Kunst & Cultuur in Düsseldorf

cultuur-icoon-verkeersbureaus Düsseldorf presenteert zich bij uitstek als de kunststad van de regio Noordrijn-Westfalen. Je kunt zelfs speciale Art:walk48 tickets boeken waarmee je 6 musea in 48 uur kunt bezoeken. De stad kent een grote Japanse culturele gemeenschap. Ontdek de cultuur van Düsseldorf.

Gehry Bauten

De kunstacademie van Düsseldorf is nu een van de meest gerenommeerde universiteiten in zijn soort. Het is geen wonder dat tal van hedendaagse kunstenaars nauw verbonden zijn met Düsseldorf. Kunst is overal in de stad te vinden – niet alleen in de 6 grote musea met een focus op moderne en hedendaagse kunst. Privécollecties en galerijen zijn verspreid over de stad, evenals muurschilderingen en graffiti. Zelfs 6 stations van de Wehrhahn-metro lijn zijn ontworpen door kunstenaars.

De “Sound of Düsseldorf” heeft ook wereldwijde faam verworven. Als het gaat om elektronische muziek van de jaren zestig tot tachtig, is Düsseldorf een van de meest invloedrijke steden in Duitsland, wat tot uiting komt in het werk van bands als Kraftwerk, NEU! DAF of propaganda is gerechtvaardigd. Ook de podiumkunsten zijn goed vertegenwoordigd in de stad: het Düsseldorfer Schauspielhaus heeft nationale aantrekkingskracht dankzij goed ontvangen producties, de Oper am Rhein staat bekend om zijn adembenemende decors en fantasierijke kostuums. Last but not least nodigt een van de meest indrukwekkende en moderne Duitse muziekhuizen je uit. De Tonhalle is de woonkamer van het Düsseldorf Symphony Orchestra en is gehuisvest in een voormalig planetarium in expressionistische stijl.

Gehry Bauten

In de Medienhafen staan 3 gebouwen die scheef lijken. Is het een toeristische attractie van Düsseldorf? Het zijn de Gehry Bauten. 3 gebouwen die ontworpen zijn als sculpturen. Een gratis toegankelijke kunstzinnige bezienswaardigheid.

Gehry Bauten

De 3 gebouwencomplexen zijn elk afzonderlijk vormgegeven door Frank O. Gehry. De Amerikaanse architect heeft deze gebouwen ontworpen als een sculpturen. Voor de façade van elk individueel gebouw zijn aparte materialen en kleuren gebruikt door Gehry:

  • rode bakstenen
  • roestvrij staal
  • wit

Gehry Bauten

De inwoners van Düsseldorf noemen deze 3 kunstwerken in de Medienhafen ook wel de Neuer Zollhof. Het project in moderne bouwstijl is opgeleverd in 1999.

Gehry Bauten

Op de begane grond vind je 2 horeca bedrijven met een groot terras waar je kunt eten en drinken. Het adres van de Gehry Buildings is Neuer Zollhof 2-6, 40221 Düsseldorf. De dichtstbijzijnde openbaar vervoer haltes zijn Stadttor (tram & Bus) en D-Franziusstraße.

Meer architectuur in Düsseldorf

Verspreid over de hele stad staan architectonische hoogstandjes. Ontworpen door befaamde Duitse of internationale architectenbureaus met als doel Düsseldorf een schitterend aangezicht te geven. Dit zijn een aantal van de highlights die je tegenkomst tijdens je citytrip Düsseldorf:

Waarschijnlijk kom je nog veel meer Düsseldorf highlights tegen onderweg. Wil je jezelf vast inlezen? Bekijk dan hier de volledige lijst met architechtonische hoogtepunten van Düsseldorf.

Dreischeibenhaus

Het Dreischeibenhaus is het voormalige hoofdkantoor van de Duitse multinational ThyssenKrupp. Het kantoorgebouw torent maar liefst 95 meter hoog de lucht in. Het is gebouwd in de naoorlogse moderne stijl en wordt ook ingedeeld in het Wirtschaftswunder tijdperk. Een periode van snelle economische opbouw in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Het verantwoordelijke architectenkantoor is Hentrich, Petschnigg & Partner. Het gebouw wordt gevormd door 3 glazen blokken die voor elkaar lijken te staan.

Dreischeibenhaus vanaf de linkerkant

 

Düsseldorfer Schauspielhaus

Het Düsseldorfer Schauspielhaus, of kortweg D’haus, wordt door organische lijnen gevormd. Dit volledig witte gebouw is ontworpen door de Duitse architect Bernhard Pfau. Ook dit architectonische hoogstandje lijkt op een sculptuur door zijn ronde vorm. Het theater is sinds 1970 in gebruik. Op de site vind je een overzicht met voorstellingen die gepland zijn in het theater. Op de lijst met geplande premieres vind je o.a. klassieke stukken zoals Othello, Don Giovanni en Wilhelm Tell. Adres: Gustaf-Gründgens-Platz 1, 40211 Düsseldorf.

Düsseldorfer Schauspielhaus

 

KÖ Bogen II

Achter de bestaande KÖ Bogen en tegenover het Schauspielhaus is in 2019 een groot marktgebouw geopend. De KÖ Bogen II zijn ontworpen door het in Düsseldorf gevestigde architectenbureau Ingenhoven, bekend om hun projecten die in verbinding staan met de natuur. En dat zie je. De KÖ Bogen II zijn een groene oase midden in het centrum van Düsseldorf.

KÖ Bogen II

Maar ook het gebied rondom de KÖ Bogen is een groen gebied. Ook dit gebouw is bekleed met groen en geliefd bij toeristen en de inwoners van Düsseldorf. Zo is het er in de ochtend heerlijk rustig om bijvoorbeeld te studeren bij de vijver.

Studeren in de rust van de ochtend op de KÖ

 

Medienhafen

De Medienhafen was voorheen als haven in gebruik. Nadat het gebied in verval raakte besloot de gemeente dat het in gebruik moest worden genomen als gecombineerd woon/werk gebied. Ook moest een aantrekkelijke gebied worden voor toeristen. Het waterrijke gebied is nu een geliefd gebied vanwege de hele horeca en de hotels zoals het INNSiDE Düsseldorf Hafen van de Spaanse Melia keten. Maar ook het Hyatt Regency en Courtyard hotel bieden plek aan toeristen en zakelijke bezoekers met comfortabele kamers. Adres: Am Handelshafen 40221 Düsseldorf.

In de Medienhafen veel architectonische hoogstandjes

 

Meer kunst & cultuur in Düsseldorf

Binnenkort meer tips.

Haus der Geschichte NRW

Hetjens museum

Ook op straat vind je kunst. Kijk omhoog!

Max Haus

Ter herinnering aan WOII

Sculpturen in de winkelstraat