10 tips voor Zuid-Bretagne

Contributor Stefanie heeft Frankrijk voor eeuwig in haar hart gesloten na haar trip naar Zuid-Bretagne. Ze ontdekte er kilometers lange kustlijn en een woeste zee. Geniet mee van haar 10 tips.

10 tips voor Zuid-Bretagne

Frankrijk stond nooit hoog op mijn vakantielijstje. Zo stom eigenlijk, want de vakantie vorig jaar in het zuiden van Bretagne was geweldig. Ik sloot dit deel van Frankrijk voor altijd in mijn hart. Bretagne heeft alles. Een heerlijk klimaat. Niet te warm, niet te koud, een fijn briesje. In juni was het een zonovergoten week. De natuur is ruig en grillig. Een kilometers lange kustlijn met rotsen en een woeste zee die er tegenaan klotst. De zee is prachtig blauw en de stranden zijn eindeloos. En dan het eten. Zo heerlijk allemaal. Vis rechtstreeks uit de zee, oesters die je langs het water op eet, krab, paté en rillettes gecombineerd met stevig Frans desembrood. Vandaag krijg je van mij tips die ervoor zorgen dat jouw vakantie in Zuid Bretagne net zo fijn wordt als die van mij.

1. Slapen in de cosy caravan of mooie gîte bij Le Petit Poisson Vert

Ik vind het heerlijk om op internet te speuren naar leuke plekjes. Tijdens zo’n digitale speurtocht stuitte ik op Le Petit Poisson Vert in Plouhinec. Een mooi vakantiehuis en een schattige vintage caravan in Zuid-Bretagne. Vraag me niet hoe ik het gevonden heb maar het was liefde op het eerste gezicht. Wij sliepen in de Cosy Caravan. De inrichting is helemaal retro. Van het beddengoed tot het gaspitje waar je op kookt. Als je er dan toch ben, schuif dan ook aan voor een table d’hote bij Stephanie en haar gezin. Een tafel vol met oesters, krab en alikruiken, daar zeg ik echt geen nee tegen.

10 tips voor Zuid-Bretagne

 

 

Le Petit Poisson Vert in het Bretonse Plouhinec

2. Eten aan het water bij Ché Luz in Etel

Ché Luz in Etel is zo’n fijn restaurant. De sfeer is er relaxed. Aan het water zit je op een chesterfieldbank en slurp je een dozijn oesters naar binnen. Fles koele witte wijn erbij, wat garnalen die je zelf pelt met huisgemaakte mayo. Dan realiseer je je “life is good”.

10 tips voor Zuid-Bretagne

10 tips voor Zuid-Bretagne

3. Oesters eten langs de Ria d’Etel

Overal koop je oesters in deze streek. Het leukste is toch wel om ze bij een klein oesterboertje te kopen die je vanaf de weg ziet liggen aan het water. We stopten er en kochten een kistje gevuld met deze heerlijke zilte zaligheden. De dame die ze verkocht maakte ze voor ons open, zodat we ze op een muurtje aan het water direct konden op eten. Dit is vakantie! Als je vanaf Plouhinec komt en je rijdt over Pont Lorois zit het oesterboertje aan de linkerkant, direct aan de Ria d’Etel. Even de weg af en je bent er.

10 tips voor Zuid-Bretagne

10 tips voor Zuid-Bretagne

4. De woeste zee en imposante rotsen van de Cote Sauvage bekijken op schiereiland Quiberon

Het schiereiland Quiberon is echt het bezoeken waard. Leuke havenplaatjes zorgen voor een hoop idylische plaatjes. St. Pierre Quiberon is zo mooi. Schattige huisjes met woeste en wilde tuintjes die vol staan met felgkleurde bloemen. Ook de kronkelweggetjes, de duinen en het strand zijn prachtig. Het hoogtepunt is toch wel Cote Sauvage. De kustlijn met imposante rotsen waar de zee wil tegen aanklotst.

10 tips voor Zuid-Bretagne

10 tips voor Zuid-Bretagne

 

 

10 tips voor Zuid-Bretagne

5. Ontbijten op het strand

Af en toe genoten we van een ontbijt bij onze Cosy Caravan, maar leuker is om eerst inkopen te doen bij de plaatselijke bakker en dat lekkers allemaal mee te nemen naar het strand en het daar opeten. Croissants, pain de chocolat, flammkuchen, macarons… mmm! Het strand bij Plouhinec maar ook op het schiereiland Quiberon is vroeg in de ochtend nog heerlijk rustig.

6. Uren over het strand lopen en in de vloedlijn schelpen zoeken

Ik heb een zwak voor schelpen. Als kleinkind was ik al gefasineerd door dat bijzonders uit de zee. Het is vaste prik om op vakantie op zoek te gaan en de mooiste exemplaren mee naar huis te nemen. In Bretagne heb ik uren door de branding gewandeld en schelpen gezocht. Dat is zoiets rustgevends voor mij. Zelfs mijn lover deed op een gegeven moment mee. We gingen naar huis met een paar zakken vol schelpen. Van de mooiste heb ik kettingen gemaakt en die in de tuin hangen. Van de honderden schelpen die nog in de schuur liggen kan ik nog wel wat kettingen maken. Her en der heb ik er een paar beloofd dus ik moet echt nog een keer aan de bak.

10 tips voor Zuid-Bretagne

7. Schat zoeken op een antiekmarkt

Als je vanaf Plouhinec over de Pont Lorois rijdt en de weg volgt, kom je vanzelf een hele leuke antiekmarkt tegen. Frans antiek en curiosa is geweldig. Van servies – echt heel mooi en oud bloemetjes servies – keukengerei, maar ook meubels. Wij vonden een mooie schat en namen dit tafeltje mee naar huis. Hoe leuk? Hij staat nu in de tuin en we zijn er nog steeds zo blij mee.

10 tips voor Zuid-Bretagne

10 tips voor Zuid-Bretagne

8. Een grote Franse supermarche bezoeken

De supermarkten in het buitenland vind ik altijd geweldig. Zoveel leuker dan in Nederland. Iets met het gras is altijd groener, maar het is gewoon echt zo. Lekker van genieten dus als je in Frankrijk bent. Ik word helemaal hysterisch als ik al die lekkere broden zie en langs de slagerij en visboer loop. We gaan gegarandeerd met veel teveel lekkers weer naar buiten, maar goed dat is dan zo.

 

ZIE OOK: Lac au Duc – vertier volop in Bretagne!

 

9. Rond toeren, kleine dorpjes en zoveel natuurschoon ontdekken

In Bretagne heb je zoveel moois. Kleine dorpjes die de moeite van het ontdekken waard zijn. Stap in de auto of op de fiets en ga ze ontdekkken. Stop onderweg om ergens koffie te drinken of lekker te lunchen. En kijk om je heen. Het is er zo mooi. Ook de natuur is indrukwekkend. Duinen, uitgestrekte stranden en azuur blauwe zee.
10 tips  voor Zuid-Bretagne

10 tips  voor Zuid-Bretagne

10 tips  voor Zuid-Bretagne

10 tips  voor Zuid-Bretagne

10. Buiten het seizoen heb je dit stukje Frankrijk voor jezelf

Als je kan, ga dan buiten het seizoen. Het was in juni zo rustig. De nummerbroden die je zag rijden waren enkel Frans. Het voelde even alsof je dit stukje Frankrijk voor jezelf had.

10 tips  voor Zuid-Bretagne

Wat vind jij van Bretagne? Let me know! Ik ben super benieuwd.

10 tips voor Zuid-Bretagne

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.