Iran: de reistrend voor 2016

Iran, het land van kebab, geiten, schapen en moskeeën. Contributor Jenny vloog er naar toe en ontdekte wat al een tijd gezegd wordt: een land dat je gezien móet hebben. vriendelijke mensen iran

Tijdens de vakantiebeurs in Utrecht is Iran uitgeroepen tot een van de bestemming waar je zeker naar toe moet in 2016. Het reizen door Iran is makkelijker en veiliger dan ooit en de mensen zijn gastvrij en vriendelijk. En het visum? Dat krijg je zonder veel moeite bij aankomst op het vliegveld. Het is dan ook niet raar dat Iran steeds vaker gezien wordt als een reistrend.

Iran trekt jaarlijks ongeveer 5 miljoen toeristen, de meeste van hen reizen in groepen. Na het versoepelen van het internationale handelsembargo in januari 2016 hoopt Iran op een economisch puls uit het toerisme. Iran lijkt er klaar voor, maar ben jij al overtuigd waarom je naar Iran moet?

Gastvrije bevolking

Hoewel niet alle Iraniërs goed Engels spreken, zijn de mensen allemaal even vriendelijk en behulpzaam. Veel mensen knopen spontaan een praatje met je aan op straat. Niet omdat ze iets willen verkopen, maar omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn waar je vandaan komt.

Is de taalbarrière te groot? Dan is er altijd wel een vriend of dochter die wél Engels spreekt en telefonisch wil tolken. Mensen zijn trots op hun land en willen de hoogtepunten met alle liefde overdragen aan toeristen.

vriendelijke mensen iran

Vele hoogtepunten in Iran

Iran heeft op cultureel vlak veel te bieden, het is een land met een rijke geschiedenis. In de omgeving van Shiraz vind je de opgravingen van Persepolis en Pasargadae, welke dateren uit een tijd dat Nederland niet veel meer was dan een laag klei.

Dat Iran een belangrijke doorgang voor de oude zijderoute vormde vind je terug in Esfahan en de omgeving van Yadz. In de steden kun je uren dwalen over oude soeks en buiten de steden is het goed toeven in de oude karavanserais.

Daarnaast vind je in Iran prachtige moskeeën die je ook als niet-moslim kan bezoeken. Soms met een gids, maar vaak mag je er vrij rondlopen. Ook vrouwen kunnen bijna alle religieuze gebouwen zonder problemen betreden. Wanneer je geacht wordt een chador te dragen is deze te leen bij de ingang.

Centrale plein van Esfahan

Lekker eten

Voor een lekker biertje of wijntje moet je niet naar Iran, er heerst een alcoholverbod. Iran is echter een paradijs voor iedereen die van (goedkoop) vers fruitsap houdt.

 

 

Ook het eten in Iran is niet te versmaden. Behalve heerlijke vlees spiesjes, kebab en falafel vind je ook heerlijke gerechten die we in Nederland níet kennen. Een voorbeeld zijn de smaakvolle soepen, rijk gevuld met linzen, bonen, aardappels en geurende kruiden als bijvoorbeeld mint en koriander. Gebakken rijst wordt gecombineerd met gedroogde zure bessen (echt een goede combinatie!) en de Iraniërs zijn ook dol op allerhande varianten van het bekende stoofpotje. Om de vingers bij af te likken.

kebab in Iran

Goede faciliteiten voor toeristen

Je zou het niet zeggen, maar Iran heeft een goede infrastructuur voor toeristen. Er zijn voldoende slaapplekken, van goedkope dorms tot luxe suites. Veel hotels kunnen je helpen met het boeken van kaartjes voor de bus of trein of het vinden van een betrouwbare chauffeur.

Ook op straat word je soms aangeklampt door een potentiële gids of chauffeur, maar (nog) niet op een opdringerige manier.

Citadel van Shiraz

Steeds meer bezienswaardigheden krijgen informatieborden in het Engels, zelfs de oude opgravingen. Persepolis is door zijn brede wandelpaden klaar om tienduizenden mensen per dag te ontvangen (inclusief schone toiletten!) terwijl er maar een paar honderd mensen komen. Nadeel is dat toegangsprijzen de afgelopen jaren over de kop zijn gegaan en je als toerist 5-10 keer zo veel betaald als een local. Gemiddeld ben je 4-5 euro per bezienswaardigheid kwijt, wat op een dag aardig op kan lopen. (Zeker omdat je soms binnen een half uur weer buiten staat.)
<

 

 

Pinnen is helaas nog niet mogelijk, je moet dus een zak euro’s meenemen. Mogelijk verandert dit echter op korte termijn. Al met al is er geen enkele reden om Iran als reisbestemming te negeren. Maar kijk uit, na een eerste bezoek wil je meer!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *