Op bezoek bij de kasteelheer van de Doornenburg

Of je nu echt naar het buitenland moet gaan om een authentiek kasteel te betreden is nog maar de vraag. Royan vond het antwoord in de Doornenburg.

De middeleeuwen

Stel je voor dat je in de middeleeuwen leeft en dat je niet tot het gepeupel behoort maar een echte ridder of jonkvrouw bent. En op een dag word je uitgenodigd door de kasteelheer van de Doornenburg om met hem te souperen in zijn ridderzaal. Daar gaat je hart wel sneller van kloppen. Wanneer je op de oude kaarten ziet dat het kasteel grofweg tussen Zevenaar en Gendt ligt, vlak boven de Waal, rest je enkel nog maar om je paard te zadelen en die kant op te galopperen.

Hoge muren

De 21e eeuw

Veel kastelen in de Liemers hebben de tijd niet overleefd. Oorlogen, herindelingen van land of gebrek aan onderhoud hebben zelfs de herinneringen aan deze vroegere bastions doen vervagen. Niet alles is verdwenen gelukkig en wanneer je het dorp Doornenburg met nog geen 3.000 inwoners uit rijdt, doemen ineens hoge muren op. Muren zijn over het algemeen niet heel bijzonder maar deze zijn echt hoog, met kantelen, torens en schietsleuven. Ze zijn ook nog eens breed, lang en omgeven door een slotgracht. Hier staat wat, en niet zomaar wat. Een kasteel, echter kan niet, en het staat er al sinds de 14e eeuw. Tijdens de tweede wereldoorlog is de Doornenburg weliswaar zwaar beschadigd maar het is daarna met dezelfde stenen weer opgebouwd. De stenen van die hoge muren zitten er al 700 jaar.

Burcht en voorburcht

Een brug over het water rond het kasteel leidt je onder het poortgebouw door. Het is een poort omgeven door twee torens en daarna sta je in de voorburcht. Dit is een ommuurd hof dat voor de eigenlijke burcht ligt. Binnen dit hof is ooit een boerderij gebouwd en daarnaast tevens een herberg en een kapel. De herberg doet nog steeds dienst als restaurant en op de eerste verdieping komen binnenkort gastenkamers. Dan kun je in een kasteel blijven slapen.

Burcht en voorburcht

Aan het eind van de voorburcht is er nog een smalle houten brug over het water. Deze brug brengt je naar een rood en wit geschilderde en gesloten houten deur met daarboven adellijke familiewapens. De burcht om die deur is vierkant, massief en hoog met uitkijk- en verdedigingstorens. De deurklink maakt voldoende lawaai om iedereen in het kasteel te laten weten dat je er bent. De ruimte die je vervolgens betreedt is die van een adellijke burcht: hoog, ruim, lekker warm, met houten vloeren, een grote schouw, schilderijen en het harnas van een ridder. Het is precies zoals een kasteel hoort te zijn en dat is ook zeker de reden waarom 50 jaar geleden juist hier de populaire televisieserie Floris werd opgenomen. In en vanuit dit kasteel beleefde de held Floris, gespeeld door Rutger Hauer, allerlei avonturen.

Ontvangst in de burcht

 

De voorburcht vanuit de burcht

Ridderzaal

Achter die eerste grote ontvangstruimte verschaft een deur toegang tot de ridderzaal, de belangrijkste kamer van het kasteel. Grote open haarden, glas-in-lood ramen, houten meubels, kandelaars en een opgedekte tafel zorgen voor een gastvrij onthaal. Met een beetje geluk tref je de heer des huizes aan die zich verdiept in een bordspel. Soms zit zijn dochter al bordurend in de raamopening.

De kasteelheer in zijn ridderzaal

 

Borduren in de raamopening

Het kasteel lokt, roept en prikkelt je nieuwsgierigheid om vooral verder te ontdekken. De kleinsten krijgen de kans om zich als riddertjes en jonkvrouwtjes te verkleden. De oudsten zullen de zaal die besteed is aan Floris waarderen. Maar iedereen, jong en oud, treedt een moment in het leven van toen. Smalle trappen tussen binnen- en buitenmuren leiden je naar de verdieping en doen je een gerieflijke slaapkamer met hemelbed ontdekken. Elders staat wapentuig uit de riddertijd. Lansen, zwaarden en bijlen hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

Tentoonstelling over de TV-serie Floris

Helemaal beneden bevindt zich de keuken. Soms is daar de kok de soep voor zijn meesters aan het bereiden. Nog dieper onder het kasteel bevindt zich de kelder waar de oven nog getuigt van de vele warme en smakelijke broden die hier werden gebakken.

De middeleeuwse keuken

Middeleeuwse magie

Je krijgt niet snel genoeg van dit kasteelleven maar tenzij je tot de intieme genodigden van de kasteelheer hoort, moet je op een gegeven moment toch weer naar buiten. De magie stopt echter niet buiten de kasteelmuren. Je kunt rond het kasteel lopen, rond het weiland dat het omgeeft. Buiten de muren ligt een kruidentuin en als het kruidenvrouwtje er is zal ze je met veel plezier uitleggen waar de verschillende kruiden voor worden gebruikt. Op last van keizer Karel de Grote lagen kruidentuinen altijd buiten de omheining van een kasteel. Ook hier dus.

Een kruidentuin met 12 kruiden

Iets verderop staat de duizendjarige eik, de enige die over is gebleven van het eikenbos dat hier ooit stond. De stam is volledig uitgehold. De boom zal dan wel geen duizend jaar oud zijn maar enkele honderden jaren oud is hij zeker.

Kasteelbezoek

Leven in een kasteel. Het kan in Nederland en ook Doornenburg kun je bezoeken. Door de week kunnen zalen afgehuurd worden voor seminars en evenementen. In de weekenden herleven de middeleeuwen weer en worden bezoekers verwelkomd alhoewel door de huidige coronamaatregelen de Doornenburg een aangepast bezoekersbeleid kent. Reserveren is noodzakelijk. Op 28, 29 en 30 december ademt de burcht een prachtige kerstsfeer uit en treden de midwinterhoornblazers aan voor ridderlijke en traditionele muziek. Er worden dan ook volop activiteiten georganiseerd voor jong en oud, volledig coronaproof. Dit is hét moment om eens je opwachting te maken bij de châtelain van het meest authentieke kasteel van ons land.

Uit die tijd

 

Comments are closed.