Bezienswaardigheden in Wenen

bezienswaardigheden-icoon-verkeersbureaus In Wenen zijn paleizen in overvloed, die het bezichtigen waard zijn. Ook mag je zeker een bezoek aan het gezellige plein St. Stephansplatz en de Naschmarkt niet overslaan.

MuseumsQuartier

Ontdek Museumkwartier van Wenen met een gids

Ontdek Museumkwartier van Wenen met een gids

Schloss Schönbrunn

Een bezoek aan Wenen is niet compleet zonder een bezoek aan het Schönbrunn Schloss. Dit paleis ligt op zo’n zes kilometer van het centrum van Wenen, maar is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Voor wie een bezoek wil brengen aan Schöbrunn is het aan te raden hier minstens een halve dag voor uit te trekken, want het gebouw, inclusief tuinen en binnenplaatsen, is enorm!

Schönbrunn Schloss

Schönbrunn Schloss

Het Schönbrunn Paleis was ooit de zomerresidentie van keizer Franz Joseph, maar werd later, in 1918, eigendom van de republiek Oostenrijk. In het paleis is er van alles te beleven. Boek een Grand Tour met audio-gids die je langs alle showrooms, de schitterende Bergl kamer én het doolhof van het paleis leidt. De historische waarde, de prachtige architectuur, en de ligging van de uitgestrekte tuinen maken het Schöbrunn tot één van de belangrijkste en populairste bezienswaardigheden van Wenen.

Openingstijden: 08.30-17.00 (juli en augustus tot 18.00), het park rond het paleis is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Toegangsprijs Grand Tour: € 12,90 (met gids € 15,40)

St. Stephansdom

In het hart van Wenen vind je de grootste kathedraal van de stad, de St. Stephansdom. Het aanliggende plein, de St. Stephansplatz is ook zeker een bezoek waard! Voor een hapje en een drankje neem je plaats op een van de gezellige terrassen of koop een kaartje voor een operavoorstelling. Vanaf de St. Stephansplatz heb je een geweldig uitzicht op de imposante St. Stephansdom, dit is daarom de ideale plek om een mooie foto te nemen. Met name de grote Romaanse deur en de heidense torens zijn een foto waard!

St. Stephansdom orgel

St. Stephansdom orgel

Openingstijden: De Stephansdom is het hele jaar open van 06:00 tot 22:00. Rondleidingen in het Engels worden elke dag om 15:30 gegeven in de periode van april tot en met oktober. Daarnaast is er een lift aanwezig, die je dagelijks tussen 08:30 en 17:30 kunt gebruiken.

Naschmarkt

De Naschmarkt is al eeuwenlang een belangrijke ontmoetingsplek voor de inwoners van Wenen, en is een uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid van de stad. Waar het aanbod vroeger uit typische Oostenrijkse producten bestond, vind je er tegenwoorden ook steeds meer internationale producten, zoals sushi, curry, en diverse exotisch kruiden. Op de Naschmarkt vind je verschillende typisch Weense producten, waaronder Wienerworsten, schnitzel en andere plaatselijke favorieten zoals de Fiaker goulash. Om en rond de Naschmarkt zijn ook diverse leuke restaurantjes en café’s, waar je heerlijk kunt lunchen en genieten van het lokale bier.

Naschmarkt

Naschmarkt

Openingstijden: De Naschmarkt is dagelijks (behalve op zondag) van 06:30 tot 18:30 geopend. De markt is het drukst op zaterdagen.

Hofburg Paleis

Het Hofburg Paleis (hofpaleis) is een van de belangrijkste en grootste trekpleisters van Wenen. Bezoek hier de royale koninklijke appartementen, de kapel, de bibliotheek en de vele musea. Het paleis heeft achttien vleugels en meer dan 2000(!) kamers die versierd zijn met diverse architecturale stijlen, van gotisch tot barok, tot neo-classicisme.

Hofburg Paleis

Hofburg Paleis

Vanwege de enorme omvang van het paleis is het bijna onmogelijk om alle bezienswaardigheden in één dag te bezoeken. De hoogtepunten van het paleis zijn de Kaiserappartements, de Schatzkammer, de Prunksaal in de Nationale Bibliotheek, de Winterreitschule (Spaanse Rijschool), het Albertina museum en de musea in de Neue Burg.

Openingstijden Keizerlijke Appartementen, Sissi Museum en Zilverkamer: 09.00-17.00 (in juli en augustus tot 17.30) Toegangsprijs: € 9,90, 6-18 jaar € 4,90, een gids kost € 2,50 extra.

De Spaanse rijschool

De Spaanse rijschool

Mozart Huis

De bekendste componist van Oostenrijk – Wolfgang Amadeus Mozart – heeft tien jaar in Wenen gewoond, waaronder tweeënhalf jaar in een appartement op de Domgasse – later omgedoopt tot het “Mozart Geburtshaus”. In totaal heeft de grootmeester op maar liefst dertien verschillende plaatsen in Oostenrijk gewoond, maar dit appartement is nog het enige dat bestaat. Het is ook dít appartement waar Mozart onder andere de beroemde “Bruiloft van Figaro” componeerde. Vandaag de dag is het appartement ingericht als museum, en is een uitstekende plek om meer te weten te komen over het roemruchte leven van een van ‘s werelds beroemdste componisten.

Mozart Huis

Mozart Huis

Openingstijden:Het Mozart Huis is dagelijks geopend van 10:00 tot 19:00.

Reuzenrad in Prater

Het reuzenrad van Wenen in Prater is bijna 65 meter hoog. Prater is het bekendste park van Wenen. Wist je dat je zelfs kunt trouwen in het reuzenrad? Het uitzicht over Wenen is fantastisch

Reuzenrad Wenen in Prater park

Reuzenrad Wenen in Prater park