Ontdek Bonaire van top tot teen!

Bonaire is met één van de mooiste duik-en snorkellokaties ter wereld ons tropisch Neerlands trots. Maar ook boven het wateroppervlak is dit eiland in de Caribische Zee ongekend veelzijdig. Hiken, surfen, catamaranzeilen of vogels kijken? Het kan allemaal.

Het Courtyard Marriott heeft bij de bouw de traditionele slavenhuizen als inspiratiebron gebruikt

Plat Land

‘Plat land’, betekent Bonaire, leren we van gids Genio Need van Voyager Bonaire , die ons meeneemt in zijn bus voor een drie uur durende tour over zijn eiland. Dit is dé manier om in vogelvlucht kennis te maken met Bonaire – van noord tot zuid nog geen veertig kilometer lang.

Langs de boulevard van hoofdstad Kralendijk liggen talloze restaurants en in het water dobberen kleurrijke vissersboten. Op het eiland zijn maar zes dorpen, de rest is natuur, vertelt onze gids. We zien geen hoogbouw, geen stoplichten, het is één en al idylle. Toch is het niet altijd zo: zodra er gigantische cruiseschepen aanmeren overspoelen 7.000 dagtoeristen Kralendijk en is het gedaan met de rust. “Dat zijn inderdaad best veel mensen op een stad met zelf zo’n 15.000 inwoners. Maar voor ons is het natuurlijk big business”, zegt Genio. Bonaire moet het hebben van het toerisme.

Gids Genio toont zoutblokken

Gids Genio toont zoutblokken

 

 

Ondanks zijn naam is Bonaire zo plat nog niet, zien we als na de bocht een immense berg opdoemt. “We hebben flamingo’s én onze Brandaris”, vat Genio het eiland samen. 241 meter hoog is de berg, en hij raadt ons aan ‘m een keer te beklimmen vanwege het fantastische uitzicht. De tour voert langs de zoutpannen in het zuiden, waar nog steeds zout voor Amerikaanse export wordt gewonnen. Vroeger werkten hier slaven die in levensmiddelen werden uitbetaald. Ook in zout, sal, waar het woord ‘salaris’ van afstamt. Even verderop langs de kust zien we de witte en gele slavenhuizen van amper twee bij twee meter, waar ze woonden. Ons hotel Courtyard Marriott heeft bij de bouw de traditionele slavenhuizen als inspiratiebron gebruikt.

Slavenhuisjes langs de kust van Bonaire

Slavenhuisjes langs de kust van Bonaire

Bij Kite Beach (Atlantis), in het zuidwesten van het eiland, hangen tientallen kites in de lucht. Het is de enige plek op het eiland waar kitesurfers direct vanaf land de zee in mogen om te kiten. We passeren talloze duik-en snorkelplekken, waarvan ‘1000 steps’ met overhellende rotspartijen boven een turquoise zee toch wel één van de mooiste is. En we zien onze allereerste flamingo’s bij Goto Lake. Nooit geweten dat flamingo’s roze en oranje worden door bacteriën in algen en garnalen die ze eten!

‘1000 steps’ is een prachtige duikplek

‘1000 steps’ is een prachtige duikplek

Flamingo’s

Kitesurfen

Wandelen in Slagbaai

Na de inspirerende dagtour over het eiland strikken we ’s morgens vroeg de veters van onze wandelschoenen, om niet veel later in rap tempo achter ranger Luigi en biologe Caran aan te marcheren. We zijn in Washington Slagbaai Nationaal Park, een immens park dat eenvijfde van het eiland beslaat. Je kunt het prima op eigen houtje met landkaart ontdekken, maar met de rangers van natuurorganisatie Stinapa weet je ook wát je ziet. Het park bestaat uit vulkanisch gesteente en aloë vera aan de ene kant en uit lijmsteen en olijfbomen aan de andere kant, en was ooit eigendom van een familie die hier geiten hield. Ze gaven het park mét de geiten aan Stinapa, op voorwaarde dat hier nooit gebouwd zou worden.

 

 

Nieuwsgierig hangt een kolibrie met onzichtbaar snel roterende vleugeltjes voor ons in de lucht. Af en toe houden we halt voor een traag overstekende leguaan. Ik merk dat ik eindelijk geen last meer heb van fantoom-ringtonegeluiden en dat de rust van de natuur nu ook in mijn hoofd zit. Ik geniet van vogelgekwetter en de mekkerende geiten om ons heen, terwijl we ons een weg banen tussen de hoge kadushi cactussen. Af en toe passeren we andere toeristen. Een stel met twee jonge kinderen groet ons, terwijl ze uitpuffen onder de schaduw van een metershoge cactus.

Even pauzeren onder een kadushi

Eitje, dacht ik nog, toen ik de Brandaris van een afstandje zag liggen. Maar de steile klim naar de top vergt meer moed en lenigheid dan gedacht. Als de wind ook nog eens vrij spel krijgt en hard z’n best om ons van de rotsen te blazen, haak ik af. Mijn sportieve reisgenote klimt geplakt tegen de rotsen verder omhoog.

Partytime!

Bonaire staat bekend als duikerparadijs, waar natuurliefhebbers en rustzoekers naar toe gaan en waar rijke BN’ers overwinteren in hun tweede huis. Of een restaurant openen, zoals Jonnie en Thérèse Boer, die we tegen het lijf lopen bij hun onlangs geopende beachrestaurant Brass Boer (helaas niet om te koken, want op vakantie). Bonaire als rustig zusje van Curaçao en Aruba; de buureilanden waar het uitgaansleven welig tiert en waar overdag tussen de vakantiegangers schorre Hollandse stagiaires hun roes uitslapen op het strand.

Maar ook op Bonaire weten ze best hoe ze de bloemetjes buiten moeten zetten, met een ‘bootfeest’ (cocktails, bikinigirls, mannen op motorboot), een ‘floatfeest’ (opblaasflamingo’s, luchtbedden, jong en oud) en luide muziek uit de boxen bij Coco Beach Bar . En elk jaar op 30 april viert het dorp Rincon ‘Dia di Rincon’ het traditionele oogstfeest, wat zo’n beetje lijkt op carnaval. Houd de agenda dus in de gaten voor een portie originele eiland-vrolijkheid.

Floatfeest in Kralendijk

Floatfeest in Kralendijk

Rincon viert oogstfeest op Dia di Rincon

Rincon viert oogstfeest op ‘Dia di Rincon’

Ondertussen in Slagbaai

Een fourwheeldrive blijkt onmisbaar in Slagbaai National Park. Moeiteloos trotseren we de hobbels, kuilen en steile zandpaden, een dikke stofwolk achter ons latend. Bij ‘Wayaka 2’ strekken we de benen. Over de rotswand ontwaren we een spierwit strand in halve maan, met aquamarijn water. En kijk nou: daar hebben we het gezin van vanmorgen weer!

Het zijn ondernemer Benno Kuijf, schooljuf Suzanne Uijttewaal en hun kinderen Annabel (8) en Siebe (7) uit het Zuid-Hollandse Reeuwijk. Ze komen al 9 jaar op Bonaire en hebben er een tweede huis gekocht.

“We houden van eilanden en van surfen”

zegt Benno, als we willen weten: waarom Bonaire? “Sorobon Beach in Lac Bai is perfect voor surfers, want het water komt niet verder dan je knieën en de wind staat altijd goed. Op zondagen komen de Bonairianen er snorkelen en barbecuen, heel gezellig. En bij de Hang Out beachbar kun je lekker lunchen”. Aldus Benno. “En elk jaar ontdekken we hier wel weer iets nieuws, ook voor die twee”, zegt Suzanne, wijzend op hun kinderen die in het water een vis achterna jagen.

Surfen

En ja, op een klein eiland als Bonaire kom je elkaar altijd tegen. Als we ’s avonds in de binnentuin van restaurant La Cantina onze wijn ingeschonken krijgen, horen we naast ons een bekende stem: “Zeg dames, proost hè. Op Bonaire!”. Inderdaad: de familie uit Reeuwijk.

Lac Bai, Hang Out Bar

Wat mag je zeker niet missen op Bonaire?

Een Snorkel & Sunset trip bij Klein Bonaire – een onbewoond natuureiland voor de kust van Bonaire. Bij Woodwind Bonaire staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Na een vaartocht met de catamaran langs de villa’s van menig BN’er, blijft de boot liggen voor de kust van Klein Bonaire. Het onderwaterleven is spectaculair, met pijlstaartroggen, papegaaivissen en groene schildpadden die stukjes meezwemmen. Na het snorkelen geniet je al dobberend van een hapje en drankje terwijl de ondergaande zon de wereld roze en oranje kleurt.

Vogels spotten met Elsmarie Beukenboom. Een birdwatching tour met deze gepassioneerde vogelkenner en voormalig directeur van natuurbeschermingsorganisatie Stinapa is een avontuur. Met verrekijker in de aanslag kun je de veren bijna tellen van de vele flamingo’s, papegaaien, driekleurreigers en suikerdiefjes.

Elsmarie Beukenboom

Elsmarie Beukenboom

Bij Buddy Dive Resort kun je niet alleen (leren) duiken of snorkelen, maar zie je ook hoe vrijwilligers van het Coral Restauration Foundation koraal restaureren. Kleine afgeknipte stukjes koraal monteren ze aan stalen ‘bomen’ onder water. Zodra ze genoeg zijn gegroeid, zetten de duikers de stukjes koraal vast aan de bodem. Indrukwekkend om te zien met hoeveel liefde en moeite dit werk wordt gedaan, en wat het oplevert!

Culinair Bonaire

Tonijn is op Bonaire dé specialiteit; nergens wordt dit zo mals geserveerd als op dit eiland. Culinaire hoogstandjes met een ondergaande zon als achtergronddecor proeven we in Kralendijk aan zee bij:

Restaurant Sebastian’s Leuk om te weten: op zondagen organiseren ze een Italian night: een Italiaans menu voor 16 dollar.

Sebastian's

Sebastian’s


Ook bij Rumrunners bieden ze naast à la carte een prijsvriendelijk menu aan voor families, als pizza of soms ook afhaalmaaltijden.

Met de voeten in het zand? Dat kan bij Blennies. Pal naast Blennis ligt Ingridients

Niet direct aan zee, maar wel in de buurt liggen:

  • Mezze
  • La Cantina , een sfeervol terras vol vrolijke lantaarns tussen de bomen. En van dezelfde eigenaar is ook de naastgelegen bar met speciaalbieren (met aloë vera!)
  • Wie vegetarisch wil eten, kan terecht bij Go Green. De excentrieke ex-prof bodybuildster Tina Woodley weet wat gezond en lekker is.
La Cantina

La Cantina

Met dank aan Courtyard by Marriott , voor de fijne hotelkamer en het uitgebreide ontbijt, en Caribe Car Rental voor comfortabele 4-wheel drive. Meer informatie over Bonaire bij het Verkeersbureau van Bonaire.

Bonaire: Gelegen in Caribische Zee, boven Venezuela en naast Curaçao.
Tijdsverschil: op Bonaire is het zes uur vroeger dan in Nederland
Valuta: Amerikaanse dollar (wissel vooraf wat geld bij GWK)
Voertaal: Nederlands en Papiaments
Beste reistijd: het hele jaar door is het gemiddeld 28 graden, net als het zeewater. Hoogseizoen is van november tot mei.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.