Ontdek het paleis van de dictator

De aardbeving van 1977 had al wat voorwerk gedaan voor de Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu. Deze droomde van een groot paleis, het Huis van het Volk, dat na het Pentagon het grootste gebouw ter wereld moest worden. In Boekarest lag al een deel van de stad in puin en vervolgens werd er op misdadige wijze een wijk zo groot als de stad Venetië met de grond gelijk gemaakt, inclusief de historische gebouwen. Een heuvel werd volledig afgegraven en in 1984 vingen de bouwwerkzaamheden aan. De droom van de megalomane dictator kon beginnen.

Huis van het Volk

Huis van het Volk

Epicentrum van de macht

Het paleis moest een politiek en administratief epicentrum worden waar de dictator en zijn vrouw veilig konden leven. Met twaalf verdiepingen en nog eens acht lagen onder de grond en een oppervlakte van 330.000 m² kon dat ook. Het paleis werd opgetrokken uit marmer, en rijkelijk versierd met beelden, met goud en kostbare tapijten. Toen in 1989 de revolutie uitbrak en het presidentiële paar zonder pardon werd geëxecuteerd was de bouw nog niet helemaal afgerond. Onder de democratie ging deze echter gestaag door en tegenwoordig herbergt dit aanvankelijke symbool van totalitarisme zowel het parlement als de Senaat van Roemenië. En, nog mooier: het is open voor het publiek. Ook worden er veelvuldig grote conferenties georganiseerd.

Start van de rondleiding

Start van de rondleiding

Grandioze conferentiezaal

Grandioze conferentiezaal

Je kunt een rondleiding meemaken door dit fenomenale gebouw maar daarbij krijg je lang niet alles te zien. Daar is gewoonweg geen tijd voor. Je kunt kiezen uit verschillende tours, waarbij je wel of geen kelders bezichtigt, en wel of niet het terras op gaat. Om te mogen fotograferen moet je wat extra betalen maar dat heeft iedere fotograaf er zeker voor over zodra hij binnen de pracht en de praal ontdekt wanneer de rondleiding is begonnen.

Impressie

Impressie

Indruk en uitzicht

Ceaușescu wilde indruk maken maar heeft door zijn afzetting en executie het paleis nooit zelf in gebruik genomen. De entree met de grote trappen die naar boven leiden, is meer dan majestueus. Keer op keer zijn de treden tijdens de bouw in opdracht van de dictator aangepast. Lange gangen met zuilen, grote kroonluchters en hoge ramen en deuren vormen vaste onderdelen van het somptueuze decor.

Eén van de brede trappen

Eén van de brede trappen

Vanuit het terras aan de voorkant biedt zich een panoramisch uitzicht aan over de boulevard van de Eenheid die tijdens de bouw werd aangelegd. Deze moest de Champs-Elysées in Parijs evenaren, met dezelfde flair en glamour. En in de grootste zaal, de Unirii Hall van meer dan 2.000 m², had Ceaușescu tijdens feesten indruk willen maken op de communistische leiders uit de wereld.

Boulevard van de Eenheid

Boulevard van de Eenheid

 

ZIE OOK: Voordelig bellen in Roemenie

 

Unirii Hall

Unirii Hall

De ontdekking van het paleis voert je van zaal naar zaal en je vraagt je al wandelend meer dan eens af hoe in die tijd dit arme land dit alles heeft kunnen financieren. De kelders zijn trouwens minder goed afgewerkt dan de bovenbouw. Op het beton zie je af en toe nog de schildering van de vervlogen communistische hamer en sikkel. Maar tot erg diep onder de grond krijg je geen toegang. Men beweert dat er een Olympisch zwembad was gepland in de funderingen maar niemand weet het zeker omdat uit veiligheidsoverwegingen onder het autoritaire bewind de bouwtekeningen zoveel mogelijk geheim zijn gebleven. Zo blijft het gebouw toch nog mysteries houden voor iedere bezoeker.

Hamer en sikkel

Hamer en sikkel

Publiekstrekker

Ceaușescu had nooit gedacht dat zijn paleis een trekpleister voor het grote publiek zou worden, en hij had waarschijnlijk nooit goedgekeurd dat het zou worden gebruikt voor fantastische lichtshows die allerlei kleuren en beelden werpen op de 84 meter hoge voorgevel.

Lichtshow op de gevel

Lichtshow op de gevel

De gelukkige ironie van het lot is wel dat dit aanvankelijk communistische project anno 2015 een symbool is geworden voor de democratie in het land. Zowel om het gebouw als om de ontwikkeling kun je niet meer omheen.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *