5 hotspots in Warschau

Warschau is niet meteen de meest exotische bestemming voor een citytrip, maar toch heeft deze stad heel wat te bieden. Warschau bruist van de hotspots en je kan er gemakkelijk enkele dagen doorbrengen.

De Poolse hoofdstad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig vernield door bombardementen en vele Joodse inwoners werden gedeporteerd en vermoord. Na de oorlog werd de stad herbouwd en ze staat nu zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze restauratie werd ook wel het “Wonder van Warschau” genoemd. Wij gingen op zoek naar de 5 hotspots van het Poolse wonder: Warschau.

1. Lazienki Park

Warschau wordt vaak bestempeld als een grijze, grauwe stad. Dit is onterecht, want er zijn verschillende mooie parken in de stad. Onze favoriet is het Lazienki Park, het oudste en grootste park van Warschau. In het park zijn er diverse paleizen waarvan het paleis Palac Lazienkowski veruit het mooiste is.

Naast het paleis ligt een prachtig amfitheater waar regelmatig concerten plaatsvinden. Geniet in het park van de rust, doe een boottochtje, ga iets eten of ga op zoek naar de talrijk aanwezige eekhoorntjes.

Warschau - Lazienki Park

2. Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het ‘Paleis van Cultuur en Wetenschap’ is hét symbool van Warschau en daarmee één van de niet te missen hotspots. Oorspronkelijk heette het gebouw het ‘Joseph Stalin Paleis van Cultuur en Wetenschap’, maar in het kader van de destalinisatie werd deze naam verwijderd.

Met haar 237 meter is het één van de hoogste gebouwen van Polen, maar vooral de buitenkant is indrukwekkend. Al oogt het wel een beetje vreemd met de moderne gebouwen op de achtergrond. Bezoek de toren voor een mooi uitzicht op de stad. Tegenwoordig vinden er regelmatig activiteiten plaats in het gebouw en vind je er o.a. een bioscoop, een zwembad, theaters en musea.

Warschau - Paleis van Cultuur en Wetenschap

Als je zin hebt om te shoppen mag je het nabijgelegen winkelcentrum ‘Zlote Tarasy’ zeker niet overslaan. Dit moderne gebouw is erg populair bij de Polen en het is er dan ook altijd enorm druk. Haal die zloty’s maar uit je zak en laat je hier eens goed gaan!

3. Oude stad

De ‘oude stad’ werd tijdens de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest waardoor deze wijk eigenlijk helemaal niet zo oud is, want ze werd na de oorlog helemaal terug herbouwd. Toch voelt het authentiek aan met vooral het Koninklijk Paleis aan het Slotplein dat in het oog springt. Het is ook één van de drukste plaatsen in Warschau die vooral door toeristen wordt bezocht. Ga dus zeker ergens een ijsje kopen en kijk hoe er gretig selfies worden gemaakt.

 

Dit zijn de hotspots van Polen

Ontvang nu handige tips over Polen. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

 

Voor een traditionele Poolse maaltijd raden wij restaurant Zapiecek aan in de gezellige Freta straat. Wij aten elk een hoofdschotel met verschillende Pierogi’s voor 5 EUR.

Warschau - oude stad - centrum

Een leuke wandeling is de Koninklijke Route die start aan het Slotplein en langs de mooie straten Krakowskie Przedmieście and Nowy Świat loopt. Of bezoek het POLIN museum. Dit museum vertelt de geschiedenis van de Poolse Joden en is gevestigd op de plaats van het voormalige getto van Warschau. Tip: Elke donderdag kan je het museum gratis bezoeken.

4. Vistula rivier

De Vistula (of Wisla) rivier is de langste rivier van Polen met aan de linkeroever een levendig gedeelte met leuke bars, wandelboulevards, stranden en aan de rechteroever een rustige groene zone waar je de drukte van de stad kan ontvluchten. De rivier oversteken kan met een gratis veerboot. Aan de oevers kom je leuke zomerbars tegen, de ene al wat hipper dan de andere. Wandel zeker ook eens naar de universiteit van Warschau waar je de mooie botanische tuin op het dak van de universiteit gratis kan bezoeken. Hier heb je een mooi uitzicht over de stad.

nbsp;

nbsp;

Tussen de oude en de nieuwe stad bevindt zich het Multimedia Fonteinenpark. In de zomer kan je hier ’s avonds van een spectaculaire fonteinenshow genieten, maar het is ook gewoon een aangename plek om even te chillen of iets te drinken.

Warschau - Vistula River

5. Praga

De wijk Praga is nog volop in ontwikkeling en zal in de toekomst zonder twijfel één van de hipste hotspots van Warschau worden. Eén van de leukste straten om iets te gaan eten in deze wijk is de Zabrowska straat. Zelf aten we twee keer in restaurant Boska Praga.

Warschau - Praga

Ook ons hotel, Moxy Praga, was gelegen in deze wijk, met name in het Centrum Praskie Koneser. Op deze site was vroeger de Koneser Vodka fabriek gevestigd. Nu vind je hier o.a. appartementen, winkels, commerciële ruimtes en restaurants. Spring zeker eens binnen in het modern ingerichte Moxy Praga hotel waar je kan aperitieven tussen de hipsters. Er vinden ook regelmatig activiteiten plaats zoals workshops, happy hours en DJ sets.

Een bezoek aan het naastgelegen vodka museum is voor de liefhebbers zeker een aanrader. Afsluiten doe je uiteraard met een tasting van drie soorten vodka. Na zdrowie!

Praktisch

Vluchten

Wij vlogen vanuit Brussel met LOT naar Warschau. De vlucht duurt ongeveer 2 uur en bij deze maatschappij krijg je tijdens de vlucht zelfs nog een gratis drankje en een koekje. Bij aankomst namen wij de trein naar het centrum, maar ook taxi’s zijn hier betaalbaar. Reken ongeveer 10 EUR voor een taxirit van de luchthaven naar de stad.

Hotel

We verbleven 3 nachten in het hippe Moxy Praga Hotel dat iets buiten de stad gelegen is. Ontbijt was niet inbegrepen, maar overal kan je zeer betaalbaar eten en drinken. Een glaasje vodka kost zelfs minder dan een cola! Dan is de keuze snel gemaakt.

Bereikbaarheid

Alle hotspots in Warschau zijn goed te voet te bereiken. De stad is groot maar niet té. Toch hebben wij een paar keer gebruik gemaakt van de tram of een elektrische step.

Betalen

De munteenheid van Polen is de Zloty. Geld laten wisselen is niet nodig. Wij hebben enkel onze bankkaart gebruikt om te betalen.

Comments are closed.