Natuur in Düsseldorf

natuur-icoon-verkeersbureausParken en groen vormen een groene as dwars door de Rijn Metropool Düsseldorf. In welke andere grote Duitse stad grazen schapen op ruime weiden direct tegenover de oude stad? De uitgestrektheid van de Rijnweiden is een luxe die alleen in Düsseldorf te vinden is.

Fietsen langs de rijn aan de overzijde van Düsseldorf

Fietsen langs de Rijn aan de overzijde van Düsseldorf

Als de rivier weides niet als evenemententerrein worden gebruikt, fladderen hier vliegers en wordt er gebarbecued. Trouwens, de schapen dienen niet alleen als natuurlijke grasmaaiers, ze stabiliseren ook de dijk met hun hoeven.

De Hofgarten is de groene long van de binnenstad van Düsseldorf en werd al in 1769 aangelegd. Het is de eerste en oudste openbare tuin van Duitsland. Het park meet bijna 28 hectare en markeert de overgang van een strikt barokke tuinstijl naar een natuurlijke Engelse landschapstuin. Ruim een ​​derde daarvan is weiland waar natuurliefhebbers kunnen ravotten.

Vrienden van de Japanse tuinbouw gaan idealiter naar de noordwestelijke hoek van het Nordpark. Daar, waar het park het rustigst en rustigst is, ligt een bijzonder tuinjuweel – de “Japanse tuin aan de Rijn”. De zogenaamde Garden of Reflection meet meer dan 5.000 vierkante meter, en als je de mythologie van het Verre Oosten volgt, heeft elke boom en vijver, elke steen en bron hier een diepere symbolische betekenis. De bomen, voornamelijk dennen en Japanse waaieresdoorn Acer palmatum), worden op een bijzondere manier gesnoeid. Het vormsnoeisel geeft de zwarte dennen bijvoorbeeld een filigrane, wolkachtige structuur. Bijzonder mooi: de 4 stenen lantaarns, traditionele steengravures van natuursteen.

De Japanese Garden in  Düsseldorf

De Japanese Garden in Düsseldorf

In het zuiden van het stadscentrum grenst de Botanische Tuin aan de Heinrich Heine Universiteit. Een 18 meter hoge, halfronde showkas is het retro-futuristisch ogende herkenningspunt. Alleen al deze zogenaamde koude hal is de reis waard: op 1.000 vierkante meter groeien hier zo’n 400 plantensoorten uit de Middellandse Zee, Californië, Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Azië. Vooral liefhebbers van Protea vinden hier een rijke collectie. Maar of het nu gaat om cactussen, tropische nuttige of geneeskrachtige planten: in de verschillende afdelingen, die rondom een ​​grote bloemenweide zijn aangelegd, wachten natuurliefhebbers veel ecologische inzichten.

Met een oppervlakte van 316 hectare is de Urdenbacher Kämpe het grootste natuurgebied van Düsseldorf. Het is een typisch stukje oud Niederrhein-cultuurlandschap met knotwilgen, fruitbomen en waardevolle natte weiden. Vooral de bloeiende fruitbomen zijn de moeite waard. De Kämpe (van campus = veld) ligt in het zuiden van de stad aan een arm van de Oude Rijn. Het omvat oorspronkelijke natuurgebieden, zoals oeverbossen. Het landschap wordt gestructureerd door bomenrijen en hagen. Als intact uiterwaardenlandschap overstromen de niet bedijkte gebieden van de Urdenbacher Kämpe regelmatig door de Rijn. Om de oude boog loopt een wandelpad ten noorden van de Altrhein.

Stadt Strand

Is er een strand in Düsseldorf? Ja zeker. Elke zomer vindt het Stadt Strand op de Rheinuferpromenade. Je geniet er van een zomers drankje in een strandstoel met je voeten in het gras. Het zand mag je er zelf bijdenken.

Stadt Strand

Stadt Strand

Groene stroken en gebouwen

In het centrum rondom het museum Haus der Geschichte Nordrhein-Westfalen ligt het Spee’scher Grabeb. Een romantisch park dat aangelegd is op een schiereiland. Het is populair bij toeristen en inwoners van Düsseldorf, getuige de vele mensen die ontspannen op een bankje plaatsnemen in de koelte van de bomen.

Spee’scher Graben

Een opmerkelijk groen gebouw ligt in het centrum van Düsseldorf: de KÖ Bogen II. Een ongelooflijk staaltje groene architectuur. Lees er hier meer over.

Klik op het plaatje om meer te lezen over de KÖ Bogen II