5 redenen waarom Lviv jouw volgende bestemming moet zijn

Nee, ik heb geen foutje in de titel gemaakt. Ik bedoel echt de stad Lviv in Oekraïne. In mijn ogen is dit de mooiste en meest ondergewaardeerde stad in Oost-Europa. Al jaren wordt gezegd dat Lviv de gedoodverfde opvolger is van toeristentrekpleisters zoals Praag en Krakau, maar helaas is dit er nooit van gekomen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de huidige situatie in het oosten van het land. Jammer, want Lviv is zeker de moeite waard om te bezoeken. Ik geef je 5 redenen waarom deze Oekraïense stad jouw volgende bestemming moet zijn.

Opera-Lviv-Oekraine

1. Een stad met een multiculturele erfenis

Het historische centrum van Lviv is adembenemend mooi en staat in het geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Lviv bestaat dan ook al ruim 750 jaar en heeft daardoor een lange geschiedenis. Toch kan de stad zich pas sinds 1991 een Oekraïense stad noemen. Daarvoor was de stad Pools, Hongaars, weer Pools, Oostenrijks en wederom Pools. Al deze multiculturele invloeden laten zich duidelijk in de stad terug zien. Zo vind je in het centrum het ‘Strudel Haus’ die de gelijknamige zoetigheden uit Oostenrijk serveert. Ook vind je aan de Svoboda prospekt het Opera-gebouw dat één en al Weense allure uitstraalt. De Poolse restanten zie je duidelijk terug op de Ploshcha Rynok (het centrale marktplein) dat doet denken aan de marktpleinen in Krakau of Wroclaw.

Lviv-Ploshcha-Rynok-Oekraine

2. Chocolade- en koffiehoofdstad van het Oosten

Lviv wordt in Oekraïne geroemd om haar chocolade en koffie. De stad kent hierin een lange traditie die helemaal teruggaat naar de Middeleeuwen. Zo was het handelsman uit Lviv die de koffie voor het eerst introduceerde in Wenen. Het werd een regelrechte hit, resulterend in de alombekende Weense koffiecultuur. Lviv telt vandaag de dag zo’n 600 cafés waardoor een lekker ‘koppie koffie doen’ nooit ver weg is. Naast koffie zijn de Lvivianen ook gek op alles wat van chocolade gemaakt is. Bij de lokale keten ‘Lviv Chocolate Manufacture’ kun je de meest lekkere bonbons proeven onder het genot van stroperige warme chocolade.

Koffiecultuur-in-Lviv-Oekraine

Lviv-handmade-chocolate-Oekraine

3. Een spectaculair kerkenlandschap

Van Latijnse en Grieks-katholieke tot aan Armeense en Dominicaanse kathedralen, geen andere plek in Oekraïne telt zoveel soorten kerken als Lviv. Werkelijk iedere straat gaat gepaard met een nieuwe verrassing. De oudste kerk vind je in de Armeense buurt waar verstopt achter een ijzeren hek de oude ingang van de Kathedraal van de Tenhemelopneming van Maria zit. Deze kerk is gesticht in de veertiende eeuw en is één van de laatste restanten van de Armeense architectuur in Lviv. Vergeet zeker niet een kijkje binnen te nemen, want de kleurrijke iconen zijn prachtig om te zien.

Virmenska-straat-Lviv-Armeens-kerk

 

 

Armeense-kerk-Lviv-iconen

4. Een budgetbestemming bij uitstek

Dacht je al dat Polen goedkoop was, wacht dan maar tot je in Oekraïne bent. Hier betaal je voor een kopje koffie 35 UAH (€1,40), een biertje kost je 15 UAH(€0,60) en voor het avondeten ben je maximaal 90 UAH (€3,60) kwijt. En het traditionele Oost-Europese drankje kvas koop je op straat voor nog 12 UAH (€,048 / 0,5 liter). Dit land is een walhalla voor iedere budgetreiziger en backpacker. Natuurlijk heeft dit alles wel een tragische oorzaak die niet vergeten mag worden. De voortdurende oorlog heeft namelijk een destructieve invloed op de waarde van de Oekraïense valuta (hryvnia).

Oekraine-kvaz-Lviv

5. Het is veilig*

Lviv ligt zo’n 1.200 kilometer verwijderd van het front. Een afstand die te vergelijken is met een ritje van Amsterdam naar Bratislava. Een flink eind dus, waardoor je in Lviv zelf weinig merkt van de oorlog. Het leven gaat hier gewoon door. Mensen gaan naar hun werk, drinken koffie in het café en genieten van hun zonnige zomerweekenden. Overigens geldt dit voor het overgrote deel van Oekraïne. De resterende 22 provincies zijn prima te bereizen per trein of bus. En dus, gaat jouw volgende stedentrip naar Lviv?

Lviv-street-Oekraine-fun

* Let op: Esther bezocht Lviv in augustus 2015. Alhoewel de situatie toen naar omstandigheden veilig was, kan dit door de gevoelige situatie op elk moment in de toekomst veranderen. Houd dus altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat van een veiligheidsrisico’s spreekt in dit gebied in de gaten.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *