De “OMG! Super Lekker!” hapjes in Bologna

De stad Bologna, in de provincie Emilia-Romagna, Italie is een culinair paradijs voor gastonomen, foodies en gewoon voor mensen die van lekker eten houden zoals Yulia. Yulia is met een lege maag vertrokken naar Bologna om daar te gaan genieten van al het lekkere eten. Eenmaal in Bologna werden haar smaakpapillen helemaal hyper door de lekkere geuren en mooie lekkernijen. Dit zijn Yulia’s vijf beste gerechten in Bologna die je niet mag missen en waar je ze kunt halen.

20160728_204141

Le Tagliatelle al Ragù

Of beter bekend als pasta Bolognese. Het is een begrip in Italië dat men geen spaghetti gebruik om van de Bolognese saus te genieten maar tagliatelle. De Bolognezen noemen de saus Ragù a la Bolognese. Maar welk restaurant serveert de beste ragù? Ga naar de smalle straatjes achter de beroemde grote wegen. Daar zijn de restaurants authentieker dan langs de grote wegen of de toeristische plekken. Dit gerecht is overal te vinden in de stad, maar het lekkerste vond ik het bij Fiordaliso. Het is een kleine caffetteria en pasticceria in Via Nazario Sauro 8D.

dsc03418

Gramigna alla Salsiccia

Het is een ander pastagerecht dat “oooh zooo lekker!” is. De pasta heet gramigna, een soort letter S-achtige pasta. Deze pasta wordt alleen gemaakt in de provincie Emilia-Romagna. Traditioneel is de saus gemaakt van lokale worstjes die Salsiccia heet. Ze mengen de worstjes vaak met tomatensaus of roomsaus. Ik vind tomatensaus beter dan de roomsaus. Dit gerecht heb ik geproefd in Scalinatella in Via Caduti di Sefalonia 5e.

dsc03359

Parmagiano Regiano

In Via Pescherie Vecchie vinden reizigers alle culinaire delicatessen waarover ze gelezen hebben in reisgidsen of blogs. Het is een gezellige straat waar toeristen en de lokalen genieten van een snelle lunch (meestal brood met Parmaham en kaas uiteraard). Sla je inkoop van Parmigiano Reggiano daar in, als je geen tijd hebt om meer wijken te bezichtigen. Het prijsverschil is redelijk groot. In een winkel kost 500 gr kaas €10, terwijl het bij een andere €15 kost. Het kwaliteitverschil is dus groot. Eerst proeven en dan kopen.

 

 

Ik kocht “mijn voorraad” in Mercato delle Erbe. Het is een lokale markt waar je fruit, pasta, vlees, vis en kaas kunt kopen. ’S Avonds wordt de omgeving van de markt omgetoverd tot een supergezellige etens- en uitgangsplek, waar de Bolognezen gaan borrelen met kleine hapjes erbij, gezellige muziek en verlichting. Praat met de lokale mensen hier en vul je buik. Het is een compleet plaatje om je dag af te sluiten in Bologna.

dsc03384

Tortellini

Geloof me, al de tortellini die je in Nederland hebt geproefd is NIETS in vergelijking met de tortellini in Bologna. Het pastadeeg is zo vol karakter en smaak. De vleesvulling is super aangenaam maar toch niet zwaar. Een van de beste pastawinkels in Bologna die de tortellini zelf maakt is Paolo Atti & Figli in Via Drapperie 6. Koop daar je voorraad in en geniet van de geur en smaak van Bologna thuis.

Photo from: Oggi Gelato, press photo

Photo from: Oggi Gelato, press photo

Gelato

De fabriek van de gelato machine Carpigiani ligt vlakbij Bologna. Heb je een auto gehuurd dan is een dagje rondleiding bij Carpigiani de moeite waard. Check de website voor meer informatie. In de stad Bologna zelf (en ook in andere steden in Italië) is gelato overal te vinden. Maar welke gelateria is het beste? In de vier dagen dat ik in Bologna was, was ik dus naar vier verschillende gelateria geweest. Ik kies altijd een plek waar het niet zo toeristisch is. Deze keer moet ik eerlijk zeggen dat een gelateria in Via Ugo Bassi, , het beste is. De gelateria heeft filialen in andere steden. De winkel ligt in een van de drukke straten van de stad, waar reizigers en lokalen rondlopen. De winkel is gemakkelijk te vinden, niet alleen door de locatie maar ook door de geur van de chocoladeijs. Als je ogen je niet naar Oggi begeleiden, doet je neus dat wel.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.