Eten & Drinken in Duinkerken

eten-drinken-icoon-verkeersbureaus Voor wie van lekker eten en traditionele gerechten houdt biedt Duinkerken een unieke mix van de vermaarde Franse gastronomie en van de authentieke Vlaamse keuken. De Vlaamse roots van de streek zijn terug te vinden in gerechten als waterzooi met vis of met kip, haantje in biersaus, Vlaamse stoofkarbonaden en heerlijke “Paep’tart” voor de lekkerbekken.

duinkerke-eten-en-drinken-gastronomie2

Wanneer je in een plaatselijk restaurant naar de traditionele keuken informeert, zal de ober je in 9 op de 10 gevallen het “Potje Vleesch” aanbevelen. En laten we niet vergeten dat uit eten gaan in Frans-Vlaanderen niet alleen lekker is, maar ook goedkoop!

Restaurants in Duinkerke

De vissers van Duinkerken zijn gespecialiseerd in de vangst op tong en garnalen. De vis die ’s ochtends is gevangen kun je bij de lunch al terugvinden op je bord in de verschillende visrestaurantjes van Bray Dunes, Duinkerken en Gravelines.

Ambachtelijk eten in Duinkerke

Ambachtelijk eten in Duinkerke

 

Dit zijn de leukste plekken in Duinkerken

Je kunt deze Duinkerken tips, die niet op de site staan, nu gratis in je e-mail ontvangen. Ook doen we er een plattegrond van Duinkerken en handige reisgids bij.

 

 

Estaminets & Cafés

Kenmerkend voor de streek zijn de zogenaamde “Estaminets”. De inrichting ervan doet in de verte denken aan wat je in Nederland een bruin café zou noemen. Je wordt er omringd door een enorme hoeveelheid prullaria uit grootmoeders tijd. Je kunt er eten, maar je kunt je ook vermaken met authentieke Vlaamse gezelschapsspellen zoals het kikkerspel of het Billard hollandais, zoals de sjoelbak hier heet! En de kans is groot dat je in gesprek raakt met andere bezoekers.

Geniet van gastronomie in Duinkerke

Geniet van gastronomie

Het levendige centrum van Duinkerken

Duinkerken is een dynamische stad met een levendig centrum. De plaatselijke specialiteit heet “Doigt de Jean Bart”, uitsluitend verkrijgbaar bij banketbakker Vandewalle. Het gebakje wordt gemaakt van amandelen, koffie crème en chocolade. Jan Baert, de beruchtste Duinkerker kaper uit de geschiedenis, had zo te zien behoorlijk stevige vingers!

Op de vele terrasjes langs het uitgestrekte strand van de onbedorven badplaats Malo-les-Bains kun je genieten van een andere plaatselijke specialiteit: de Duinkerker mosselen.

Mosselen met friet in Duinkerken

Mosselen met friet

Ambachtelijk Frans Vlaanders bier

Ambachtelijk bier komt niet alleen uit België! Ook in Frans Vlaanderen zijn er talrijke brouwerijen die bier met karakter maken. Traditioneel wordt het bier verkocht in flessen van 75cl, maar steeds meer café’s en restaurants hebben nu ook Blonde d’Esquelbecq, Saint Landelin of Jenlain van de tap.

Ambachtelijke ijsmakerij

Le Cornet d’Amour, aan het strand van Duinkerken Malo-les-Bains is als 4 generaties lang een ambachtelijke ijsmakerij. Tientallen smaken ijs worden met liefde door Frank Verschave bereid. Zijn Vlaams klinkende achternaam doet het niet vermoeden, maar hij is een telg uit een Italiaanse familie van ijsmakers die zich in 1896 in Malo-les-Bains heeft gevestigd.

Wijn- en Bierbeurs

Aan de kust van Frans Vlaanderen vinden jaarlijks verschillende evenementen voor fijnproevers plaats. Het hoogtepunt is de Wijn- en Bierbeurs in het Congresgebouw le Kursaal, van 23 tot 26 oktober. Honderden wijnboeren uit heel Frankrijk komen naar het uiterste noorden van het land om hier hun kwaliteitsproducten rechtstreeks aan de tienduizenden bezoekers te verkopen. Je kunt de wijn natuurlijk proeven voordat je hem koopt! Van 10 tot 12 april kun je naar de “Temps des Mets”, een beurs die in het teken staat van ambachtelijke producten uit heel Frankrijk. Je vindt er wijn, kaas, zoete lekkernijen, worst en nog veel meer. Ook deze beurs vindt plaats in het Congresgebouw le Kursaal. In het dorpje Loon Plage kun je naar de “Salon de la Gastronomie”, waar van 9 t/m 11 oktober een vijftigtal makers van ambachtelijke producten uit heel Frankrijk neerstrijkt. En dan is er ook nog de feestelijke Oesterbeurs in Duinkerken in het eerste weekend van oktober.

Lunchen op het strand in Duinkerken

Lunchen op het strand