Multimediale tentoonstelling ‘Trigger, Ruud de Wild over oorlog en vrede’

Als je het plein voor Museum Hilversum betreed springt de poster van de tentoonstelling ‘Trigger – Ruud de Wild over oorlog & vrede’ je direct in het oog. Op de poster staat een detail van 1 van de indrukwekkende kunstwerken afgebeeld. Het is een portret van Anne Frank dat aangrijpt op een manier die je zelf moet ontdekken.

Vragen en ervaren

‘Ontdekken’ neemt een vrij centrale plaats in in deze tentoonstelling. Zo ontdekt Ruud de Wild hoe het is om de trekker van een pistool over te halen en de gehele tentoonstelling heeft tot doel een heleboel vragen op te roepen en daar slaagt ze bijzonder goed in. De tentoonstelling zelf is op een speelse en multimediale manier ingericht. Naast de schilderijen van De Wild, die op popmuziekteksten gebaseerd zijn, is er een audiotour (van soundscapes met uiteraard ook veel muziek) en er zijn een aantal filmpjes die op de muur geprojecteerd zijn. Door deze multimediale uitvoering ontstaat een combinatie van hearing door popsongs, reading door de afgebeelde songteksten en seeing door de gemaakte schilderijen.

 

ZIE OOK: Grote voorjaarstentoonstelling: TRIGGER – Ruud de Wild over Oorlog & Vrede

 

Chatten met Anne

Meerdere elementen van de tentoonstelling trekken je aandacht meer dan andere werken maar met name de chat die, op een muur geprojecteerd, plaats vind tussen de dochter van De Wild en Anne Frank fascineert. Ze is modern, grappig en zal ongetwijfeld de jongeren aanspreken waarvoor ze met name bedoelt is maar ze is ook scherp en wringend. Door de icoon Anne Frank weg te strippen en weer een normaal tienermeisje van Anne te maken krijgen haar woorden nog meer impact.

 

 

Randprogrammering

Rond 4 en 5 mei programmeert Museum Hilversum ieder jaar activiteiten rondom de herdenking. Naast de tentoonstelling zelf kun je deelnemen aan een tiental gratis activiteiten in het museum. Zo vind er onder andere een workshop ‘Vloggen’ en een debatavond met als onderwerp ‘Leent Anne Frank zich voor kunst?’, met onder andere Ruud de Wild en theaterproducent Robin de Levita, plaats. Verder wordt de film ‘Huis van Bewaring’ getoond, over hoe een moeder voorzichtig de eigendommen van haar overleden man opruimt en het casettebandje dat zij daarbij vond. Op het bandje vertelt hij over zijn onderduiktijd en zijn vlucht naar Zwitserland in 1943. Als sluitstuk van deze activiteiten zal Ruud de Wild op 4 mei vanuit Museum Hilversum live radio maken met als thema oorlog en vrede, hierbij kan je live aanwezig zijn of je kunt inbellen naar het programma. De gehele randprogrammering is hier te bekijken.

Beweegreden

In de tentoonstelling hopt De Wild door de oorlogsgeschiedenis heen. Vóór De Wild deze werken maakte reisde hij naar Auschwitz en Sarajevo en in de audiotour verteld hij hoe hij heel zijn leven al met het gevoel leeft dat er een oorlog uit staat te breken. Bijvoorbeeld tijdens de koude oorlog, de Joegoslavische oorlog, toen hij letterlijk van dichtbij de moord op Pim Fortuyn meemaakte en nu de oorlog in Syrië. Houdt het dan nooit op? Voor jouw als bezoeker is dit misschien een herkenbaar gevoel, zoals het dat voor mij ook is, maar in elk geval kan je de tentoonstelling niet verlaten zonder jezelf de vraag te stellen wat zou jij doen in een oorlogssituatie?

De tentoonstelling ‘Trigger, Ruud de Wild over oorlog en vrede’ is tot en met 28 mei 2017 te bezoeken in Museum Hilversum.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

 

 

Comments are closed.