Een gemoedelijk Cavalière aan de Côte d’Azur

In de maanden juli en augustus is het druk aan de Franse Côte d’Azur. Gezellig druk volgens de één, te druk volgens de ander. Reisreporter Royan bezocht Cavalière midden in het hoogseizoen.

De haven van Port-Cros

Saint-Tropez

Le Lavandou, Cavalaire-sur-Mer en Saint-Tropez zijn badplaatsen aan de Middellandse Zee waarvan de naam bij velen zeer bekend in de oren klinkt. Saint-Tropez is de stad waar je gezien wilt worden, op de stranden, op het beroemde terras Sénéquier in de jachthaven waar de meest dure jachten liggen aangemeerd, in het gendarmeriemuseum waar de films met Louis de Funès werden opgenomen.

Saint-Tropez vanuit de lucht

Druk is het in de zomermaanden overal langs de kust. Toch zijn er nog wat plekjes die weliswaar ontdekt zijn maar waar het op een bepaalde manier rustig lijkt, waar op enkele meters van de grote blauwe zee het leven nog relatief ongestoord lijkt te zijn.

Toegang naar Cavalière

Cavalière

Cavalière is zo’n plekje. Het dorp, dat nu onderdeel is van de grotere gemeente Le Lavandou, ligt aan een baai die zich uitstrekt van de Cap Nègre tot aan de Pointe du Layet. Het is een paar kilometer rijden vanaf Le Lavandou zelf waardoor het toch nog enigszins apart ligt. Langs heel Cavalière ligt een fijn zandstrand en wat beschut door de rotsen, biedt de Layet zelfs een naturistenstrandje.

Zicht op Cap Nègre

Heel vroeger, vanaf het eind van de 19e eeuw, liep er een treinspoor van Toulon naar Saint-Raphaël. In Cavalière stond een klein station waar mensen pal tegenover het strand konden uitstappen. Het stationsgebouwtje bestaat nog steeds. De klok geeft niet meer aan hoe laat de volgende trein het dorpje verlaat, want de laatste is vertrokken in 1948. Het is nu een dépendance van het gemeentehuis en tevens VVV-kantoor.

Het voormalige treinstation

Daarnaast is zoals in veel dorpjes in Zuid-Frankrijk een pétanque-veld ingericht waar de hele middag fanatiek met de boules gespeeld wordt. Ook worden er rondom dit gebouwtje met regelmaat diverse markten gehouden.

Pétanque

Paisible

Op sommige delen van het uitgestrekte strand kun je deelnemen aan wateractiviteiten, op andere stukken, met name voor de hotels, is het erg rustig. Paisible, zoals de Fransen het noemen. In het oostelijke deel van Cavalière vind je strandtenten waar je kunt eten en drinken en in de avonden vindt hier ook meer dan voldoende animatie plaats. Kinderen en volwassenen kunnen hier hun hart ophalen.

Uitzicht op Pointe du Layet

Tussen de appartementen en de hotels staan ook nog oude woningen, in sommige gevallen pal aan het strand. Ze stammen uit een tijd van weergaloze grandeur en hebben ondanks de tijd iets van hun glorie weten te behouden. Eén van de oudere hotels in Cavalière is het Grand Hôtel Moriaz, 140 jaar oud alweer en inmiddels al een eeuw in het bezit van de familie Moriaz. Pal aan het strand, tegenover het oude station, met een exquise keuken en een erg gastvrij team, is het een bijzonder aangename uitvalsbasis voor een verblijf in deze streek.

Cavalière vroeger

Wandelen en fietsen

Cavalière en omgeving zijn niet alleen maar populair om het strand. Langs de dorpen aan de kust loopt een fietspad, de Parcours Cyclable du Littoral. Het voert 92 kilometer lang door 20 gemeentes van het departement de Var, ook door Cavalière. Het wordt volop gebruikt door zowel fietsers als wandelaars. Deze laatsten kunnen er ook voor kiezen om via smalle paden de heuvels te ontdekken om, naarmate ze hoger klimmen, een steeds mooier uitzicht te krijgen over de baai.

De hond op ontdekking in de heuvels

In de verte, in zee, liggen de Îles d’or, de eilanden van goud. Eén van de eilanden is Port-Cros, een bekend natuurreservaat zowel onder als boven water. Vanuit Le Lavandou varen er meerdere keer per dag boten naar deze strand- en wandelbestemming waar behalve natuur ook oude forten kunnen worden ontdekt. Onder water staat het eiland Port-Cros bekend als de mooiste duikstek van Frankrijk.

De haven van Port-Cros

In Cavalière zit je tussen de drukte in. Als je daar eenmaal bent heb je het zelf voor het zeggen. Loop je naar links, dan ga je de gezellige menigte tegemoet. Loopt je naar rechts, dan wordt het steeds rustiger.

 

 

 

 

Comments are closed.