Sprookjes in Ogulin

Contributor Jenny vertelt ons alles over het nog onbekende festival in Ogulin in Kroatië. En wat kan je nog meer in de sprookjesachtige omgeving van Kroatië bezoeken? Jenny geeft ons tips.

Het festivalseizoen is geopend en in binnen- en buitenland poppen de food(truck)festivals en muziekfestivals als paddenstoelen uit de grond. Veel van deze festivals laten zich prima combineren met het ontdekken van een nieuw land of een nieuwe streek. Of dichterbij huis: met het ontdekken van een andere kant van je woonplek.

Fairytale festival Ogulin

Wil je een origineel festival dat nauwelijks bezocht wordt door toeristen? Breng dan tijdens je reis door Kroatië een bezoek aan het stadje Ogulin. In dit dorp in de bergen wordt elk jaar in het tweede weekend van juni het Fairytale festival gehouden. Dit jaar viert het festival haar tiende jubileum en de sprookjes in Ogulin leven nog altijd voort. In het begin trok het Fairytale festival met name Kroatische vertellers en toehoorders, maar het festival begint meer en meer internationale bekendheid te verwerven. Naast Kroatische verhalen worden er tegenwoordig ook Deense en Franse verhalen verteld en worden er poppenshows en diverse workshops gegeven.
kroatie-ogulin-sprookjesboom
Het valt niet te ontkennen dat taal een belangrijk instrument is voor de overdracht van sprookjes, maar taal is zeker niet het enige instrument. De gebaren van de vertellers en de expressie van het gezicht maken een verhaal af. Dat maakt de sprookjes op het festival zoveel leuker en levendiger als een sprookje uit een boek.

Workshops storytelling

Storytelling is een vak apart. Het hele jaar door worden er in “Ivana’s house of Fairytales” workshops gegeven voor verhaalvertellers. In deze workshops leer je niet alleen beter (en bewuster) om te gaan met je stem, maar ook om nuances aan te brengen. Een vaardigheid die eigenlijk essentieel is voor iedereen die wel eens in het openbaar spreekt, of het nu een verhaal is of een formele lezing. De workshops zijn voor jong en oud.

kroatie-ogullin-draak

Aan de wieg van de sprookjes

Ogulin is the-place-to-be voor iedereen die er van houdt om verhalen te vertellen en naar verhalen te luisteren. In Ogulin is de Kroatische sprookjesschrijver Ivana Brlić-Mažuranić. Haar geest inspireert de jongere generaties. Ivana’s erfgoed duikt op verschillende plekken in het dorp op, variërend van een borstbeeld naast de kerk tot een heuse sprookjesroute en een sprookjesmuseum.

kroatie-rastoke-sprookje

Eten in Ogulin

Sprookjeshelden hebben soms honger, de wolf zat niet voor niks achter de zeven geitjes en Roodkapje aan. Maar er moet ook aan de inwendige sterfelijke mens worden gedacht. Ogulin is misschien maar een klein stadje, maar op het gebied van eten en drinken hoef je niets te kort te komen. Wil je een beetje luxe, dan kun je sfeervol dineren bij het Frankapov restaurant in het centrum van Ogulin. Maar de omgeving van deze plaats leent zich ook prima voor een picknick met verse paling.

Andere sprookjesbestemmingen in Kroatië

Ogulin is prima te combineren met één van de andere sprookjesbestemmingen die Kroatië rijk is. De hoofdstad Zagreb is iets meer dan een uur rijden vanuit Ogulin. En wanneer je in zuidelijke richting gaat, ben je in nog geen twee uur bij de kust. Aan de Kroatische kust kun je genieten van middeleeuwse stadjes, lekkere calamares en sprookjesachtige zonsondergangen aan de Middellandse zee.

kroatie-rastoke-watervallen

Plitvice National Park, het grootse nationale park van Kroatië, ligt op ongeveer anderhalf uur van Ogulin verwijderd. Het groen en het blauw van de watervallen zijn onwerkelijk mooi. Wil je watervallen bezoeken, maar waar niet veel toeristen komen? Rastoke bij Slunj mag je dan niet overslaan. Dit dorpje wordt omringd door watervallen en wordt ook wel ‘Home of fairies and elves’ genoemd. Naast eeuwenoude watermolens vind je in het centrum van het dorp van ook diverse elfen en andere sprookjesfiguren – zij het van steen. Of zouden ’s nachts tot leven komen? En blijkt de prins op het witte paard niet te bestaan het leven toch geen sprookje te zijn? Dan mag je vooral het ‘Museum of broken relationships’ in Zagreb niet vergeten. Want al ligt je droom in duigen, het leven gaat verder….

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *