De historie van Formentera

bezienswaardigheden-icoon-verkeersbureausIn 4.000 V.C. was het eiland Formentera al bewoond. De bodem was op dit eiland heel vruchtbaar waardoor het eiland werd gebruikt als graanschuur. Het eiland werd daarom Fruimentera genoemd. Toen de grond in de 16e eeuw uitgeput raakte en de landbouw achteruit ging werd het eiland aangevallen door piraten. Het eiland was sindsdien verlaten. Ruim 200 jaar later werd Formentera weer bewoond, door de komst van inwoners op Ibiza.

Feestdag Virgin del Pilar op Formentera

Women island

Het eiland werd in de laatste jaren van de 19e eeuw ook wel ‘women island’ genoemd, oftewel vrouweneiland. Dit kwam omdat de economie op Formentera in die tijd zo slecht was geworden dat de mannen emigreerden naar Amerika, Argentinië, Uruguay en Cuba. De mannen gingen op de boot mee om in het leger te dienen. Zo verdienden ze wat geld om het thuisfront te kunnen ondersteunen. De populatie vrouwen in die tijd lag ongeveer rond de 80%. Na een 3 jaar kwamen de mannen weer terug met een klein beetje geld. De vrouwen moesten in die tijd het eiland draaiende houden, wat inhoudt dat ze het werk moesten overnemen van de mannen zoals vissen. Daarnaast moesten ze schoonmaken, de kinderen naar school brengen en opvoeden.

 

 

Andere klederdracht

Aan de klederdracht van Formentera is een hoop veranderd de laatste eeuwen. Vroeger was het traditie dat vrouwen hele donkerblauwe of zwarte kleding droegen. De mannen moesten aan de andere kant witte kleden dragen. De reden hiervoor was omdat er moeilijk onderscheid kon worden gemaakt tussen man en vrouw door het vieze werk wat iedereen deed. Bijvoorbeeld vissen, na een dag vissen waren de inwoners vies en door de verschillende kleuren kleding kon er toch gezien worden wie man of vrouw was.