De Nederlandse pandaberen van Ouwehands

Contributor Royan van Velse bezocht een aantal jaren geleden het panda-resort in Chengdu, China. Tegenwoordig hoef je niet meer zo ver te reizen om de schattige en wollige pandaberen in levenden lijve te aanschouwen. Hieronder het relaas van een bezoek aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Pandaberen in Chengdu

2017

Sinds 2017 verblijven er twee reuzenpanda’s in Ouwehands. Dit is het resultaat van een mooi samenwerkingsproject met China. De mascottes van het WWF vlogen zes jaar geleden vanuit Chengdu naar ons land om in een grandioos ingericht pandaverblijf te gaan wonen. Het vrouwtje heet Xing Ya (elegante ster), het mannetje Wu Wen (krachtige wolk).

Binnenverblijf

Pandasia

Wanneer je door de dierentuin loopt sta je ineens tegenover een prachtig gebouw dat op een pagode lijkt, op een Chinese tempel. Dit is Pandasia, het luxueuze verblijf van de reuzenpanda’s. Grote delen van het gebouw zijn op traditionele wijze in China gemaakt. Maar liefst 3.400 m² is bestemd voor de mooie dieren. Naast wat je als bezoeker kunt zien, zijn er nachtverblijven, een kraamkamer, een kliniek en een gekoelde opslag voor bamboe, hun enige voedsel.

Pandasia

Fan Xing

Dat de panda’s het naar hun zin hebben, werd bewezen toen in 2020 pandajong Fan Xing werd geboren, een meisje. Het is de eerste pandababy die ooit het licht zag in Nederland. De naam verwijst naar Vincent van Gogh en dus naar haar geboorteland. Eind dit jaar vliegt Fan Xing naar Chengdu om onderdeel te worden van het fokprogramma. Ze is dus nog even te zien in Ouwehands alvorens ze bij zal dragen aan het overleven van de met uitsterven bedreigde diersoort.

Samen pandaberen bekijken en fotograferen

Zomer en winter zijn de zwart-witte beren te bewonderen in hun binnen- of buitenverblijf. Wanneer ze binnen zitten, kun je ze door de ruiten heen zien slapen. Met wat geluk zie je ze ook eten en heen en weer lopen. Om in oosterse sferen te blijven, heb je op de verdieping boven het pandaverblijf de gelegenheid om Aziatisch te lunchen en/of in de pandashop te kijken of er iets tussen zit voor jou.

Eén van de panda’s

Buiten het verblijf van deze geweldige dieren bevinden zich de kleine panda’s, ook wel rode panda’s genaamd. Ook deze kleine soort, die veel weg heeft van een wasbeer, wordt bedreigd. In het park zijn de dieren gelukkig veilig.

De rode panda

Ouwehands

Heel Nederland weet inmiddels dat Ouwehands de plek is om echte pandaberen te aanschouwen. De dieren, die nog steeds onder de hoede vallen van Chengdu, zijn een bezoek meer dan waard. De in de jaren 30 van de vorige eeuw opgerichte dierentuin heeft echter nog veel meer te bieden. In de wintermaanden zijn sommige dieren weliswaar wat minder bereid om naar buiten te komen, maar je kunt ook in de binnenverblijven kennis met ze maken.

De speeljungle van RavotAapia

Voor de kinderen is overal pret en vermaak, zowel overdekt als in de buitenlucht. Zelfs honden zijn welkom in dit fraaie park alhoewel sommige delen, zoals het wad, verboden terrein zijn voor de viervoeters.

Geen toegang tot het wad

Dieren

‘Blue lagoon’ is een show waar enthousiaste zeeleeuwen aan meewerken, terwijl de eerste rijen van het publiek wel wat waterspetters te verduren krijgen. De bruine beren laten ook in de koude maanden ondanks de winterslaap hun gezichtje zien. Wolven liggen zonder te bewegen op de koude grond. Olifanten uit Afrika eten binnen en komen af en toe toch naar buiten. IJsberen voelen zich in hun element als het koud is, terwijl een grote armurtijger ijsbeert tussen de bomen.

Blue lagoon

Tropische vissen hebben niet eens in de gaten dat het buiten ijskoud is. Een knobbelzwijn staat in de opening van zijn deur te kijken of de zon nog doorkomt, en een giraffe laat zich door niemand storen tijdens de lunch.

Tropisch onder water

 

Pumba het knobbelzwijn

Binnen, lekker bij de kachel, tref je veel apen, schildpadden en prachtige exotische vogels. In de winter kun je zo, net als sommige dieren dat doen, warm en koud met elkaar afwisselen. Drink wat tussendoor, of gebruik een lunch in een van de vele gelegenheden, en daarna gaat de ontdekkingsreis in een erg leuk park gewoon weer verder.

Giraffe aan de lunch

Een tip: neem een jaarabonnement. Wanneer je twee keer in een jaar dit fraaie park bezoekt, heb je het er al uit, want je krijgt ook nog eens korting in de horeca. En dit is beslist een dierentuin waar je met regelmaat naartoe wilt gaan.

Mandrillen in hun binnenverblijf

Comments are closed.