Kunst & Cultuur in Hessen

cultuur-icoon-verkeersbureaus Tot de culturele hoogtepunten van Hessen behoren het Städel Museum in Frankfurt, de tentoonstelling documenta in Kassel, de Sprookjesroute langs de GRIMMWELT, de Kunstenaarskolonie in Darmstadt en het Kurhaus en Wiesbaden Museum.

Alte Oper Frankfurt

Alte Oper Frankfurt

Städel Museum

Frankfurt is met de museumoever de kunstmetropool van Duitsland. In dit museum bevinden zich meer dan 2.700 schilderijen, een collectie grafisch werk en meer dan 600 beelden. De belangrijkste kunstverzamelingen van Duitsland worden hier tentoongesteld. Het Städel Museum trapt het jaar af met de wereldberoemde schilder Peter Paul Rubens. Hij gaat de dialoog aan met kunstwerken van beroemde voorgangers en tijdgenoten. Van 8 februari tot 21 mei bezoek je de tentoonstelling met de titel ‘Rubens. De kracht van schilderijen’.

 

Ontvang gratis een brochure per post over jouw Duitse vakantieregio

Je kunt nu gratis een Duitsland brochure aanvragen over jouw Duitse vakantieregio. De brochures worden per post opgestuurd. Dat betekent dat je met een paar dagen vakantievoorpret kunt hebben over bestemmingen in Duitsland zoals bijv. Nedersaksen, Baden-Württemberg, Beieren of Noordrijn-Westfalen. Kies jouw Duitse regio uit de lijst en vul je gegevens in om de brochure gratis te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

documenta

In Kassel wordt elke 5 jaar de documenta georganiseerd. documenta wordt wereldwijd gezien als de belangrijkste tentoonstelling van actuele beeldende kunst. Elke documenta wordt door een andere curator samengesteld. Tijdens documenta worden 100 dagen lang de ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst gepresenteerd. De 1e documenta vond plaats in 1955 met als doel het nadenken over de relatie tussen kunst en maatschappij. Na de Tweede Wereldoorlog en de verwoestende gevolgen hiervan was het tijd om de rol van de moderne kunst opnieuw te positioneren.

Gebroeders Grimm

De Duitse Sprookjesroute is een van de populairste vakantieroutes in Duitsland. Een groot deel van deze route loopt door sprookjesachtig Hessen en verbindt belangrijke culturele plekken die te maken hebben met het leven van de gebroeders Grimm. De broers werden geboren in Hanau en gingen in Steinau a.d.Straße naar de lagere school. Ze verhuisden naar Kassel waar ze naar het Lyceum Fridericianum gingen. Na de middelbare school studeerden de gebroeders Grimm rechten in Marburg en later woonden en werkten ze vele jaren in Kassel.

Gebroeders Grimm

Gebroeders Grimm

Sprookjesroute

De Sprookjesroute voert reizigers langs middeleeuwse kastelen en door prachtige landschappen die onderdeel zijn van het UNESCO-werelderfgoed in Hessen. Zoals de Kindersprookjes van de gebroeders Grimm in de GRIMMWELT. De tentoonstelling in Kassel neemt je mee in de wereld van sprookjes, sagen en legenden. Ook het Grimm Museum in Steinau en het Brüder Grimm-toneelfestival in Hanau bieden een kijkje in het leven van de bekende sprookjesfiguren.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Mathildenhöhe Darmstadt

Bezoek de Kunstenaarskolonie de Mathildenhöhe die rond 1900 werd gesticht door groothertog Ernst Ludwig in Darmstadt. De Kunstenaarskolonie is internationaal synoniem geworden met de Jugendstil stroming. Tussen 1899 en 1914 woonden en werkten kunstenaars hier aan nieuwe kunst. Bewonder de schilderijen, beelden, meubels en keramiek in het museum dat gehuisvest is in een voormalige atelier.

Kurhaus Wiesbaden

Bowling Green in Wiesbaden showt bezoekers fonteinen, groene bomen en planten. Dit alles vormt een indrukwekkende locatie voor het Kurhaus in Wiesbaden dat gebruikt wordt voor evenementen en concerten en op hetzelfde moment het middelpunt is van het sociale leven van de stad. Het Wiesbaden Casino is onderdeel van het Kurhaus. Het Kurhaus bestaat sinds 1907, heeft 12 zalen en salons, met elk een eigen karakteristieke inrichting. Het hart van het huis, de Friedrich van Thiersch hal is een unieke foyer waar meer dan 1.300 gasten plaats kunnen nemen.

Wiesbaden Museum

Het Wiesbaden Museum is tussen 1912 en 1920 ontworpen door architect Theodor Fischer en bestaat uit 3 vleugels. Er worden hier uiteenlopende collecties tentoongesteld waaronder een kunstverzameling, een natuurhistorische collectie en een oudheidkundige collectie Nassau Oudheden. Sinds 1973 werd het museum toegekend aan Hessen. De collectie Nassau Oudheden is sinds 2010 weer gemeentelijk eigendom. Waardoor het Wiesbaden Museum vandaag de dag uit 2 afdelingen bestaat: de kunstcollectie en de natuurwetenschappelijke collectie.