Bezienswaardigheden in de Champagne-Ardennen

Frankrijk is doordrenkt met historie, waar je ook heen gaat. De regio Champagne-Ardenne speelt een belangrijke rol in de lange geschiedenis van Frankrijk en zelfs Europa. Veel conflicten op gebied van religie, cultuur, politiek, veldslagen en oorlogen werden hier uitgevochten door christenen, royalisten en idealistische revolutionairen.

Rondleidingen in Champagne-Ardenne

De historische bezienswaardigheden van Reims liggen op loopafstand van elkaar. Ben je minder goed te voet? Dan kun je meerijden met een bus die vanaf begin april tot oktober dagelijks vertrekt vanaf het toeristen bureau. Door het open dak van de toeristenbus zie je binnen 45 minuten alle hoogtepunten va de stad. In Epernay rijd een speciaal treintje rond die studenten de stad te bekijken. Ga je er liever individueel of met vrienden op uit? Dan kun je er ook voor kiezen om een elektrische auto te huren om de stad mee te verkennen.

 

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

 

Châlons-en-Champagne heet niet voor niets ‘Klein Venetië’: je kunt er namelijk met een veertig minuten durende boottrip rond en door de stad varen. Deze boot vertrekt, in de maanden mei tot september, vanaf het toeristen bureau.

Notre-Dame-en-Vaux

In Châlons-en-Champagne staat de Notre-Dame-en-Vaux, die werd gebouwd tussen de 12e en 15e eeuw. De indrukwekkende kerk is onderdeel van de Franse Pelgrimsroutes naar Santiogo de Compostella en is sinds 1998 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Prachtige gebrandschilderde ramen uit de 16e eeuw en tientallen ornamenten maken een bezoek aan deze kerk een must voor liefhebbers.

Notre-Dame-en-Vaux

Notre Dame en Vaux

Hôtel de Ville de Châlons-en-Champagne

Midden in het centrum van Châlons-en-Champagne staat Hôtel de Ville, het stadshuis van de stad. De façade van het historische pand is  in de neo-klassieke stijl opgetrokken en vormde het voorbeeld voor de rest van de gebouwen en woningen die aan het plein staan. De gelijkenis is nog duidelijk zichtbaar wanneer je op het plein staat en een rondje om je eigen as draait.

Hôtel de ville de Châlons-en-Champagne

Hôtel de ville de Châlons en Champagne

Hôtel de l’Intendance de Champagne

De bouw van voormalig Hôtel de l’Intendance de Champagne, nu prefectuur van Châlons-en-Champagne, werd in 1759 gestart. In 1771 werd het opgeleverd. Het doorstond de Franse revolutie en brandstichting aan het begin van deze eeuw. Tegenwoordig zijn er appartementen te vinden in het gebouw.

Hôtel de l'Intendance de Champagne

Hôtel de l’Intendance de Champagne

Chateau de Montmort

Het zogeheten ‘Vrouwenkasteel’ Chateau de Montmort stamt uit de zestiende eeuw en werd volgens de overlevering gebouwd volgens de architectonische wensen van vrouwen. De beroemde schrijver Victor Hugo beschreef het kasteel als ‘een wirwar van torentjes, windwijzers, rondelen, venstertjes en schoorstenen’. Chateau de Montmort is toegankelijk voor bezoekers en heeft een zeldzame paardenrenbaan die je zeker moet bekijken.

Tussen Sézanne en Epernay ligt een toeristische abdij- en kasteelroute waarlangs Montmort, Chateau Mondement, Abdij Saint-Gond in Oyes en de kastelen van Baye en Brugny-Vaudencourt liggen. De Dodenakker van Coizard-Joches telt 37 onderaardse préhistorische uit krijtsteen gehouwen grafkelders; twee hiervan zijn nog toegankelijk voor publiek.