Op de fiets door Sukhothai

Contributor Grietje ging naar Thailand. Een populaire bestemming. En terecht! De stranden zijn prachtig, het eten is heerlijk en over het aantal zonuren niets te klagen. Maar wat valt er op zo’n toeristische trekpleister te ontdekken? Grietje zocht het uit op onze route van Sukhothai naar Udon Thani. Onontdekt door westerse toeristen, maar zeker de moeite waard! Te beginnen met fietsen tussen dorpen en ruïnes.

Sukhothai Airport

Welkom

Bij aankomst op Sukhothai Airport valt direct op dat dit geen gewoon vliegveld is. De vaak grijzige dichte hallen en zalen zijn vervangen door sierlijke houten gebouwen. Er zijn weinig muren, maar des te meer pilaren en af en toe komt de wind er speels doorheen. Omringd met sierbomen, water en bloemen lijkt het geheel eerder een guesthouse dan een aankomsthal. Een fijn welkom! Het maakt je nieuwsgierig naar wat voor moois er nog meer in deze omgeving schuilt.

Grietje op de fiets

Verkennen op de fiets

Een van de beste manieren om dat te ontdekken, is per fiets. Wij maken onze tocht met Sukhothai Bicycle Tour. Speciaal voor ons maakt gids Miaow een combinatie van twee routes. We zullen het dorpsleven en de akkers ontdekken en de ruïnes in de oude stad. We moeten dus flink doortrappen! De zon schijnt fel en zonnebrandcrème is zeker geen overbodige luxe in deze tijd van het jaar. Maar de fietsen rijden fantastisch, beter dan mijn Amsterdamse vriend hier thuis, en de landweggetjes die we passeren laten ons een echt stukje Thais platteland zien.

Vrouwen bereiden eten, fietstour Sukhothai

Dorpen

We komen langs een whisky stokerij en zien hoe rijst wordt omgetoverd tot alcohol. Een boeiend proces wat leidt tot een sterk (30%) maar lekker drankje. In de houtwerkplaats die we later passeren is het een stuk stiller dan gewoonlijk. Vandaag lopen er geen mensen door de hal en de machines zijn angstvallig stil. Als we in de keuken komen, zien we waarom: er worden voorbereidingen getroffen voor het feest.
Eens per jaar komt iedereen in de fabriek samen. Dan wordt het werk stilgelegd, koken de vrouwen en dammen de mannen met bier in de hand. Het is nu al erg gezellig, dus ik kan me voorstellen dat vanavond het dak eraf zal gaan.

Tempels, buddha Sukhothai

De oude stad

Het tweede deel van de tocht laat weer een heel ander gezicht van deze omgeving zien. Langzaam maken de boerderijen plaats voor oude tempels en ruïnes. Levensgrote buddha beelden staan verscholen tussen de bomen. Het geeft een inkijkje in hoe het hier vroeger geweest moet zijn.
Sukhothai wordt beschouwd als de eerste hoofdstad van Thailand. In de 13e eeuw kwam het op, maar al snel verschoof de macht naar Ayuthaya. Een korte periode van bloei, wat wel een prachtig historisch park heeft opgeleverd. Buiten de houten tempeldaken die zijn weggevreten door de tand des tijds, zijn de tempels relatief goed bewaard gebleven.

Natuurlijk brengen we een bezoek aan Wat Mahathat, het belangrijkste en indrukwekkendste pronkstuk in de omgeving. Hier kan je in alle rust dwalen tussen de pilaren en opkijken naar de machtige Buddha beelden.

Sukhothai BuddhaVideo

De fietstour door Sukhothai is meer dan de moeite waard! Natuurlijk maakte ik ook deze keer een film over onze gebeurtenissen.
Bekijk hem hier!

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *