Kunst & Cultuur in de Champagne Ardenne

In de Champagne Ardenne ontkom je niet aan de cultuur en historie om je heen. Elk gebouw heeft een uniek verhaal die mensen mee terug in de tijd neemt. Lees hieronder wat je niet mag missen op het gebied van kunst en cultuur als je de Champagne Ardenne bezoekt.

Musea in Champagne-Ardenne

Voor het werk van Picasso, Vlaminck en Modigliani breng je een bezoek aan het Musée d’Art moderne in Troyes. Daar vind je ook Maison de L’Outil, het museum met de grootste collectie handgereedschap.

In Reims herleef je in de Salle de la Réddition de geschiedenis door in dezelfde kamer te staan waar op 7 mei 1945 het verdrag getekend werd dat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende. Wij adviseren je om in Reims een City Pass (http://www.reims-tourism.com/ot-reims-champagne/heritage-and-discovery/reims-city-card.aspx ??) aan te schaffen, hiermee krijg je veelal gratis toegang en korting.

 

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

 

Voor een waanzinnig uitzicht over heel Epernay en de omliggende wijngaarden, beklim je de 66 meter hoge Castellane toren. Deze toren is onderdeel van het impossante gebouw van champagnehuis Castellane. In Châlons-en-Champage breng je een bezoek aan het Musée des Beaux Arts et d’Archéologie, waar bijzondere archeologische voorwerpen en indrukwekkende kunstcollecties tentoongesteld worden.

Romeinse tijd

In de Romeinse tijd stond de Champagne-Ardenne bekend als Belgica Secunda ofwel, het Tweede België. Châlons heette in de Romeinse tijd Catalaunum. Dankzij haar strategische ligging aan de rivier Marne en de Via Agrippa, de Romeinse weg die Rome en Boulogne-sur-Mer verbond, was de stad een belangrijk handelskruispunt voor Noord-Europa. Na de Romeinen hielden de Vandalen en Hunnen veelvuldig huis in het gebied. De doop van de eerste katholieke koning Clovis in Reims bleek de start van een lange traditie voor de doop, kroning en zalving van vele Franse koningen. Zo werd Karel VII van Frankrijk op 17 juli 1429 in Reims gekroond; de traditie hield uiteindelijk stand tot 1825.

De achttiende eeuw

De 18e eeuw markeerde de opkomst van ambachten: de textiel- en metaalindustrie en glasblazerij bloeiden op en waren over door heel Europa bekend. Ook de champagnehuizen floreerden: Ruinart werd opgericht in 1729, Taittinger in 1734; Moët et Chandon in 1743 en het jongste champagnehuis Veuve Clicquot in 1772. Tot de ondertekening van het Wapenstilstandsverdrag in Reims in 1945 werden er helaas ook vele bloedige veldslagen uitgevochten, van de Franse Revolutie tot en met de Eerste Wereldoorlog in de 20e eeuw. Het gebied leed behoorlijk onder alle verwoestingen en vele historische gebouwen en wijngaarden overleefden de veldslagen dan ook niet. De rijke geschiedenis van de regio en wat er is overgebleven van haar erfgoed zijn tegenwoordig overal te bewonderen. Bekende musea en historische gebouwen zijn in menig stadje te bezichtigen voor cultuurliefhebbers en geïnteresseerde toeristen. De stad Châlons-en-Champagne werd in 2007 zelfs erkend als “Stad van Kunst en Geschiedenis”.

Erfgoedroute vakwerkkerken

In de Champagne streek bevindt zich een aantal unieke uit houtwerk opgetrokken kerken en kapels, gebouwd volgend de zogeheten vakwerkstijl. Vanaf eind vijftiende tot en met de achttiende eeuw werden in totaal tien kerken en een kapel gebouwd volgens deze kenmerkende bouwstijl. Het skelet van de gebouwen bestaat uit veelal eiken houtwerk, waarna de muren met hout en uit leem en stro bestaand pleisterwerk werden bedekt. Uitstekende overkappingen van houten planken (tavillons) of schubben (bardeaux of essentes) en een mengsel van zand, kalk en dierenhaar moest het pleisterwerk beschermen. De kerkroute is een idyllisch tochtje voor liefhebbers en voert langs meren, bossen en uitgestrekte weiden, waarbij alle kerken worden aangedaan.

Musée du Pays du Der

Musée du Pays du Der

Musée du Pays du Der

De geschiedenis van de drie dorpen die moesten wijken voor Lac du Der is terug te vinden in Musée du Pays du Der. Kenmerkende vakwerkhuizen die van de ondergang werden gered en samen met de voormalige kerk van Nuisement-aux-Bois werden herbouwd. Naast oude herbouwde huizen, een voormalige duiventil annex bakkerij en de vakwerkkerk van Nuisement-aux-Bois bevindt zich in het museum een kruidentuin en een maquette van de drie dorpen. Groepen kunnen een rondleiding van 2 uur krijgen door het museum.

Musée-du-Pays-du-Der

Musée du Pays du Der

Adres:
Musée du Pays du Der (geopend tussen 1 maart en 30 november)
51290 Ste Marie du Lac-Nuisement
museedupaysduder.com

Langres, Haute-Marne

In het zuiden van van de Champagnestreek, op de grens met de Bourgogne, ligt het historische Langres, in de Haute-Marne. Een grote stadspoort vormt de ingang van het plaatsje, dat een rijke geschiedenis kent. Het is een van de zeven poorten die deze tweeduizend jaar oude stad telt. Daarnaast is in Langres nog ruim 3,5 kilometer historische stadsmuur en een aantal oude torens te bewonderen. De bekende Franse filosoof Denis Diderot uit de achttiende eeuw is een van de bekendste inwoners die Langres voortbracht. Dit najaar opende hier het eerste Franse Diderot museum.