Bunkers aan de Deense Westkust bij Blåvand

Met de Deense familie is Contributor Ria een weekje op vakantie in Blåvand, een populaire Deense badplaats aan de westkust van Denemarken. Een badplaats die niet alleen een prachtig breed strand met zacht zand heeft. Maar waar ook nog bunkers uit WOII te zien zijn. Ze stapt op de fiets en gaat op zoek naar de bunkers aan de Deense Westkust bij Blåvand. Een rij bunkers aan het strand van Blåvand. En een bunker een beetje landinwaarts, die gebouwd was voor een gigantisch Duits kanon.

Blåvand

Blåvand is een populaire badplaats in Jutland, aan de westkust van Denemarken. Het ligt ongeveer 35 km ten noordwesten van Esbjerg, op het schiereiland Skallingen, dat uitsteekt in de Noordzee, in een prachtige bos- en heiderijke omgeving (wandel- en fietsparadijs). De vuurtoren van Blåvand ligt op de meest westelijke punt van Denemarken. Van hieruit kun je zien hoe dit stukje kust aan beide kanten wordt omgeven door zee.
Blåvand (Jutland, Denemarken)

Blåvand tijdens WOII

Tidens de WOII maakte Blåvand deel uit van de meer dan 5.000 km lange Duitse verdedigingslinie die liep vanaf Noorwegen tot aan de grens met Spanje: de ‘Atlantische wal’. De verdedigingslinie bestond uit verschillende soorten bunkers, kanonnen, mijnenvelden en andere soorten versperringen. Aan het strand in Blåvand werd in 1943 een hele rij bunkers gebouwd (als verblijf voor de Duitse soldaten), gevolgd door mijnenvelden en ‘spanske ryttere’ (=lange rijen van een soort gigantische metalen kruisen die rechtop stonden en die schepen en tanks tegenhielden). Iets verder landinwaarts bouwden Duitsers een bunker voor een groot kanon, dat afkomstig was van het gezonken Duitse schip Tirpitz en dat maar liefst 55 km ver kon schieten. Het kanon was nog niet helemaal in elkaar gezet toen WOII voorbij was. Gelukkig.

Bunkers op het strand

Vanuit Blåvand fiets ik alsmaar rechtdoor, totdat ik bij de vuurtoren van Blåvand uitkom, het meest westelijke stukje Denemarken. Hier ga ik de duinen in en het strand op. Op het strand aangekomen ga ik naar rechts en zie de eerste bunkers liggen. Op iedere 10 meter ligt er wel een bunker! Veel bunkers zijn al (bijna) helemaal onder het zand verdwenen. Alleen de bunkers die het dichtst tegen de duinen aan zijn gebouwd, zijn nog te zien. Maar ook hiervan zijn velen al behoorlijk verzakt. Zij verdwijnen steeds wat verder onder het zand. Hoeveel jaar zou het nog duren voordat dit stukje levende herinnering aan de Tweede Wereld Oorlog aan de Deense westkust onder het zand is verdwenen?

 

 

Bunkers-Blåvand, bunkers- Jutland, bunkers-Denemarken, foto Ria Poulsen

Paardenbunkers

Als ik op het strand bij de vuurtoren naar links ga, kom ik uit bij vier bunkers die in 1995 door de Engelse kunstenaar Bill Woodrow gedecoreerd zijn met ijzeren paardenhoofden en staarten.
paardenbunkers-Blåvand, foto-Ria-Poulsen

Prachtig uitzicht vanaf de vuurtoren in Blåvand

Voor dkr 35 per persoon (kinderen dkr 25) kun je de vuurtoren van Blåvand beklimmen. Ik ben nieuwsgierig naar het uitzicht en ga ervoor. Het is een dure en vooral lange klim met heel veel trappen. Maar eenmaal boven word ik getrakteerd op een prachtig uitzicht over Blåvand, de zee, de duinen en de bunkers op het strand en in de duinen van Blåvand. Van hieruit is ook prachtig te zien hoeveel bunkers er in de duinen verstopt liggen. Ze zijn bijna geheel bedekt met zand en begroeid. Dit alles doe mij denken aan Hobbits grotten.
bunkers-blåvand, bunkers-denkmarken

Tirpitz bunker in Blåvand

Tenslotte bezoek ik de Tirpitz bunker in Blåvand, die een beetje landinwaarts ligt. De bunker is in 1944 gebouwd voor een kanon die afkomstig was uit het gezonken Duitse oorlogsschip Tirpitz. Waar nu een glazen koepel boven de bunker uitsteekt, had het gigantische kanon moeten komen. De oorlog was echter voorbij voordat het kanon in elkaar gezet was. In de Tirpitz bunker is tegenwoordig een museum gevestigd, dat op een duidelijke manier het verhaal vertelt over de Atlantische Wal en de rol die Blåvand in de Tweede Wereld Oorlog heeft gespeeld. In een ronde ruimte onder de grond waar eerst de ammunitie lift voor de kanon is geweest. Met als dak een enorme glazen koepel. Een aanrader. Verder is er een film te zien. In het Deens en het Duits. Ook deze film geeft een goede indruk van wat zich er tijdens WOiI in Blåvand heeft afgespeeld. En zet het verhaal in een groter perspectief. Na mijn bezoek aan het museum in de Tirpitz bunker begrijp ik beter waarom er destijds zoveel bunkers aan de kust bij Blåvand zijn gebouwd.
Tirpitz bunker Blåvand, foto Ria Poulsen

Tips voor gezinnen

Leuk voor als je met je gezin op vakantie naar Blåvand gaat:

  • er bevindt zich de minidierentuin Blåvand Zoo
  • in de oude winkelstraat ligt de oudste snoepfabriek van Denemarken
  • in dezelfde winkelstraat bevindt zich een kaarsenwinkel waar je zelf kaarsen kunt maken.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.