.

Bloemen langs de Sevre

Hoogtepunten langs de Indre

Kasteel van Azay Le Rideau

Dit uitbundige kasteel is in het water van de Indre gebouwd. Ook het interieur is overweldigend. Het huidige kasteel dateert uit de 16e eeuw. Je kunt het bezoeken. In en rond het kasteel worden activiteiten georganiseerd. Er zijn ook tijdelijke exposities.

Bloemendorp Chédigny

Er zijn in Frankrijk veel dorpen met het label “Village Fleuri”, maar Chédigny slaat werkelijk alles. Het nietige dorp is feitelijk een bloementuin met alleen al meer dan 1000 rozenstruiken. De klimrozen groeien tot tien meter hoog langs de gevels.

De rozen groeien tot aan de hemel

Achter de kerk uit de 12e eeuw kun je dwalen door de oude parochietuin met keukenkruiden. Mijnheer pastoor had ook een eigen wijngaard. Flaneer door de rue du Lavoir langs de oude wasplaats, waar de vrouwen vroeger de laatste roddels uitwisselden. Boven de wasplaats is nu een gîte (vakantiehuisje) te huur. Het kleurrijke Chédigny inspireerde menig artiest.

Kerkje van Chedigny

Parochietuin in Chedigny

Bloemenpracht in Chedigny

Loches

De uitgestrekte Cité royale op de heuvel, omgeven door dikke muren, domineert het overdag levendige stadje. Hier speelde zich een deel af van de Franse geschiedenis. Jeanne d’Arc, de heldin van Frankrijk ontmoette hier de latere koning van Frankrijk, Karel VII. Ook de middeleeuwse schoonheid Agnès Sorel verbleef hier. Koning Karel VII erkende haar officieel als maîtresse. De wondermooie dame had hiermee de primeur. Agnès Sorel tooide zich als eerste in een decolleté met ontblote schouders. Het werd een trend en niet alleen in Loches.

Logies Royal in Loches

Kerk in Loches

Tuin in Loches

Zijn zoon en kroonprins, de latere koning Louis XI, moest niets van haar weten. Agnès Sorel werd verbannen van het hof en vestigde ze zich in Loches. Haar stoffelijke resten liggen in een grafmonument in de kerk Saint-Ours in het kasteelcomplex. Sorels dood is nog altijd een mysterie, maar er zijn vermoedens dat ze is vergiftigd door Louis XI.

Een van de blikvangers is de middeleeuws toren Donjon. Recenter is le Logis Royal. Binnen de muren is ook de kerk. Vanuit de tuinen geniet je van het uitzicht over de Indre.

Logis Royal

Uitzicht over Loches

Châtillon-sur-Indre

Dit kleine stadje ligt hoog boven de Indre. Op het hoogste punt priemt de ronde toren van het kasteel uit de 13e eeuw. Tot de 19e eeuw zaten hier nog gevangen opgesloten. Het is heerlijk dwalen door de oude straatjes van Châtillon-sur-Indre, dat zichzelf is gebleven. De dame van de toeristeninformatie spreekt uitstekend Engels.

Donjon van Chatillon sur Indre

Uitzicht over Chatillon sur Indre

Kunst

Chatillon sur Indre

Bloemenpracht in Chatillon sur Indre

Zicht op Chatillon sur Indre

Sainte-Sévère-sur-Indre

Dit vlekje op de kaart werd in Frankrijk in klap beroemd door de film Jour de Fête met Jacques Tati uit 1947. Opmerkelijk is het marktplein met de intieme markthal uit de 17e eeuw. Er vindt nog altijd een markt plaats. Je treft er eveneens een restant van de middeleeuwse Donjon-toren. De kleine camping municipal is pal bij het dorp.

Le Parc naturel régional de la Brenne

Een uniek uitgestrekt gebied met ruim 3000 meren en meertjes. Net ten zuiden van de Indre. De Brenne is het grootste wetland gebied in het binnenland van Frankrijk. De meeste plassen zijn ontstaan door mensenhanden. Al vanaf de middeleeuwen is dit een kweekgebied van karpers. De karpervangst is nog altijd een belangrijke economische activiteit. Ecotoerisme is een andere bron van inkomsten. Het gebied is zo uitgestrekt dat het nergens ongewenst druk is. Er is een uitgebreid netwerk aan genummerde fietsroutes. Ook voor de liefhebbers van de mountainbike is een ruime keuze uit speciale routes.

Ruime keuze aan fietsroutes

Erop uit in de Brenne

Meer dan 3.000 meren

Een van de grotere plassen

Tips voor bijzonder overnachtingen

Hotel de la Cite Royale in Loches

Stijlvol hotel in het voormalige Paleis van Justitie. Niet groot, maar wel vier **** sterren. Met binnenzwembad.

Château du Boisrenault in Buzancais

Inderdaad overnachten in een kasteel. Er zijn slechts 5 slaapkamers, maar deze zijn wel bijzonder en groot. De houten vloeren kraken. Na het fietsen is het genieten in de kasteeltuin met zwembad.

Overnachten in een kasteel

Domaine de la Crapaudine In Rosnay (Brenne)

Sfeervolle chambres d’hôtes. Zeer aardige en behulpzame eigenaren. Zij weten veel over de omgeving. Ontbijt met biologische streekproducten. Midden in een dorp met nog altijd een kruideniertje en een kroeg.

Camping du Domaine de Bellebouche (Brenne)

Eenvoudige camping, maar aan wel het strand van Bellebouche. Een van de weinige meren in de Brenne waarin gezwommen mag worden. De camping is onderdeel van een vakantiepark met huisjes. Er is een restaurant.

Camping Bellebouche

Strand bij Camping Bellebouche

De Indre

De Indre is een rivier van ongeveer 250 kilometer lang. Vanaf de bron bij Saint-Priest-la-Marche stroomt het water naar het noordwesten om bij de grote kerncentrale van Chinon ten westen van Tours uit te monden in de Loire. Châteauroux is de enige stad van betekenis langs de Indre. Dit is ook de hoofdstad van het Franse departement Indre.

Dromerige gezichten

l’Indre à Vélo

Lang de Indre loopt de fietsroute l’Indre à Vélo. Deze geheel bewegwijzerde route begint in Bréhémont aan de Loire en brengt je naar de bron bij Saint-Priest-la-Marche. De route loopt niet altijd direct langs de rivier. Soms moet er wat geklommen worden. Er is een gratis handig en dun routeboekje. Pictogrammetjes bij de plaatsen geven voorzieningen aan, zoals overnachtingen, campings, winkels, restaurants en fietsenmakers.

Uitstekende bewegwijzering

Het routeboekje vind je bij de toeristeninformatie punten. Herkenbaar aan de Schuin I in de blauwe ruit. Je vindt ze op diverse plaatsen langs de route. Let op de sluitingstijden tijdens de lunch. Zie: nl.francevelotourisme.com/fietsroute/indre-fietsroute. Er is ook een uitgebreide gids. Helaas alleen in het Frans: webwinkel.europafietsers.nl/l-indre-a-velo. Behalve deze route zijn ook tal van rondjes uitgezet: boucles. Sommige zijn wat meer uitdagend.

Een paard sjokt de huifkar voort

Accueil Vélo (fietsers welkom)

Dit is een Frans kwaliteitslabel gericht op fietsers. Hotel, B&B’s en campings met dit label zijn ingesteld op fietsers. Je kunt er ook voor een nacht terecht. In deze hotels brengt jouw fiets veilig de nacht door. De staf kan hulp regelen bij pech.

Hoe kom je er?

Tours ligt op 700 autokilometer vanaf Utrecht. De fiets kan in de trein mee terug vanaf Châteauroux naar Tours. Overstappen in Vierzon-Ville. Vanuit Nederland kan de fiets mee in de trein via Parijs naar Tours of de voorstad St-Pierre-des-Corps. Terug kun je vanaf Châteauroux via Parijs. Je kunt boeken bij www.fiets-mee.nl Je kunt ook op de fiets via de eurovelo3, de pelgrimsroute: https://en.eurovelo.com/ev3. Informatie over de streek: www.loirestreek-frankrijk.nl

Meer foto’s van deze fietsroute

Golvende wegen

Een nostalgische Michelin wegwijzer

Een eenzame fietser

Palluau

Kerk in Saint Genou

Hier is de Indre breed

Neem gratis een courgette mee

Plaatsnemen langs de Indre

Smalle paadjes

Met het water mee onder de brug door

De Groene vallei

Kathedraal van Chateauroux

Spel van land en water

Water tussen het struikgewas

Archeologische vindplaatsen

Archeologische vindplaatsen

 

 

 

Pech onderweg met de Fiets?

Krijg je pech onderweg met je elektrische fiets? Met de speciale fietsverzekering voor e-bikes komt er iemand naar je toe. Ben je betrokken bij een ongeval met jouw fiets? Dan krijg je ook juridische hulp aangeboden bij deze verzekering. Al vanaf €2,08 per maand (€2,42 voor e-bikes) ben je verzekerd tegen diefstal. Schade en pechhulp voor je fiets zijn optioneel af te sluiten. Bekijk alle voordelen van Allianz Assistance.

 

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.