Bezienswaardigheden op Formentera

cultuur-icoon-verkeersbureaus Ontdek de bezienswaardigheden in Formentera. Van exclusieve wijngaarden tot een prachtige vuurtoren die nog steeds in werking is! Formentera heeft veel bijzondere highlights waar je naartoe kan gaan op het eiland.

Lighthouse Es Cap

Een van de meest gefotografeerde plekken van Formentera is deze prachtige vuurtoren. Aan het einde van de weg vind je een vuurtoren die nog steeds in werking is. Vanuit de Lighthouse Es Cap heb je een prachtig uitzicht over Middellandse Zee.

Lighthouse Cap de Barbaria


Naast de vuurtoren vind je een bekende grot; Sa Cova Foradada. Deze ligt 100 meter boven de zee. Je kan deze grot in met een trap en vervolgens na een stukje lopen dan kom je uit bij de zee met een spectaculair uitzicht. Je zit dan in de rotswand waar deze uitmondt in zee. De grot is niet fijn als je claustrofobie hebt, aangezien de ingang erg smal is.

Sa Cova Foradada

Faro de la Mola

De Faro de la Mola vuurtoren staat op het hoogste punt van Formentera, 200 meter boven zeeniveau. De vuurtoren heeft de bijnaam ‘vuurtoren aan het einde van de wereld’. Als je achter de vuurtoren staat heb je een schitterend uitzicht over zee.

Faro de la Mola

Wijngaard Cap de Barbaria

Op het meest westelijke punt van Formentera ligt de exclusieve wijngaard van Cap de Barbaria. Hier wordt de plaatselijke wijn van Formentera verbouwd. Jaarlijks worden hier tussen de 7.000 en 10.000 flessen wijn geproduceerd en ook verkocht. Dit is niet veel voor een wijngaard en dat maakt het dus een exclusieve wijn.

 

 

De wijngaard is tegenwoordig in handen van een andere familie dan de oorspronkelijke oprichter. De oude eigenaar Robert Blanchard is de wijngaard begonnen ondanks dat mensen hem vertelden dat het geen goede plek was om een wijngaard te starten. Hij zag een kans en zei dat de ligging perfect was door de wind van de zee. Omdat de nachten koel en de dagen warm en zonnig zijn vormt dit de ideale combinatie voor een perfecte wijn.

Cap de Barbaria heeft 2 verschillende area’s waar de druiven worden geteeld en dit is total zo’n 4 hectare. De aparte, maar heerlijk romige smaak van de wijn komt door de wind van Formentera. De druiven staan zo geplant dat ze naar de zee gericht staan waardoor de zoute wind over de druiven waait en de druiven hun speciale smaak krijgen. Een andere reden voor de speciale smaak wijn is de mediterrane grond, dit is een drogere grond en de plant moet hierdoor dieper in de grond gegraven worden.

De wijngaard kampt met water problemen omdat er 300 dagen in het jaar geen regen valt. Dit zorgt ervoor dat de druiven moeilijk groeien en er vaak teveel procent gist in de druiven zit of een te weinig alcoholpercentage. De boer moet dan bepalen of de druif bruikbaar is voor de productie van de wijn. Er zijn daarom jaren geweest dat 40 tot 50% van de oogst weggegooid wordt omdat alleen de beste druiven gebruikt worden voor de wijn. Een goed jaar betekent meer regen dan het gebruikelijke en een constante temperatuur.

Cap de Barbaria heeft 4 soorten wijnen ontwikkeld waarvan 1 droge witte wijn en 3 rode wijnen.

  • ‘Hippie’ is de droge witte wijn. Dit is de wijn die het minste wordt geproduceerd op de wijngaard omdat ze zich vooral richten op rode wijnen. De zoute wind komt bij deze witte wijn goed naar voren. Een fles kost in de winkel rond de €20,-.
  • Cap de Barbaria. Dit is de meest bekende rode wijn van het bedrijf. Een fles is te koop tussen de €28,- en €32,-. Na het oogsten en produceren blijft de wijn nog 16 tot 18 maanden in het vat om de smaken helemaal rond te krijgen door middel van het hout. Daarna blijft de wijn nog zo’n 2 jaar in de fles rijpen.
  • Ophius is ook een rode wijn, en de goedkopere versie van de Cap de Barbaria. Deze wijn ligt tussen de 6 tot 8 maanden in het vat om te rijpen en blijft daarna nog zo’n 1,5 jaar in de fles. De reden dat deze wijn is gemaakt is omdat de eigenaar erachter kwam dat Cap de Barbaria, ondanks dat het een populaire wijn is, net iets te prijzig is voor de ‘normale’ bevolking. De naam komt omdat het eiland vroeger zo heette voordat het Formentera werd genoemd.
  • 2011 Cap de Barbaria is de laatste en limited edition rode wijn. Deze is gemaakt om de 10e verjaardag te vieren van de wijngaarden met de nieuwe eigenaar. Dit is een limited edition waarvan maar 1.200 flessen zijn gemaakt. Deze blijft 2 jaar in het vat en vervolgens nog 3 jaar in de fles.

Op dit moment is de wijngaarden bezig met het bewaren van een aantal flessen van elk soort en van elk jaar een aantal. Dit doen ze om te kunnen proeven wanneer de wijn op het lekkerste is. Dus elk jaar proberen ze een wijn van steeds weer een jaar ouder zodat ze uiteindelijk kunnen aangeven wat de beste tijd is om de wijn op te drinken.

Varadero’s

Varadero’s is de Spaanse naam voor de ‘huisjes’ van de visserbootjes die je op Formentera overal gaat tegenkomen bij de stranden. De ‘huisjes’ om de boten heen en de vissersboten zijn allemaal privé eigendom. Vroeger wilde men deze huisjes afbreken omdat er gedacht werd dat er daklozen onder zouden slapen. Later werden de Varadero’s ‘legaal’ verklaard zodat er geen verwarring kon ontstaan dat er daklozen onder zouden slapen maar dat ze gebruikt werden, en nog steeds worden, om de bootjes te beschermen in geval van regen of storm. Elke Varadero staat nu op naam van een local. Elk gezin op Formentera heeft minimaal 1 boot met een huisje. De gezinnen leven deels van de zelfgevangen vis en vaak hebben de gezinnen dan ook meer dan 1 vissersboot. Dat is ook de reden dat er zoveel te vinden zijn op het eiland.

Ca Na Costa

Dit monument is afkomstig van de tijd 1900 tot 1600 voor Christus. De Ca Na Costa zijn rotsen bij elkaar gestapeld die sinds kort als monument beschouwd wordt. De rotsen zijn al die tijd onaangeraakt gebleven door de locals. De verbazing hierover was groot aangezien veel huizen gemaakt zijn met stenen die gevonden zijn in de natuur. Toch wisten de locals dat dit iets bijzonders was en dus lieten ze het onaangeraakt.
Rond 1980 kwam er een expert in monumenten uit Ibiza aan om een kijkje te nemen naar de grote stapel rotsen die op elkaar gestapeld waren. Ook hem verbaasde het dat dit nog onaangeraakt was. De conclusie van zijn onderzoek was dat dit een graf was voor de ‘belangrijke’ mensen van het eiland.
Er zijn uiteindelijk 5 lichamen van mensen gevonden die hier waren begraven. Waarvan 1 lange man die opviel vergeleken met de andere kortere mannen. Dit was de belangrijkste man van de hele groep, hij lag dan ook in het midden.

Het monument is te vinden bij de zoutvlakten van het eiland (Ses Salines). Het wordt aangegeven met bordjes; ‘Ca Na Costa’. Volg via deze bordjes de kleine berg op en dan zul je uitkomen bij het monument. Dit is niet te bereiken met de auto aangezien het een zandpad. Ook wordt aangeraden het te lopen omdat het na een regenbui glad kan zijn.

Ca Na Costa