Lac au Duc – vertier volop in Bretagne!

We wonen er slechts 15 kilometer vandaan: Lac au Duc, vlakbij het stadje Ploërmel in midden-Bretagne. Het meer is met zijn 250 hectare (lengte 5 kilometer, breedte 500-900 meter) een van de grootste meren van dit deel van Frankrijk. De hoofdingang vind je vlakbij de plaats Taupont, aan de D8.

Lac au Duc

Lac au Duc

 

 

Activiteiten

Lac au Duc, je kunt er zeilen, kanoën, kajakken waterskiën, wakeboarden – het meer kent een grote jachtclub, boten en materiaal is er te huur – , paardrijden, vissen, wandelen, picknicken en er is zelfs een golfclub, negen holes: Golf Blue Green Lac au Duc. Uiteraard zijn er ook vele diersoorten te vinden in en rondom het meer: van insecten en otters, tot kikkers en herten. En uiteraard vissen… volgens kenners is Lac au Duc het beste zoetwatermeer in Bretagne om in te vissen. Men heeft er ooit een karper gevangen van maar liefst 21 kilo! Regelmatig vinden er viswedstrijden plaats. En ja, zoals dat in Bretagne gaat, de verhalen zeggen dat er zich ook monsters in het meer bevinden, geleidt door de missionaris Armel uit de 6de eeuw. Hij stichtte een klooster in Plouarzel. Koning Childebert, zoon van Clovis en Clotilde, was gek op hem. In 570 stierf Armel in Ploermel.

Hortensia’s

Terug naar het heden… we noemden het al: wandelen. Naast een wandeling van 15 kilometer om het meer, is het mogelijk om het voor Frankrijk unieke circuit van de hortensia’s te lopen. Deze bloem is overigens het symbool van Bretagne. Nadat de gemeente van Ploërmel de boomkweker Alain Dussine ontmoette, leidde dat tot het Circuit des Hortensias, een unieke collectie in Europa. Het circuit is in 2000 geopend en omvat nu 4900 hortensia’s van 510 verschillende soorten. De 3 kilometer lange wandeling kun je maken van begin juli tot eind september. De kleuren van de hortensia’s zijn dan werkelijk spectaculair; van roze, rood, blauw tot wit. Overigens, twee keer per week organiseert het toeristenbureau van Ploërmel in deze periode een rondwandeling met een gids. Hij/zij legt dan niet alleen de geschiedenis uit van de plant – die vanuit Azië naar Bretagne is gekomen – maar geeft ook adviezen over het onderhoud van de hortensia.

Lac au Duc

Lac au Duc

Zo zie je maar weer, niet alleen de kust van Bretagne is mooi. Ook in het binnenland valt er veel te beleven, te ontdekken en te doen. Kom je ook een keer naar Lac au Duc in Bretagne?

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *